Ελλάδα και κλιματική αλλαγή τον 21ο αιώνα

Τρίτη, 11 Αύγουστος 2020 19:04 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Το σκληρό πρόσωπο της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε δυο συγκεκριμένες περιοχές: Εύβοια και Χαλκιδική. Στους δυο πανέμορφους αυτούς νομούς, κάθε χρόνο πυρκαγιές και πλημμύρες σπέρνουν τον όλεθρο.

Για πρώτη ίσως φορά, το κράτος και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν αμελούν. Έγκαιρα καθαρίζουν τα ρέματα, διανοίγουν κοίτες και εποπτεύουν με την βοήθεια εθελοντών τις περιοχές τους. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική είναι σε απόλυτη ετοιμότητα. Κι όμως: Τα καιρικά φαινόμενα έχουν τέτοια σφοδρότητα που καμιά προετοιμασία δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει.
 Όταν σε πέντε ώρες η βροχή φέρνει νερό έξι μηνών, ακόμα και ένας εντελώς καθαρισμένος ποταμός θα υπερχειλίσει και τα νερά θα συμπαρασύρουν τα πάντα.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα, που όμως μαθαίναμε στο Σχολείο, είχε "ήπιο και εύκρατο κλίμα" δεν ισχύει πια. Πλέον εμφανίζονται υδροστρόβιλοι, δυνατές καλοκαιρινές καταιγίδες, μπαράζ χιλιάδων ισχυρών κεραυνών σε λίγα λεπτά που ευθύνονται για πυρκαγιές κ.ο.κ. 

Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι η Ελλάδα χρειάζεται πια έναν νέο σχεδιασμό αντιμετώπισης των καιρικών φαινομένων από το μηδέν. Πρέπει να καταγραφούν τα νέα δεδομένα και να οργανωθεί σε εντελώς νέες βάσεις η πρόληψη και η αντιμετώπιση των ισχυρών και καταστροφικών εκδηλώσεων.
Αν δε το κάνουμε, κάθε φορά θα τρέχουμε πίσω από πλημμυρισμένα ποτάμια που θα καταστρέφουν περιουσίες και θα αφαιρούν ζωές αν και τα είχαμε καθαρίσει.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia