Ο νομός Λακωνίας ως ένα τυπικό παράδειγμα των παθογενειών του ΕΣΥ

Τρίτη, 12 Δεκέμβριος 2023 20:09 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ο νομός Λακωνίας ως ένα τυπικό παράδειγμα των παθογενειών του ΕΣΥ

της Νάγιας Γρηγοράκου*

Πρόσφατα με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επισκέφτηκα τα Κέντρα Υγείας Γυθείου, Βλαχιώτη, Σπάρτης καθώς και τα Νοσοκομεία Μολάων και Σπάρτης. Τα όσα είδαμε και καταγράψαμε στις δημόσιες δομές Υγείας της Λακωνίας επιβεβαίωσαν, δυστυχώς, πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) βρίσκεται υπό κατάρρευση στον Νομό, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Το Γ.Ν. Σπάρτης, που καλύπτει το μεγαλύτερο κομμάτι του Νομού, «βουλιάζει» εξαιτίας της τραγικής υποστελέχωσης του σε γιατρούς κομβικών ειδικοτήτων και νοσηλευτές, διαλύοντας τον υγειονομικό χάρτη της Λακωνίας μέσω εντολών για αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών, από τα Κέντρα Υγείας και το Νοσοκομείο Μολάων, προκειμένου να καλύψει τα κενά του σε εφημερίες. Με αλλά λόγια, αφενός η Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «ξηλώνεται» αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες ανασφάλιστους που δεν μπορούν πλέον να συνταγογραφήσουν φάρμακα και εξετάσεις, αφετέρου η μη εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου Μολάων αφήνει ακάλυπτους τους περίπου 40.000 κατοίκους της περιοχής.

Οι μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο του Νομού μας σε συνδυασμό με την υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας που έχουν μετεξελιχθεί σε διεκπεραιωτικές δομές, χωρίς επαρκή στελέχωση από ιατρικό προσωπικό, έχει ως αποτέλεσμα τη μη πρόσβαση χιλιάδων πολιτών στο αγαθό της δημόσιας υγείας.

Παράλληλα, το υπάρχον ιατρικό προσωπικό βρίσκεται πλέον σταθερά σε κατάσταση υπερκόπωσης εξαιτίας των εξαντλητικών συνθηκών εργασίας με εξουθεντωτικά ωράρια και ατελείωτες εφημερίες που ξεπερνούν τα όρια της ανθρώπινης αντοχής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των ασθενών και των ίδιων των εργαζομένων.

Μετά το τέλος της πανδημίας, που έδειξε με τον πιο γλαφυρό τρόπο τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο την κρίσιμη στιγμή εμφανίστηκε γερασμένο και ξεπερασμένο από την εποχή του, η σημερινή Κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί την ανάγκη ριζικού μετασχηματισμού του ΕΣΥ. Με νομοσχέδια χωρίς καμία στόχευση, με παρατάσεις επί παρατάσεων στη σκιά μιας πανδημίας που δεν υπάρχει πια, δίνει τη χαριστική βολή στο ήδη κουρασμένο ΕΣΥ. Σήμερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην ομάδα των ανατολικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χαμηλότερες δημόσιες δαπάνες υγείας και τις υψηλότερες ανικανοποίητες ανάγκες. Επιπλέον, ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία.

Είναι φανερό πως παρότι η σημερινή Κυβέρνηση συντηρεί και τροφοδοτεί με συνέπεια τον μύθο πως τάχα νοιάζεται και πως έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αναγέννησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν θέλει ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες του Έλληνα πολίτη. Είναι πλέον σαφές πως η απαξίωση του ΕΣΥ αποτελεί πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία επιμένει να μην προκηρύσσει ικανό αριθμό οργανικών θέσεων εργασίας και να μη δίνει τα ανάλογα κίνητρα στους γιατρούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Αντίθετα, με τις επιλογές της φαίνεται πως σταθερά πριμοδοτεί τον ιδιωτικό τομέα.

Τα όσα διαπιστώσαμε επισκεπτόμενοι τις δημόσιες δομές υγείας στον Νομό Λακωνίας είναι δυστυχώς ο κανόνας και όχι η εξαίρεση για την εικόνα που έχει σήμερα το ΕΣΥ. Ο νομός αποτελεί ένα τυπικό δείγμα των παθογενειών του ΕΣΥ με την κατάρρευση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την τραγική υποστελέχωση των Κέντρων Υγείας, αλλά και των Νοσοκομείων, την εξάντληση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και κυρίως με τη μη πρόσβαση χιλιάδων πολιτών στο αγαθό της υγείας.

Ο μετασχηματισμός και η αναγέννηση του ΕΣΥ είναι πολιτική επιλογή, που συνδέεται ευθέως με την αντίληψη περί κοινωνικού κράτους. Και για την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το κοινωνικό κράτος εξαντλείται σε επιδοματικές πολιτικές που λειτουργούν πυροσβεστικά και που σίγουρα δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών για όλους τους πολίτες.

Αντίθετα, για το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους είναι ζήτημα ταυτοτικό. Και γι’ αυτό η αναγέννηση και ο μετασχηματισμός του ΕΣΥ αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Είναι δικαίωμα και όχι πολυτέλεια ένα αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό, πρωτοπόρο και κυρίως προσβάσιμο σε όλους Εθνικό Σύστημα Υγείας.

*Η Νάγια Γρηγοράκου είναι βουλευτής Λακωνίας με το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti