Βαθύ έλλειμμα παιδείας στην ανθρώπινη κοινωνία

Τετάρτη, 26 Αύγουστος 2020 19:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ο κορωνοϊός μας ξεγύμνωσε δραματικά ως κοινωνία. Βλέπω στο youtube μια νοσηλεύτρια να δίνει μια "συνέντευξη" για να υποστηρίξει ότι κορωνοϊός δεν υπάρχει και πως, μέσα από μια εκτεταμένη συνωμοσιολογία, "προσπαθούν να καθορίσουν ακόμη και πότε θα πεθαίνουμε".
 Έκπληκτος διαπιστώνω ότι μέσα σε 24 μόλις ώρες έχει 460.000 αναγνώσεις (!) και αναρωτιέμαι: Αν ο Ουμπέρτο Έκο αναρτούσε μια σπουδαία του σκέψη θα έβλεπε τέτοια ανταπόκριση; 

Διαπιστώνω επίσης ότι η ανάρτηση της νοσηλεύτριας έχει πάνω από 1.000 σχόλια, σχεδόν όλα θετικά. "Επιτέλους κάποιος να τα πει", "ποιοι την κρύβουν και δεν την αφήνουν να μιλήσει" και άλλα παρόμοια.  Την ίδια ώρα, στην ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ Ευρώπη παρακαλώ, χιλιάδες άνθρωποι -που ο Ουμπέρτο Έκο έχει ονομάσει "ηλίθιους"-, διαδηλώνουν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στα νέα, αυστηρότερα μέτρα κατά του κορωνοϊού.
«Δικό μου το σώμα, δική μου και η επιλογή», «ελευθερία», «λέμε όχι στην ψευτο-πανδημία», «δεν φοβόμαστε», «θέλουμε να δούμε τον ιό» ήταν ορισμένα από τα συνθήματα σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη. 

Μεταξύ των ομιλητών περιλαμβάνονταν καλλιτέχνες, ένας ποιητής, ένας φωτογράφος και αγρότες που πρωτοστατούν σε εκστρατείες εναντίον των υποχρεωτικών εμβολιασμών.
Ο Ουμπέρτο Έκο είχε μιλήσει έγκαιρα για αυτή την επέλαση των ηλιθίων εξηγώντας ότι ανόητοι που έλεγαν μια βλακεία στο μπαρ και τους απόπαιρνες και το βούλωναν, τώρα, λένε την ίδια ή και χειρότερη βλακεία στο διαδίκτυο και αποθεώνονται.

Οι επελαύνοντες ηλίθιοι είναι δραματικά πολλοί -καλύτερα να τους λέμε ΑΠΑΙΔΕΥΤΟΥΣ γιατί αυτό είναι- και περιγράφουν το βαρύ έλλειμμα παιδείας στην ανθρώπινη κοινωνία.
Οι απαίδευτοι μπορούν πια να συνευρίσκονται διαδικτυακά, να εκλέγουν έναν όμοιό τους (Τραμπ) και να αποφαίνονται ότι η Γη είναι επίπεδη και ότι οι εξωγήινοι κυκλοφορούν ανάμεσα μας ή ότι αν δεν υπάρχει ο Covid-19. Ο Μεσαίωνας συνεχίζεται και τον 21ο αιώνα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia