Δεύτερη ευκαιρία σε όλους τους οφειλέτες Να το πιστέψουμε;

Δευτέρα, 31 Αύγουστος 2020 20:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει την ευθύνη για διαχρονικά σκάνδαλα που κρατούν τη χώρα και τους πολίτες της σε καθυστέρηση και εμποδίζουν τον εκσυγχρονισμό της και την αξιοποίηση των τεράστιων δυνατοτήτων της.

Άπειρα τα παραδείγματα. Η ερημοποίηση των νησιών μας (κυρίως στο Αιγαίο...), το κράτος της διαφθοράς και των βολεμένων που το πληρώνουν όλοι οι άλλοι, τα ανύπαρκτα δημόσια έργα υποδομών παρά τα 500 δισ. ευρώ που πήρε η χώρα, η αναξιοκρατία που οδηγεί τους νέους στο εξωτερικό κ.ο.κ. Όλα για το κομματικό κράτος και την επανεκλογή των κομματικών από τα κοπάδια των "ευεργετημένων" ψηφοφόρων του ρουσφετιού..

Ανάμεσα στα διαχρονικά εγκλήματα του πολιτικού συστήματος και η έλλειψη της περίφημης ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ σε όσους καταστρέφονται οικονομικά χωρίς να ευθύνονται. Μόνο η Ελλάδα δεν έχει προνοήσει ώστε αν μια υγιής επιχείρηση καταστραφεί από σεισμό 8 ρίχτερ και πτωχεύσει, να διαγράφονται τα χρέη του επιχειρηματία και να μπορεί να επαναδραστηριοποιηθεί.

Όχι μόνο δεν του δίνουν δεύτερη ευκαιρία αλλά: Πόσο ελεεινό είναι να εμφανίζουν εικονικές οφειλές 107 δισ. ευρώ, και στις λίστες που δημοσιοποιούν να υπάρχουν αγνοί άνθρωποι που τους κατέστρεψε ξαφνικά μια οικονομική κρίση, ή μια πανδημία, χωρίς να ευθύνονται; Που έχασαν άδικα ότι είχαν και δεν είχαν; Πόσο ελεεινό είναι να περιλαμβάνουν στις λίστες αυτές, νεκρούς και τελειωμένους που απλώς περιμένουν και αυτοί πότε θα πεθάνουν; 

Έρχεται τώρα η κυβέρνηση και υπόσχεται ότι θα δώσει μια ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ σε όλους τους οφειλέτες του ιδιωτικού χρέους που φτάνει τα 225 δισ. ευρώ (κράτος, ταμεία, τράπεζες κ.α.). Αν το κάνει τότε:
α) Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα απαλλαγούν από όλα τα χρέη τους και θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην οικονομία. Να έχουν στο όνομά τους ένα αυτοκινητάκι, μια πιστωτική κάρτα, έναν καθαρό τραπεζικό λογαριασμό.
β) Δημόσιο και Τράπεζες θα διαγράψουν δισεκατομμύρια εικονικών χρεών από εταιρείες - ζόμπι επιτυγχάνοντας μια βαθιά και μοναδική ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ στην αγορά.Θα έχουμε όμως μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ; Δεν το γνωρίζω διότι ενώ το σχετικό νομοσχέδιο δόθηκε για διαβούλευση, κανένα κόμμα δεν ασχολείται να μας πει που συμφωνεί και που διαφωνεί. Ούτε και κανένας αρμόδιος φορέας (π.χ δικηγορικοί σύλλογοι).
Με βάση το πολιτικό σύστημα της συμφοράς που έχουμε εδώ και 200 χρόνια, αν ούτε και τώρα δεν δώσουμε μια νέα ζωή στους δια βίου οφειλέτες θα είμαστε ανάξιοι να θεωρούμεθα Ευρωπαίοι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia