«Κουαρτέτο» της φωτιάς και συλλήψεις σε ένα τριήμερο στον Δ. Σπάρτης

2.000 ευρώ τα συνολικά πρόστιμα στους υπαίτιους συμβάντων σε 4 περιοχές - Στάχτη 100 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης στον Ταΰγετο

Τετάρτη, 03 Απρίλιος 2024 13:14 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
«Κουαρτέτο» της φωτιάς και συλλήψεις σε ένα τριήμερο στον Δ. Σπάρτης

Η καύση φυτικών υπολειμμάτων σε περίοδο με υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένους ανέμους, ήταν η αιτία εκδήλωσης της μεγάλης φωτιάς σε έκταση μεταξύ Άρνας και Βασιλικής στον Ταΰγετο, την περασμένη Παρασκευή 29 Μαρτίου.

Μετά από  έρευνα και στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη το Σάββατο (30/3) από ανακριτικούς υπαλλήλους της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) σε συνεργασία με ανακριτικούς υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σπάρτης, ένας άνδρας ως υπαίτιος πρόκλησης της φωτιάς από αμέλεια. Το εν λόγω άτομο φέρεται να έκαιγε κλαδιά εντός αγροτικής έκτασης στην Τοπική Κοινότητα Άρνας. Στον φερόμενο ως υπαίτιο επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 500€, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΛΤ», θλιβερός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας που απείλησε και το δάσος της Βασιλικής και κινητοποίησε ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης, ήταν η αποτέφρωση περίπου 100 στρεμμάτων γης, εκ των οποίων 50 δασική και 50 γεωργική βλάστηση.

Με τη μάνικα στο χέρι
τελευταία η Πυροσβεστική
3 ακόμα φωτιές σε χωριά της Σπάρτης
Την ίδια στιγμή, ενώ η αντιπυρική περίοδος δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, προβληματισμό στην Πυροσβεστική και τις Αρχές Πολιτικής Προστασίας της Λακωνίας, προκαλούν τα συνεχή συμβάντα που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες, καθώς εκτός από τον Ταΰγετο, φωτιές είχαμε σε διάστημα τριών ημερών και σε Αγία Ειρήνη (Βάρσοβα), Βουτιάνους και Χρύσαφα. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες υπήρξαν και ισάριθμες συλλήψεις προσώπων, στα οποία φέρεται να προσάπτεται το ξέσπασμα των πυρκαγιών, ενώ καταλογίστηκαν και χρηματικές ποινές συνολικά 1.500 ευρώ επιπλέον.

Ειδικότερα, το Σάββατο (30/3), στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΠΥ Σπάρτης μία γυναίκα, ως υπαίτια πρόκλησης πυρκαγιάς σε γεωργική έκταση στη θέση «Βρωμόγουρνα» της ΤΚ Αγίας Ειρήνης. Επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο αξίας 500 ευρώ, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Επιπλέον, τη Δευτέρα (1/4), στο πλαίσιο του αυτοφώρου, ανακριτικοί υπάλληλοι της ΠΥ Σπάρτης συνέλαβαν έναν άνδρα ως υπαίτιο πρόκλησης πυρκαγιάς σε αγροτοδασική έκταση στην ΤΚ Βουτιάνων, ενώ καταλογίστηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Τέλος, την ίδια ημέρα (1/4), πάλι εντός αυτοφώρου, συνελήφθη από ανακριτικούς υπαλλήλους της ΠΥ Σπάρτης ένας άνδρας, ως υπαίτιος πρόκλησης πυρκαγιάς εντός αγροτοδασικής έκτασης στη θέση «Άγιος Νεκτάριος» στην ΤΚ Χρυσάφων. Η χρηματική ποινή και σε αυτή την περίπτωση ανέρχεται σε 500 ευρώ.

Στενή η αντιπυρική περίοδος
λόγω κλιματικής αλλαγής
Η εμφάνιση πυρκαγιών σε αγροτοδασικές εκτάσεις μέσα στον Μάρτιο είναι κάτι ασυνήθιστο, που συμβαίνει όμως συχνότερα τα τελευταία χρόνια και συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με ειδικούς. «Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών», έχει δηλώσει ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος, ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο ίδιος έχει τονίσει πως «ημέρες ακραίων καιρικών φαινομένων που συνδέονται με την εκδήλωση πυρκαγιών και μάλιστα ισχυρών, είναι σήμερα πιο πιθανό να εμφανίζονται στην Ευρώπη και στα όρια της παραδοσιακής περιόδου των πυρκαγιών. Είτε στην αρχή της, τον Απρίλιο – Μάιο, είτε στο τέλος της, τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο»

Τυπικά, η αντιπυρική περίοδος διαρκεί από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, αν και αρκετές χρονιές δίνεται παράταση, ειδικά σε περιοχές στα νότια της χώρας όπως η Λακωνία. Πλέον, σκέψεις για διεύρυνση της περιόδου, τόσο νωρίτερα όσο και αργότερα, θα πρέπει να εξεταστούν από τους αρμόδιους φορείς.


φωτο από τη φωτιά στην Άρνα

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti