Επετειακές εκδηλώσεις για 189 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Παλαιομονάστηρου

Σειρά εκδηλώσεων για την 189η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Μονής του Παλαιομονάστηρου, διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Ευρώτα, το...
Πέμπτη, 11 Σεπτέμβριος 2014 03:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Επετειακές εκδηλώσεις για 189 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του Παλαιομονάστηρου
Σειρά εκδηλώσεων για την 189η επέτειο από το Ολοκαύτωμα της Μονής του Παλαιομονάστηρου, διοργανώνει και φέτος ο Δήμος Ευρώτα, το τριήμερο 13 με 15 Σεπτεμβρίου.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων

Η έναρξη του εορταστικού τριημέρου γίνεται αύριο Σάββατο 13/9 και ώρα 6 μ.μ. με τη 2η έκθεση φωτογραφίας στο Πνευματικό Κέντρο Βρονταμά, ενώ στις 9.30 μ.μ. θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Την Κυριακή 14/9, από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα θα διεξαχθεί ο «4ος Δρόμος της Θυσίας». Η εκκίνηση της διαδρομής θα γίνει από την πλατεία Παπαδημήτρη, διερχόμενη από κεντρικά και ιστορικά μνημεία της ΤΚ Βρονταμά, για να καταλήξει στη Μονή Παλαιομονάστηρου. Δικαίωμα συμμετοχής στο δρόμο της θυσίας έχουν όλοι οι πολίτες, αθλητές ή μη, ανεξαρτήτου ηλικίας, ενώ σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν αναμνηστικά. Στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει εσπερινός που θα τελεστεί στη Μονή Παλαιομονάστηρου, ενώ η βραδιά θα ολοκληρωθεί με χορευτικό σεργιάνι στην Ελλάδα, που θα παρουσιάσει ο Χορευτικός Όμιλος Σκάλας στην κεντρική πλατεία του Βρονταμά.
Τη Δευτέρα 15/9 και ώρα 9.30 το πρωί θα γίνει αναχώρηση των επισήμων από την κεντρική πλατεία Βρονταμά με προορισμό τη Μονή Παλαιομονάστηρου, όπου στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία. Θα ακολουθήσει η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από δάσκαλο του Δημοτικού Σχολείου Βρονταμά, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων. Στη συνέχεια, θα υπάρξει τήρηση  ενός λεπτού σιγής προς τιμή των νεκρών, ενώ μαθητές θα απαγγείλουν τον Εθνικό Ύμνο. Τέλος, επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί και στο μνημείο της Ελένης Στρατήγη.
Οι επετειακές εκδηλώσεις θα ρίξουν αυλαία στις 8.30 το βράδυ της Δευτέρας στην κεντρική πλατεία Βρονταμά με τη χορωδία «Λιμπρέτο» του Συλλόγου «ευζήν-ταξίδι στη γνώση», υπό τη διεύθυνση τη μαέστρου Αναστασίας Τζανετάκου. Επίσης, θα εμφανιστεί και η Φιλαρμονική Σκάλας, με μαέστρο τον Γιώργο Κούτουλα

Η ιστορία
189 χρόνια πριν, στις 15 Σεπτέμβρη 1825, 400 περίπου Βρονταμίτες, υπό την ηγεσία του παπά Δημήτρη Παπαδημητρίου και του οπλαρχηγού Γιαννάκη Καραμπά, έγραψαν μία ακόμη χρυσή σελίδα στην ελληνική ιστορία όταν αρνήθηκαν να παραδοθούν στα στρατεύματα του Ιμπραήμ Πασά. Οι πολιορκητές, αδυνατώντας να καταλάβουν τον οχυρό αυτό χώρο, ανατίναξαν το λόφο-οροφή του μοναστηριού και από τα ανοίγματα και έκαψαν ζωντανούς όλους τους εγκλείστους.

Η μονή
Η μονή Παλαιομονάστηρου είναι ένα από τα παλαιότερα και εντυπωσιακότερα μνημεία της λακωνικής γης. Βρίσκεται 3,5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του χωριού Βρονταμάς και είναι χτισμένη μέσα σε ένα φυσικό σπήλαιο, λίγα μέτρα από τον ποταμό του Ευρώτα. Από τις σπάνιες αγιογραφίες της χρονολογείται πριν από το 12ο αιώνα και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, στον Άγιο Νικόλαο και το μεγαλομάρτυρα Νικήτα.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα