Εξαίρεση από τα «ακαθάριστα» οικόπεδα ζητούν Λάκωνες αγρότες

Η διαμαρτυρία κατοίκων του Βασιλακίου για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις - Κάλεσμα στον πρωθυπουργό για λύση από το Μαξίμου

Τρίτη, 18 Ιούνιος 2024 07:28 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εξαίρεση από τα «ακαθάριστα» οικόπεδα ζητούν Λάκωνες αγρότες

Λιγότερες από 15 ημέρες απέμειναν ως τις 30 Ιουνίου, οπότε εκπνέει η διορία για έγκαιρη δήλωση καθαρισμού οικοπέδων στην ειδική πλατφόρμα (akatharista.apps.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Έτσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, ώστε να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους εντός προθεσμίας και να αποφύγουν τα πρόστιμα, εφόσον δεν υπάρξει άλλη παράταση. Την ίδια στιγμή που χιλιάδες πολίτες απευθύνονται σε δικηγόρους-συμβολαιογράφους,  μηχανικούς και άλλες ειδικότητες για να διαπιστώσουν εάν υπόκεινται στο μέτρο, κάτοικοι του Βασιλακίου (Τάραψα) Δ. Ευρώτα, με έγγραφο προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αξιώνουν την εξαίρεση από τη διάταξη για τον καθαρισμό οικοπέδων - αγροκτημάτων που δηλώνονται για γεωργική εκμετάλλευση (ΟΣΔΕ). Η επιστολή που κοινοποιήθηκε στον «ΛΤ», απευθύνεται και στα Υπουργεία Κλιματικής Αλλαγής & Πολιτικής Προστασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, τους βουλευτές Λακωνίας, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον Συνήγορο του Πολίτη. Μια παρέμβαση που ενδέχεται να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» και για ανάλογη διεκδίκηση από νομείς παραγωγικών εκτάσεων σε άλλες περιοχές της Λακωνίας.

Τονίζουν οι πολίτες: «Εμείς, που υπογράφουμε την παρούσα αναφορά, είμαστε κάτοικοι της ΤΚ Βασιλακίου (Τάραψα) του Δήμου Ευρώτα και επιθυμούμε μ’ αυτό τον τρόπο να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας, αναφορικά με την προχειρότητα, για άλλη μια φορά, της Δημόσιας Διοίκησης, που οδηγεί στην αδικαιολόγητη ταλαιπωρία των πολιτών».

«Επιτέλους», υπογραμμίζουν εν συνεχεία στην αναφορά τους οι κάτοικοι του Βασιλακίου, «καθίσταται επιτακτική ανάγκη όλα τα αρμόδια υπουργεία να συνεργάζονται μεταξύ τους για να καταφέρουμε κάποια στιγμή ν’  ανταγωνιστούμε τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Σχετικά με τη διάταξη του υπουργείου για τον καθαρισμό οικοπέδων, οφείλουμε να σας αναφέρουμε ότι πρέπει να εξαιρεθούν τα αγροκτήματα που είναι για γεωργική εκμετάλλευση (ΟΣΔΕ), παρά το γεγονός ότι οι δήμοι τα έχουν χαρακτηρίσει ως οικόπεδα, που κακώς έχει συμβεί, επειδή τα περισσότερα εξ αυτών δεν πληρούν τις προδιαγραφές για οικοδόμηση, λόγου χάρη ρεματιές, κακή μορφολογία εδάφους κλπ.». Σύμφωνα με τους ίδιους, «το 2014, με αναφορά των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Βασιλακίου και με 47 υπογραφές στον Δήμο Ευρώτα, ζητούσαμε την επανεξέταση των περισσότερων αγροκτημάτων, προκειμένου να αποχαρακτηριστούν ως καλλιεργήσιμα και όχι σαν οικοδομήσιμα. Έκτοτε και μέχρι σήμερα, δεν ενήργησε κανένας ως προς το αίτημά μας, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε υπέρογκα ποσά στον ΕΝΦΙΑ και να έχουνε σταματήσει συμβολαιογραφικές πράξεις εξαιτίας του επιβαρυμένου φόρου μεταβίβασης».

Για 7 λόγους
Οι λόγοι που οι κάτοικοι ζητούν να εξαιρεθούν τα αγροκτήματά τους από τη διάταξη περιγράφονται ακολούθως:  

«1/ Στη δική μας περίπτωση, τα κτήματά μας, τα χρησιμοποιούμε ξεκάθαρα για γεωργική χρήση, όπως ελαιόδεντρα για παραγωγή λαδιού, βρώσιμων ελιών, καλλιέργεια αμπελιών και σποράς (όπως σιτηρά, βρώμη, κριθάρι κλπ).

2/ Στην περίπτωση του κλαδέματος των ελαιόδεντρων, σύμφωνα με τις καινούργιες οδηγίες της ΕΕ, και αντικατάσταση του μέτρου στις επιδοτήσεις (πρασίνισμα) σε οικολογικά σχήματα, υποχρεωνόμαστε οι παραγωγοί να κλαδεύουμε τρεις φορές τον χρόνο κατά τους θερινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο), ανεξαρτήτου μεγέθους δέντρου και τις ανάγκες του καθενός από αυτά. Όμως, τα κλαριά της ελιάς πρέπει να ακουμπούν σχεδόν στο έδαφος, επειδή με αυτό τον τρόπο προφυλάσσεται ο κορμός του δέντρου απ’ τον ήλιο, κατά  τους καλοκαιρινούς μήνες. Συνεπώς, η εν λόγω οδηγία της ΕΕ δε δύναται να  ισχύσει στη δική μας περίπτωση.

3/ Επίσης, όταν στο αγρόκτημα έχει γίνει σπορά, όπως σπορά σιταριού, ο θέρος πραγματοποιείται του μήνες  Ιούνιο - Ιούλιο, όπου επιβάλλεται να έχουμε «καθαρά οικόπεδα». Γεννάται το εύλογο ερώτημα «Εμείς πρέπει να καταστρέψουμε τα σιτηρά μας στον βωμό της ανικανότητας του κράτους να προστατέψει εμάς τους κατοίκους και τις περιουσίες μας από πιθανές φωτιές;»

4/ Μια ακόμη περίπτωση που θα σας περιγράψουμε εναπόκειται στο γεγονός ότι στην τοπική μας κοινότητα, το 70% του μόνιμου πληθυσμού περίπου, είμαστε βιοκαλλιεργητές και όπως είναι πρόδηλο, αυτή η περίπτωση θα εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ειδικότερα, εφαρμόζουμε στα κτήματά μας χλωρή λίπανση, όπως σπέρνουμε (βίκος, λούπινα) και τα οργώνουμε μέσα στον μήνα Μάιο, αφού στην πορεία έχουν αφήσει στο έδαφος του χωραφιού ωφέλιμα συστατικά, όπως το άζωτο. Αυτό φανερώνει την ουτοπία του μέτρου ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη δική μας περιοχή, καθώς, επίσης, και σε άλλες ομοειδείς περιοχές.

5/ Επιπλέον, κρίνεται αξιοσημείωτη η αναφορά της απόστασης μεταξύ του οικισμού και του δάσους. Ειδικότερα, το 2017 έγινε η ανάρτηση των δασικών χαρτών της χώρας, με αποτέλεσμα πολλά από τα «οικόπεδα» να έχουν χαρακτηριστεί δασικά. Τελικά, ποια είναι η απόσταση των μη δασικών με τα δασικά αγροκτήματα – δασικά -οικόπεδα; Βρισκόμαστε στο 2024, μετά από επτά χρόνια, να μην γνωρίζουμε εν τέλει τι έχουμε. Πως, δηλαδή, τα χαρακτηρίζει το κράτος, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, την ανικανότητά του να εντάξει σε ένα μητρώο την περιουσιακή κατάσταση των πολιτών του με συνέπεια να υπάρχει το απόλυτο χάος, με πολίτες που αναζητούν απαντήσεις και αγρότες χαμένους στο σύστημα της γιγαντιαίας γραφειοκρατίας. Όλα αυτά τα 7 χρόνια, ξοδέψαμε χρήματα και χρόνο σε γραφεία δασολόγων και μηχανικών για αντιρρήσεις που μέχρι σήμερα δεν έχουν ολοκληρωθεί, κι έτσι έχουμε μείνει όλοι χωρίς ενημέρωση. Έχουν σταματήσει οι αγοροπωλησίες, οι μεταβιβάσεις, επειδή δεν τους επιτρέπεται, αφού ακόμη και σήμερα, οι επιτροπές δεν έχουν έρθει να εξετάσουν, να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν τελικά τι έχει ο καθένας από εμάς. Αλλά δεν τελειώνει εδώ το βασανιστήριό μας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ωσάν από άλλη χώρα και χωρίς να γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι με τις περιουσίες μας, μας ζητά αυθύπαρκτα να υποβάλλομαι δήλωση κτηματολογίου, προκειμένου να μας εντάξει σε ένα επιπλέον γολγοθά γραφειοκρατίας.

6/ Στο χωριό μας, υπάρχει ένα πευκοδάσος περίπου 10 χιλιάδων στρεμμάτων, στο έλεος του Θεού, αφού κανένας από τους αρμόδιους δεν φροντίζει για τη βιωσιμότητά του με κίνδυνο για φωτιά, διακυβεύοντας πάντα τη σωματική μας ακεραιότητα, τις περιουσίες μας και τις ζωές μας, τόσο για εμάς τους κατοίκους του χωριού όσο και των περιοχών που γειτνιάζουν με το χωριό μας. Επίσης, ουδεμία ενέργεια έχει πραγματοποιηθεί, προκειμένου να καθαριστεί το δάσος αλλά και οι δρόμοι, στους οποίους υπάρχουν πεσμένα δέντρα, έχουν διαβρώσεις, ενώ παράλληλα δεν υπάρχουν επαρκείς αντιπυρικές ζώνες. Καθίσταται τεράστια ανάγκη, πρώτα η πρόληψη του κράτους και των αρμόδιων υπηρεσιών για την προστασία του δάσους, του χωριού μας, των  ζωών μας και όλης της γύρω περιοχής. Χρήζει απαραίτητος ο καθαρισμός των δρόμων, των ρεμάτων εντός και εκτός των οικισμών, του δάσους και όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο, προκειμένου να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη καταστροφή σ’ ένα μεγάλο μέρος του Δήμου Ευρώτα από φωτιά. Δεν γνωρίζουμε ποιοι έχουν ευθύνη και πως διεκπεραιώνονται οι διαδικασίες, αλλά είναι επικίνδυνο, όπως έχουν σήμερα τα πράγματα. Πρέπει λοιπόν, πρώτα οι αρμόδιοι να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες για να προληφθεί μια πιθανή καταστροφή και σίγουρα, να υπάρχει η ατομική ευθύνη, προκειμένου να έχουμε καθαρά οικόπεδα. Σε κάθε περίπτωση το κράτος οφείλει να έχει καθαρίσει τις δικές του περιοχές αποκλείοντας τον ρόλο του ως εισπράκτορας και τιμωρός, αφού σκοπός δεν είναι η τιμωρία, αλλά η πρόληψη μιας καταστροφής, προκειμένου να μην βιώνουμε κάθε χρόνο την ίδια καταστροφή, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας.

7/ Η συγκομιδή των ξερών χόρτων και κλαριών από τον καθαρισμό των αγροκτημάτων – οικοπέδων σε ένα μέρος αποτελεί μια βόμβα για κάθε περιοχή της Ελλάδας. Κρίνεται απαραίτητη η πρόληψη από τους δήμους της χώρας, η διευθέτηση του θέματος είτε θρυμματίζοντάς τα, είτε ανακαλύπτοντας κάποιον άλλον τρόπο, προκειμένου να μην προκληθεί πυρκαγιά».

«Δεν μπορούμε να τρέχουμε σε ένα ντόμινο
διαδικασιών που δεν οδηγεί πουθενά»
Απευθυνόμενοι ειδικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι κάτοικοι του Βασιλακίου επισημαίνουν: «Κύριε πρωθυπουργέ, είναι αδιανόητη η πρόκληση πανικού, στρες αγωνίας και άλλων δυσάρεστων συναισθημάτων στους πολίτες αυτής της χώρας με πολιτικές αποφάσεις του “ποδαριού”. Πιο συγκεκριμένα, στις 25 Μαΐου 2024, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση, κατά την οποία οφείλαμε 2 εκατομ. ιδιοκτήτες να δηλώσουμε ότι έχουμε καθαρίσει τα οικόπεδά μας έως τις 31 Μαΐου 2024, δηλαδή εντός 6 ημερών, την οποία απέσυρε με νέα ανακοίνωση περί του χρόνου υλοποίησης καθαρισμού και δήλωσης οικοπέδων (που δεν έχουν ξεκαθαρίσει από Δασαρχείο και Κτηματολόγιο τι ακριβώς είναι ή ακόμη και αν μας ανήκουν) σε μια πλατφόρμα που υπολειτουργεί στο πλαίσιο της προστασίας των ζωών μας και των περιουσιών μας από ενδεχόμενη πυρκαγιά, μετατοπίζοντας την ευθύνη του κράτους σε ατομική ευθύνη των πολιτών. Επίσης, για την όλη πιεστική κατάσταση που δημιουργήθηκε στους ιδιοκτήτες των οικοπέδων, αναφορικά με σύντομο χρονικό διάστημα της εφαρμογής του τελευταίου μέτρου που επιβλήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο και για όλη αυτή την αγωνία δε ζητήθηκε ούτε μία συγγνώμη. Μήπως για άλλη μια φορά δείχνει τον τιμωρητικό ρόλο του κράτους;»

Επίσης, ζητούν «την απόσυρση των καταγγελιών από τις πλατφόρμες που μας παραπέμπουν σε σκοταδισμό και σε καταστάσεις διχασμού μεταξύ πολιτών της χώρας. Δεν γίνεται οι πολίτες μιας χώρας να διαδραματίζουν τον ρόλο του αστυνόμου ή του έφορα ή οποιουδήποτε άλλου αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου, προκειμένου το κράτος να πράξει τα αυτονόητα. Η μόνη πλατφόρμα καταγγελιών που πρέπει να υφίσταται, είναι η πλατφόρμα όπου καταγγέλλονται κακουργηματικές πράξεις από πολίτες».

Εν κατακλείδι, υποστηρίζουν οι κάτοικοι: «Λάβετε υπόψη σας ότι εμείς οι υπογράφοντες την παρούσα, είμαστε απλοί πολίτες αγρότες και δουλειά μας είναι να βρισκόμαστε σε καθημερινή βάση στα χωράφια μας, να καλλιεργούμε και να παράγουμε αγροτικά προϊόντα. Δεν μπορούμε να τρέχουμε κάθε φορά σε ένα ντόμινο διαδικασιών που δεν οδηγεί πουθενά και να πληρώνουμε λογιστές, μηχανικούς, δασολόγους, να γινόμαστε αστυνομικοί και ελεγκτές και, ουσιαστικά, να κάνουμε τη δική σας δουλειά. Η χώρα χρειάζεται τάξη και οργάνωση και είναι αρμοδιότητα των κυβερνώντων και όχι των πολιτών. Γι’ αυτό τον λόγο, απευθυνόμαστε σε εσάς, κε πρωθυπουργέ, για να κατανοήσετε όλα αυτά τα προβλήματα και να δώσετε εσείς λύση, αφού πρώτα δώσετε εντολή στα αρμόδια υπουργεία να επιληφθούν των σοβαρών αυτών θεμάτων».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti