Οι Τραμπ δεν έχουν θέση στην κοινωνία των ανθρώπων

Δευτέρα, 11 Ιανουάριος 2021 17:18 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Από την πρώτη ημέρα εκλογής του Τραμπ εδώ σε αυτή την στήλη είχα περιγράψει τον κατήφορο που θα ζούσαν οι ΗΠΑ και ο πλανήτης. Δεν θέλει καθόλου σοφία να καταλάβεις ότι ένας παλιάνθρωπος χωρίς ηθικές αξίες και αρχές, θα κάνει τις αντίστοιχες πράξεις σε βάρος της κοινωνίας, των θεσμών, των ανθρώπων. Και απορούσα α) για αυτούς που έβλεπαν θετικά τον Τραμπ (π.χ. τι καλά τα πήγε με την οικονομία), β) για τα εκατομμύρια των πολιτών που τον πίστευαν.
 
Δεν τολμώ να σκεφτώ το μέλλον των ΗΠΑ και του πλανήτη αν αυτός ο αχρείος άνθρωπος επανεκλεγόταν. Χρειάστηκε μια πανδημία με 400.000 νεκρούς για να χάσει τελικά τις εκλογές και μάλιστα δύσκολα, αφού πήρε περισσότερες ψήφους από το 2016.
 
Τώρα έχει ξεκινήσει μια νέα συζήτηση: Ξεμπερδέψαμε με τον Τραμπισμό; Διαφωνώ με όσους βλέπουν συνέχεια στον όλεθρο που εκπροσωπούσε αυτός ο αγριάνθρωπος και υποστηρίζω ότι, ναι, ξεμπερδέψαμε. Δεν ξεμπερδέψαμε άμεσα, αλλά πολύ σύντομα ο Τραμπ θα είναι ένα καρτούν χωρίς επιρροή και απειλές.
 
Πώς και ξεμπερδεύουμε; Κατά μια έννοια, στην κοινωνία των ανθρώπων ΠΑΝΤΑ η ηθική επικρατεί -και μιλώ για την εξουσία όχι για τον απλό άνθρωπο. Ο ανήθικος ηγέτης έχει πάντοτε περιορισμένο χρόνο να ξεγελάσει και να αδικήσει. Κάποια στιγμή, έρχεται η ρομφαία να τον τιμωρήσει. Και τον τιμωρεί αμετάκλητα.
 
Πρόκειται για μια μορφή Θείας Δίκης που κρατά το ανθρώπινο είδος σε μια πορεία ιδεών, οραμάτων και σπουδαίων επιτευγμάτων. Οι κάθε λογής Τραμπ δεν έχουν θέση στην κοινωνία που οραματιζόμαστε.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti