Έτοιμη η αποστολή της Σπάρτης για τους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες

Αισιόδοξος ο εκπρόσωπος του Δ. Σπάρτης, Σπύρος Σελίμος

Πέμπτη, 13 Ιούνιος 2024 08:22 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Έτοιμη η αποστολή της Σπάρτης για τους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται αυτές τις μέρες, από τον μακρινό Ιούνιο του 1994, όταν η Σπάρτη, επί δημαρχίας Ματάλα, για πρώτη φορά συμμετείχε στον σπουδαίο θεσμό των Διεθνών Παιδικών Αγώνων (International Children’s Games-ICG), στην πόλη Χάμιλτον (Hamilton) του Καναδά. Συγχρόνως, η Σπάρτη υπήρξε και η πρώτη ελληνική πόλη η οποία συμμετείχε στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες. Ένα παράθυρο πολιτισμού και εξωστρέφειας που φρόντισαν όλες οι δημοτικές αρχές του τόπου να κρατούν διαρκώς ανοιχτό, με αδιάλειπτη αθλητική παρουσία της πρωτεύουσας στη διοργάνωση.

Κορωνίδα αυτής της προσπάθειας υπήρξε η διεκδίκηση, πάλι με δήμαρχο τον Δημοσθένη Ματάλα, και η ομόφωνη ανάθεση -στα γραφεία της Δ.Ο.Ε. στη Λωζάνη- της διεξαγωγής των Αγώνων στη Σπάρτη, το 1997. Μάλιστα η διαδικασία πραγματοποιήθηκε παρουσία του τότε προέδρου της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ που όπως ο ίδιος δήλωσε τότε, «η Σπάρτη κέρδισε λόγω της βαριάς Ιστορίας της».   

10 μελής η φετινή αποστολή για το Μεξικό
Το Σάββατο 13 Ιουλίου «πετάει» για Μεξικό η ομάδα των αθλητών που θα εκπροσωπήσουν τον Δήμο Σπάρτης στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες του 2024, οι οποίοι διεξάγονται στην πόλη Λεόν, κατά το διάστημα 15 ως 20 Ιουλίου. Η αποστολή, αποτελεί την 30η συμμετοχή της Σπάρτης στον θεσμό.

Η πόλη θα συμμετάσχει στα αθλήματα του μπάσκετ και του τάε κβον ντο, με 6 συνολικά αθλητές. Στο μπάσκετ, που αφορά σε αγώνες 3x3, «κατεβαίνουν» οι Κων/νος Μέγγος, Παύλος Ξηντάρας, Δημήτρης Βλαχάκος και Γιάννης Πανάγος. Προπονητής εδώ, ο και εντεταλμένος σύμβουλος αθλητισμού, Παντελής Μπεμπέτσος. Στην ομάδα τάε κβον ντο, παλεύουν οι Εμμανουήλ Σάντερσον και Κων/νος Ταζετίκος, με προπονητή τον Λεωνίδα Ραπατσουλέα. Σημειώνεται πως τον Δήμο Σπάρτης θα εκπροσωπήσει ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτισμού, Σπύρος Σελίμος, ενώ αρχηγός αποστολής ορίστηκε η Ευγενία Παπαδάκη.  

Στα αρνητικά highlights εδώ, η απουσία από την αποστολή, του Σπύρου Παυλάκου, μέλους της Επιτροπής των Διεθνών Παιδικών Αγώνων και επί χρόνια επιτυχημένου προέδρου του ιστορικού Σπαρτιατικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Υψηλό κόστος και μεγάλη απόσταση
Όπως καταγράφεται, η μεγάλη απόσταση και το υψηλό κόστος των εισιτηρίων συνέτειναν ώστε οι αποστολές να μην είναι μεγάλες σε αριθμό. Για τον Δήμο Σπάρτης, σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος υπολογίζεται σε ένα ποσό που προσεγγίζει τα 23.500 ευρώ. Θετικό γεγονός ότι πολύτιμο συμπαραστάτη βρήκε ο Δήμος, στο πρόσωπο χορηγού και συγκεκριμένα στο ελαιόλαδο «MOLON LAVE». Ο χορηγός εξασφάλισε τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των αθλητών, καθώς και τα απαραίτητα είδη για τη συμμετοχή της αποστολής στις τελετές έναρξης και λήξης.

Υπενθυμίζεται πως από την Πελοπόννησο συμμετέχουν επίσης ο Δήμος Ευρώτα με στίβο και μπάσκετ, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης με στίβο και μπάσκετ, ο Δήμος Ήλιδας με στίβο και ο Δήμος Πατρέων με τάε κβον ντο.

Αισιόδοξος ο Σπύρος Σελίμος   
«Αισιόδοξος», δήλωσε στον «Λακωνικό Τύπο», ο εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης στους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες, Σπύρος Σελίμος. «Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια» είπε, «ώστε να καταφέρουμε μια ευπρόσωπη παρουσία στους μεγάλους αυτούς Αγώνες, που θεωρούνται οι “μικροί Ολυμπιακοί”, για παιδιά 12 ως 15 ετών». Πρόσθεσε πως, «η Σπάρτη διαχρονικά είχε διακρίσεις στους Αγώνες και είμαι σίγουρος πως έτσι θα συνεχίσουμε κι εμείς. Τα παιδιά είναι καλοί αθλητές ο καθένας στον τομέα του και αποτελούν “ελπίδα” για το μέλλον». Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον «μεγάλο θαυμασμό που τρέφουν οι θεατές των αγώνων για τη Σπάρτη», και εκφράζεται «με θερμά χειροκροτήματα προς τη σπαρτιάτικη ομάδα», αλλά και «μεγάλο ενδιαφέρον στο να αγοράσουν φανέλες της».

Στο μεγαλοπρεπές στάδιο Cups Coliseum   
Το νήμα της Ιστορίας που συνδέει τη Σπάρτη με τους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες, όπως προαναφέρθηκε, πιάνει από το 1994, όταν και καταφτάνει στο Χάμιλτον η πρώτη αποστολή του δήμου, με επικεφαλής τον τότε δήμαρχο Δημοσθένη Ματάλα, αρχηγό τον τότε πρόεδρο του Σπαρτιατικού, Ανδρέα Χιώτη, προπονητή τον καθηγητή φυσικής αγωγής Γιάννη Σταυρόπουλο και πέντε αθλήτριες από το τμήμα στίβου του Σπαρτιατικού. Και όταν η αποστολή της Σπάρτης, με την ελληνική σημαία και τις αθλήτριες Βασιλική Λαμπρινοπούλου, Δήμητρα Βερούτη, Μαρία Καραναγνώστη, Αφροδίτη Αλιμίση και Μαρία Αναστασοπούλου, παρέλασε στην Τελετή Έναρξης, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους πολυπληθείς ομογενείς που είχαν κατακλύσει τις κερκίδες του μεγαλοπρεπούς Cups Coliseum, του Χάμιλτον.

Στον Καναδά, την αποστολή υποδέχτηκε το μέλος της Επιτροπής των Αγώνων, ομογενής από τα Καμίνια Σπάρτης, Γιάννης Κυριακόπουλος, ο οποίος κατά γενική ομολογία συνετέλεσε με το πάθος και τη μεθοδικότητά του, τόσο στη συμμετοχή των παιδιών στους Αγώνες όσο και στη διεξαγωγή των Αγώνων από τη Σπάρτη. Χάρη στο δικό του όραμα, τον Ιούλιο του 1997, η πρωτεύουσα της Λακωνίας διοργάνωσε με επιτυχία τους 27ους Διεθνείς Παιδικούς Αγώνες. Συμμετείχαν 31 πόλεις από 20 χώρες και 554 αθλητές, στα αγωνίσματα του στίβου, της κολύμβησης και της ποδηλασίας.     

Ένα όραμα του Μεθόδιου Κλέμενς  
Οι Διεθνείς Παιδικοί Αγώνες (ΔΠΑ) ήταν το όνειρο του Σλοβένου καθηγητή φυσικής αγωγής Μεθόδιου Κλέμενς. Ο ίδιος είχε σημαδευτεί βαθειά από τον χαμό της οικογένειάς του κατά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή. Το 1960 συνέλαβε την ιδέα της διοργάνωσης παγκόσμιων αθλητικών παιδικών αγώνων, ώστε μέσα από τη διαδικασία αυτή, παιδιά 12 έως 15 ετών «να έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν και να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας και συναδέλφωσης με παιδιά από άλλες χώρες, με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία και κουλτούρα».   Στις 5 Ιουνίου 1968, το όνειρό του γίνεται πραγματικότητα, με την τέλεση των πρώτων Διεθνών Παιδικών Αγώνων στο Τσέλιε της Σλοβενίας, όπου συμμετείχαν 9 πόλεις από 7 χώρες της Ευρώπης στο άθλημα του στίβου. Σταθμός στην ιστορία των Αγώνων ήταν το έτος 1991, όταν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα της τους ΔΠΑ, αφού -σύμφωνα με την απόφαση- «προάγουν τις αρχές του Ολυμπισμού και του ευ αγωνίζεσθαι».   

Ας σημειωθεί πως δύο Λάκωνες συμμετέχουν στη δομή του διεθνούς οργανισμού. Πρόκειται για τον Νίκο Τζανάκο, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και τον Σπύρο Παυλάκο, μέλος της Επιτροπής Αγώνων.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti