Χάρμα και άχθος

Τετάρτη, 16 Σεπτέμβριος 2020 12:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

«Φύγανε φύγανε
ο Ιούλιος με το φωτεινό πουκάμισο
και ο Αύγουστος ο πέτρινος με τα μικρά του ανώμαλα σκαλιά»
Οδυσσέας Ελύτης

Ένας διαφορετικός Αύγουστος ακολούθησε έναν παράξενο Ιούλιο. Κι ο Σεπτέμβρης που είναι εδώ λες και δεν ξέρει πώς να φερθεί. Χαρίζει απλόχερα θερμές μέρες, ιδίως σε όσους δε θέλουν να προσέξουν το κύμα του φθινοπώρου που έρχεται και τα φύλλα των δέντρων που άρχισαν κιόλας να πέφτουν.

Ο φόβος ενός αόρατου εχθρού, του διπλανού μας, της ανοησίας μας έχει γίνει πια καθημερινότητα. Στροβιλιζόμαστε γύρω από μάσκες, συνωμοσίες και τσιπάκια και εξακολουθούμε να αφήνουμε την καθημερινή μαγεία να γλιστράει απ’ τα χέρια μας.

Τα παιδιά μας βγάζουν παρατσούκλια «κορονοϊός», κοροϊδεύουν και ξορκίζουν το κακό όπως αυτά ξέρουν. Ετοιμάζονται για μια νέα σχολική χρονιά και, πριν καν αρχίσει, ορθώνονται από παντού μπροστά τους εμπόδια.

Χάρμα και άχθος.

Όλα στη ζωή μοιάζουν να συνδυάζουν αυτά τα δύο στοιχεία, τη χαρά και το βάρος, τη δυσκολία και την αξία. Όπως και το κρασί, για το οποίο γράφει ο Ησίοδος την χαρακτηριστική αυτή φράση: χάρμα και άχθος.

Λίγο κρασί μπορεί να μας χαλαρώσει, να μας ευθυμήσει, να μας θυμίσει με τον πιο γλυκό τρόπο τελικά την ανθρώπινη διάστασή μας. Αυτήν που απειλεί ένας μικροσκοπικός ιός.

Πολύ κρασί μπορεί να αποβεί ένα αλλοτριωτικό βάρος, ένας καταστρεπτικός εθισμός, μια αρρώστια από μόνη της.

Κάπως έτσι θα κυλήσει αυτή η παράξενη σχολική χρονιά. Ως χάρμα, μια και παιδικά πρόσωπα, έστω μασκοφόρα, θα γεμίσουν τα σχολειά μας. Ως άχθος, μια και δεν έχουμε βρει ακόμα τα πατήματά μας ως κοινωνία, για να ομονοούμε και να δουλεύουμε μαζί, για να προσφέρουμε στα παιδιά μας ψυχικά στηρίγματα μπροστά σε κάθε κίνδυνο.

Κάπως έτσι θα κυλήσει η μάθηση αυτήν τη σχολική χρονιά. Ας είναι τουλάχιστον χρονιά μάθησης για όλους μας, όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τους ενήλικες. Κι ας μην είναι μόνο άχθος, μα η ζωή ας φανερωθεί ως χάρμα μπροστά στα μάτια και τις ψυχές όλων μας.

Ας βγάλουμε αληθινό τον ποιητή του Άξιον Εστί που είπε: «Μες στις πέτρες άνθισα και μεγάλωσα».

Καλή σχολική χρονιά!

Νατάσα Μιχαηλίδου
Αρχαιολόγος-μουσειολόγος-ξεναγός

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti