Νέα εποχή

Τετάρτη, 23 Δεκέμβριος 2020 20:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Η άνοδος του Κυριάκου Μητσοτάκη (και όχι της ΝΔ) στην εξουσία, φαίνεται να οδηγεί την Ελλάδα σε μια νέα εποχή τερματίζοντας τη φαύλη κομματικοκρατία της μεταπολίτευσης. Πολλοί ισχυρίζονται ότι στις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες η Ελλάδα άλλαξε.

Η αλήθεια είναι ότι υποχρεώθηκε να αξιοποιήσει όπως-όπως, με πίεση και με κακοδιαχείριση (χάθηκαν πολλά εκατομμύρια λόγω ανεπάρκειας), ευρωπαϊκά κονδύλια και προγράμματα. Ταυτόχρονα όμως, στήνοντας ένα σκληρό κομματικό κράτος αναξιοκρατίας, κλεπτοκρατίας και αδιανόητης φαυλότητας, η Ελλάδα έγινε "μαγαζί" των πολιτικών όλων των κομμάτων ακόμα και της αντιπολίτευσης.

Υπήρξε η βεβαιότητα ότι αυτό που έστησαν οι πολιτικοί -να οικειοποιούνται το κράτος και τα ταμεία του για να επανεκλέγονται- δεν θα άλλαζε ποτέ. Το 2020 όμως τελειώνει μία-μία αδιανόητη, πριν δυο μόλις χρόνια, πραγματικότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αν και διαχειρίζεται ένα μπαράζ πρωτοφανών κρίσεων (πανδημία, τουρκικό, οικονομία) κρατά ποσοστά γύρω στο 40%, Τίποτα δεν την απειλεί.

Ο λόγος είναι ότι οι πολίτες, βλέπουν:

- Να έχει λήξει η περίοδος της στασιμότητας. Κρατικές εταιρείες-ζόμπι πωλούνται, λιμνάζοντα έργα ολοκληρώνονται, το κράτος περνά στην ψηφιακή εποχή και πολλά ακόμη. Το κράτος της μεταπολίτευσης φυσικά είναι πάντα εδώ, κόμματα και Συνδικάτα το υπερασπίζονται, όμως φαίνεται να έχει ξεκινήσει το ξήλωμά του.

- Να έχει λήξει η εποχή της πολιτικής ανηθικότητας με τα ψεύδη και την αερολογία. Οι πολίτες ότι ακούν πια στον κυβερνητικό λόγο, ισχύει. Και αυτό θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να το εφαρμόσει και η αντιπολίτευση, αν δεν θέλει να έχει την θέση του μόνιμου θεατή.

Στο 2021 λοιπόν θα ζήσουμε την περαιτέρω ενίσχυση της Κεντροδεξιάς (Μητσοτάκης) και την αντίστοιχη αποδυνάμωση της Αριστεράς. Εφόσον η πανδημία τιθασευτεί, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα εφαρμόσει προγράμματα ανάπτυξης, θα αλλάξει τη χώρα με τα 32 δισ. ευρώ που στέλνει η ΕΕ, (συν άλλα τόσα από ΕΣΠΑ κ.α.) θα ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα με λιγότερους φόρους και κίνητρα. Όλο τούτο θα δυναμώσει κι άλλο τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά και την Κεντροδεξιά που εγκαταλείπει σιγά-σιγά την ακροδεξιά ρητορική και ανανεώνεται πειστικά.

Η Αριστερά θα δει το 2021 να συρρικνώνει το κοινό της διότι αδυνατεί να εκπροσωπήσει τον ρεαλισμό, τις προτάσεις και την ουσία για την καθημερινότητα των πολλών. Με ατάκες του περασμένου αιώνα και διχαστικές αντιλήψεις με βάση τον εμφύλιο και το αστυνομικό κράτος της δεξιάς (που οι περισσότεροι σημερινοί Έλληνες δεν τα έζησαν και αδιαφορούν) επιστροφή στην εξουσία δεν θα έρθει ποτέ. Τέλος, εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν ούτε το 2021.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti