Μυρίζουν εκλογές: Δημοσκοπήσεις μέχρι την τελευταία στιγμή με τροπολογία

Η κυβέρνηση κατεβάζει τροπολογία που αίρει τη δεκαπενθήμερη απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων κατά τις βουλευτικές εκλογές

Τετάρτη, 24 Δεκέμβριος 2014 20:14 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Μόνο ως κινήση που μυρίζει πρόωρες εκλογές και ως εκ τούτου αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας μπορεί να εκληφθεί η τροπολογία με την οποία αίρεται η δεκαπενθήμερη απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων κατά τις βουλευτικές εκλογές. Την τροπολογία κατέθεσαν στη Βουλή οι υπουργοί Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος και Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης και συνυπογράφεται και από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά επειδή κατατέθηκε πριν από λίγο στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η εμπειρία των πρόσφατων ευρωεκλογών αλλά και των δημοτικών εκλογών απέδειξε ότι η απαγόρευση αυτή ήταν απολύτως αναποτελεσματική γιατί η τήρησή της ήταν αδύνατο να διασφαλιστεί.

«Η απαγόρευση αυτή είχε δικαίως κατακριθεί ως απολύτως αναποτελεσματική, διότι η τήρησή της ήταν αδύνατον να διασφαλιστεί, αλλά και ως πηγή κάθε είδους διαστρεβλώσεων και ανεξέλεγκτων φημών τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου», αναφέρεται επίσης στην αιτιολογική έκθεση.

Μάλιστα πριν από λίγο στο θέμα αναφέρθηκε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας, ο οποίος παίρνοντας το λόγο από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε στις δεκάδες διατάξεις και προτάσεις νόμου που φτάνουν τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή και εστίασε στην εν λόγω τροπολογία σημειώνοντας πως αποτελεί την απόδειξη πως η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

Σε ό, τι αφορά στο περιεχόμενο της τροπολογίας, προβλέπεται απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων την τελευταία ημέρα πριν τις εκλογές, αλλά και έως τις 7μ.μ. της ημέρας των εκλογών. Επίσης προβλέπεται ότι «μια ημέρα πριν από τη διενέργεια εκλογών και μέχρι την 19η ώρα της ημέρας της ψηφοφορίας, απαγορεύεται στους δημόσιους και ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης, στους φορείς παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, σε κάθε είδους εφημερίδα και περιοδικό, καθώς και στα πολιτικά κόμματα και στους υποψηφίους, η καθ΄ οιονδήποτε τρόπο δημοσιοποίηση ή μετάδοση ή αναμετάδοση οποιασδήποτε έρευνας γνώμης, με οποιονδήποτε τρόπο και αν διενεργείται, σχετικά με τις πολιτικές τάσεις, απόψεις και προτιμήσεις της κοινής γνώμης, για πολιτικά κόμματα, πολιτικές θέσεις και πρόσωπα ή άλλα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα».
Πηγή: news247.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti