Μια λανθασμένη και μια σωστή απόφαση

Παρασκευή, 09 Φεβρουάριος 2018 20:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Αυτές τις μέρες «ξέσπασε» αναστάτωση, στο σχολικό χώρο κι όχι μόνο, από δύο «αποφάσεις» του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίες αφορούν η πρώτη τη σχολική γιορτή των Τριών Ιεραρχών και η δεύτερη την παραμονή της σχολικής τσάντας στο Σχολείο για ένα Σαββατοκύριακο το μήνα.
Σύμφωνα με την φετινή εγκύκλιο του Υπουργείου, ορίζεται ότι την 30η Ιανουαρίου στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις, η χρονική διάρκεια και το περιεχόμενο των οποίων θα καθοριστούν με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Εδώ εγείρεται το ερώτημα: Γιατί το Υπουργείο δεν ορίζει, εκτός των άλλων εκδηλώσεων, εκκλησιασμό μαθητών και δασκάλων ανήμερα της εορτής, ώστε να τιμηθούν δεόντως οι Προστάτες της παιδείας, εφόσον πρώτα απ’ όλα είναι Άγιοι της Ορθοδόξου Εκκλησίας;
Οι επιτελείς του Υπουργείου-αρκετοί είναι δάσκαλοι και καθηγητές- θα έπρεπε να σκεφτούν ορθολογικά πριν υποπέσουν σε κάποιο σοβαρό σφάλμα σχετικά με τη σχολική γιορτή. Είτε αρέσει σε κάποιους είτε όχι η πραγματικότητα είναι αδήριτη: γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα για τη Γέννηση του Χριστού, το Πάσχα για τη λαμπροφόρο Ανάσταση, την 25η Μαρτίου για να τιμήσουμε την Επανάσταση του 1821, την Πρωτομαγιά γιατί υπήρξε το συγκλονιστικό εργατικό κίνημα στο Σικάγο, το Πολυτεχνείο εξαιτίας της νεανικής εξέγερσης του 1973, έτσι και η σχολική γιορτή ορίστηκε στον κοινό εορτασμό των Τριών Ιεραρχών από το 1842, εκφράζοντας σεβασμό και τιμή στην αγιοσύνη των Τριών Πατέρων της Εκκλησίας, στο ανεπανάληπτο συγγραφικό τους έργο, στην ιεραποστολική τους δράση, στην ευρυμάθειά τους και την οικουμενικότητα που πηγάζει από τη ζωή τους,αφού πέτυχαν τον συγκερασμό της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και της φιλοσοφίας με τη χριστιανική πίστη.
Είναι ανάγκη, όμως, να συνειδητοποιηθεί από όλους τους διαμαρτυρόμενους πως η σχολική γιορτή καθιερώθηκε ως αργία, για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, όχι από την «επικατάρατη, άθεη» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την νεοδημοκρατική Κυβέρνηση του αείμνηστουΚωνσταντίνου Καραμανλή με το Προεδρικό Διάταγμα 104/79 (Άρθρο 2, Παρ. 3) !!! Κάτι που επικύρωσε νομοθετικά και η 1η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚτου Ανδρέα Παπανδρέου.Tο άρθρο 1 παρ. 11 α του Ν.1157/1981 αναφέρει ρητά ότι η ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών είναι αργία για τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί θα εργαστούν (σ.σ. ως συνοδοί σε εκκλησιασμό ή ως υπεύθυνοι σε άλλες εορταστικές εκδηλώσεις) τη συγκεκριμένη ημέρα, πρέπει να αμειφθούν με τις νόμιμες προσαυξήσεις σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
H μόνη φορά που αυτό δεν τηρήθηκε ήταν τη σχολική χρονιά 2014-2015. Τότε στο ΦΕΚ με αριθμό 1861 (τεύχος Β΄), δημοσιεύτηκε η με αρ. πρ. 95567/Γ2/20-06-2014 Υπουργική Απόφαση με θέμα «Ρύθμιση μαθητικών θεμάτων» που προέβλεπε ότι: «Για το σχολικό έτος 2014-2015 η θρησκευτική εορτή των Τριών Ιεραρχών την 30η Ιανουαρίου 2015, δεν αποτελεί ημέρα αργίας για τα Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, δημόσια και ιδιωτικά, ημερήσια και εσπερινά, αλλά ορίζεται, για όλες τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα».
Προφανώς η εγκύκλιος του Υπουργού Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλου, για το σχολικό έτος 2014-2015, ήταν προδήλως παράνομη, αλλά ποιος να ελέγξει τον Υπουργό για την παρανομία του, αφού ο νόμος περί ευθύνης υπουργών τον κάλυπτε απόλυτα;
Το λάθος της παρούσης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι ότιστην ερμηνευτική εγκύκλιο για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου του σχολικού έτους 2016-2017 αναφερόταν πως : "Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, ημέρα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, στις σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύνανται να πραγματοποιηθούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τη συμβολή των Τριών Ιεραρχών στα Γράμματα, με ευθύνη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων". Αυτό ήταν προφανές λάθος γιατί το Υπουργείο δεν μπορούσε να προτείνει σε Διευθυντές σχολείων και σε Συλλόγους καθηγητών να πάρουν απόφαση κόντρα σε Προεδρικό Διάταγμα.
Τα πράγματα είναι απλά: το αντίστοιχο προεδρικό διάταγμα, όπως προαναφέραμε, ορίζει ως αργία την ημέρα αυτή. Αν θέλει κάποιο σχολείο της Δευτεροβάθμιας να εορτάσει τους Τρεις Ιεράρχες μπορεί να το κάνει με ευθύνη των διδασκόντων , που σημαίνει αν γίνει κάποιο ατύχημα την ευθύνη την έχουν οι Εκπαιδευτικοί του σχολείου και όχι το Υπουργείο.
Με το νέο ΦΕΚAριθμ.απ.10645/ΓΔ4 τ.Β’ 120/23.01.2018 (αναφορικά με τη φοίτηση και τα θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, επιχειρήθηκε η επιστροφή στην κανονικότητα των προηγούμενων νομοθετικών προβλέψεων με την ανανέωση του ορισμού της σχολικής εορτής των Τριών Ιεραρχών ως αργίας για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, κάτι που ήδη ίσχυε, με συνέπεια να προκληθεί αναστάτωση η οποία υποδαυλίστηκε κι από τις φήμες πως επίκειται η επέκταση του θεσμού της αργίας και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
Οι εισηγητές της πρότασης να εορτάζεται η γιορτή των Τριών Ιεραρχών, από τη σχολική κοινότητα, στις 29 του μήνα (!) και να απέχουν οι μαθητές από το μάθημα ανήμερα της γιορτής τους, στα πλαίσια της αργίας, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η απαράδεκτη ρύθμιση πρέπεινα αναθεωρηθεί και να θεσπιστεί, επισήμως,η 30η του Ιανουαρίου ως Σχολική Εορτή, τόσο για την Πρωτοβάθμια όσο και για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με τον Σύλλογο των Εκπαιδευτικών ως αρμόδιο να αποφασίζει κάθε φορά τον τρόπο του εορτασμού, χωρίς να αποκλείεται ο ομαδικός εκκλησιασμός, αφού οι Τρεις Πατέρες είναι Άγιοι της Εκκλησίας μας και όχι πολιτικά πρόσωπα.
Αυτή ήταν η λανθασμένη απόφαση που πρέπει ο Υπουργός Παιδείας με πολιτικό θάρρος να την αναγνωρίσει ως τέτοια και να την διορθώσει. Η σωστή αφορά την απόφαση να μένει η μαθητική τσάντα ένα Σαββατοκύριακο το μήναστο Σχολείο με στόχο την απαλλαγή των μαθητών από τις πρόσθετες κατ’ οίκον εργασίες, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να έχουν δικό τους ελεύθερο χρόνο για παιχνίδι, συντροφιά με τους φίλους κι άμεση επαφή με την οικογένειά τους..
Για την εφαρμογή του προγράμματος το κάθε Δημοτικό Σχολείο θα πρέπει να ακολουθήσει τις εξής διαδικασίες :
1. Ο Διευθυντής του Σχολείου να συγκαλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση το Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου με αντικείμενο την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης.
2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων να αποφασίσει και να ορίσει τα Σαββατοκύριακα που θα υλοποιηθεί η δράση και συνταξει σχετικό πρακτικό.
3. Οι Εκπαιδευτικοί του σχολείου, πριν την έναρξη της δράσης, να ενημερώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης τους για την εν λόγω δράση και τις ενδεχόμενες μεταβολές και προσαρμογές που θα προκύψουν στη σχολική καθημερινότητα.
Ο πλέον σκληρά εργαζόμενος, κατά γενική ομολογία, εδώ και χρόνια στη χώρα μας είναιο μαθητής. Με τις εκπαιδευτικές «μεταρρυθμίσεις» και τις αλλαγές που έγιναν στο αναλυτικό πρόγραμμα μαθημάτων μεταφέρθηκε διδακτέα ύλη από τις ανώτερες τάξεις προς τις κατώτερες και οι προβλεπόμενες εργασίες και ασκήσεις των σχολικών βιβλίων πλήθυναν και δυσκόλεψαν σε μεγάλο βαθμό. Οι Εκπαιδευτικοί, επιπλέον, υπακούοντας στο πνεύμα της εποχής για την εντατικοποίηση της εργασίας, αύξησαν τις δικές τους πρόσθετες καθημερινές και κατ’ οίκον εργασίες, ιδίως για το Σαββατοκύριακο και τις διακοπές Χριστουγέννων και Πάσχα, επιβάλλοντας ταυτόχρονα ένα ασφυκτικό εξεταστικό πρόγραμμα με συνεχή τεστ και διαγωνίσματα, που σημαίνουν πρόσθετο μαθητικό διάβασμα.
Αν σ’ όλα αυτά συνυπολογίσουμε ότι πολλά παιδιά συνεχίζουν το απόγευμα με εξωσχολικά μαθήματα: ξένες γλώσσες, υπολογιστές, χορό, εικαστικά κτλ, τότε διαπιστώνουμε πως για κάποια παιδιά δεν υπάρχει ίχνος ελεύθερου χρόνου για παιχνίδι, συναναστροφή κι επαφή με τα μέλη της οικογένειάς τους. Κορυφαίοι ψυχοπαιδαγωγοί και ψυχολόγοι, διαπιστώνοντας αυτήν την ασφυκτική κατάσταση, έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την μελλοντική εξέλιξη των παιδιών ως ενηλίκων, συνιστώντας την αποφόρτιση της εντατικής εργασίας και την ανάγκη για τη διαμόρφωση ελεύθερου χρόνου που θα διατίθεται στο παιχνίδι, στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις.
Η απόφαση του Υπουργείου είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι επικριτές που «χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» για το χάσιμο (!!!) ωρών μελέτης και για την δήθεν υποβάθμιση (!!!) της παρεχόμενης Εκπαίδευσης ας αυτοσυγκρατηθούν κι ας σεβαστούν πρωτίστως τα καημένα τα παιδιά που χάνουν την παιδική τους ηλικία σκυμμένα πάνω σε ένα βιβλίο ή καθηλωμένα μπροστά στην οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή και του κινητού
Να πως σχολίασε, σε ηλεκτρονική ανάρτηση (26 Ιαν 2018), την απόφαση του Υπουργείου, ένας «Εκπαιδευτικος-Πατερας», όπως υπογράφει: «Ορθότατη η απόφαση για μη εκπόνηση σχολικών εργασιών στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα. Θα πρότεινα να επεκταθεί για όλα τα Σαββατοκύριακα. Η "τσάντα στο σχολείο" είναι απλά ένας συμβολισμός που η κατά κυριολεξία ερμηνεία του, από ορισμένους, παραπέμπει σ’ αυτόν που βλέπει το δάχτυλο και όχι το φεγγάρι. Αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες οι εργασίες θα πρέπει να δίνονται με το σταγονόμετρο. Φυσικά κανείς δεν απαγορεύει κανένα στο σπίτι του να μελετά όσες ώρες επιθυμείή κρίνει απαραίτητο για την πορεία που επιλέγει. Απλά δεν πρέπει να είναι υποχρέωση».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti