Θα προκαλέσει στην Ελλάδα ο Ερντογάν; Μάλλον όχι...

Πέμπτη, 30 Νοέμβριος 2023 15:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Θα προκαλέσει στην Ελλάδα ο Ερντογάν; Μάλλον όχι...

Ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη συνέντευξή του είπε πως η πρόσκληση για επίσκεψη στην Ελλάδα του κ. Ερντογάν είναι λάθος. Ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να πιστεύει πως ο Τούρκος πρόεδρος θα βρει μια ευκαιρία να είναι μέσα στην ίδια μας την χώρα επιθετικός και προσβλητικός, οπότε δεν πρόκειται να κερδίσουμε τίποτε από την συνάντηση αυτή.

Λες και θέλησε να του απαντήσει, ο ίδιος ο Ερντογάν μιλώντας μόλις προχθές στην κοινοβουλευτική του ομάδα είπε:

«Η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη. Εμείς τη διπλωματία δεν την βλέπουμε ως ένα άθροισμα που καταλήγει στο μηδέν και ούτε ως ένα παιχνίδι που ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει… Για εμάς διπλωματία είναι μια σημαντική ευκαιρία και οι δύο πλευρές να συναντηθούν σε μια λογική γραμμή. Ευκαιρία και οι δυο πλευρές να κερδίσουν με την αρχή καζάν – καζάν (win – win).

Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές και διαφωνίες μεταξύ των χωρών. Το σημαντικό είναι να υπάρχει θέληση για την επίλυση των διαφορών πριν μετατραπούν σε κόμπο. Εμείς διαθέτουμε αυτή τη βούληση.

Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε, όταν καθίσουμε να συνομιλήσουμε κυρίως με τους γείτονές μας. Αυτή είναι η προσέγγισή μας και για την επίσκεψη που προγραμματίζουμε να κάνουμε στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου. Με τη γειτονική μας χώρα υπήρχαν διαφορές και χθες, όπως θα υπάρχουν και αύριο….

Κατά τον ίδιο τρόπο θα υπάρχουν κάποιοι που θα προσπαθήσουν να έχουν συμφέροντα από αυτές τις διαφορές. Όμως αυτή η πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι ως δύο γειτονικές χώρες δεν θα μπορέσουμε να βρούμε κοινό παρονομαστή, που μοιράζονται την ίδια θάλασσα, το ίδιο κλίμα την ίδια γεωγραφία»,

Στην πράξη θα αποδειχθεί αν ο κ. Σαμαράς έχει δίκιο. Κατά τη γνώμη μου, ο κ. Ερντογάν δεν θα προκαλέσει και όπως έχω ξαναγράψει, δεν ξεχνά ότι στις δικές του εκλογές, όταν ολόκληρη η Δύση τον περιέγραφε ως δικτάτορα και επικίνδυνο, ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ είχε κρατήσει απόλυτα ουδέτερη στάση, μη κάνοντας κανένα μα κανένα σχόλιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti