Αντίστροφη μέτρηση για αναγέννηση του «Ξενία»

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για μετατροπή του σε πολυχώρο της Σπάρτης - Έως τα τέλη του 2023 αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου

Αντίστροφη μέτρηση για αναγέννηση του «Ξενία»

Το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης του «Ξενία Σπάρτης και της μετατροπής του σε κέντρο πολιτιστικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων, που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ από τη Δημοτική Αρχή Βαλιώτη τον Μάιο του 2017, τρία χρόνια μετά μπαίνει σε «τροχιά» υλοποίησης. Η καθοριστική –για την πορεία του έργου– εξέλιξη ήταν η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Δήμου Σπάρτης και της «Αναπτυξιακής Πάρνωνα ΑΕ», για την τεχνική υλοποίηση που επικυρώθηκε το πρωί της Τρίτης 19/5.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 2.800.000 ευρώ, αφορά σε παρεμβάσεις στο κτίριο του πρώην ξενοδοχείου «Ξενία» Σπάρτης, με αντικείμενο την αποκατάσταση, τη βιοκλιματική αναβάθμιση και την αναδιαρρύθμιση του κτιρίου, ώστε να στεγάσει με ασφάλεια και άνεση το «Κέντρο πολιτιστικών, τουριστικών και διοικητικών δραστηριοτήτων» του Δήμου Σπάρτης. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διαδικασίες και όσα ορίζει η απόφαση του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη», το έργο  αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023.

Το κτιριολογικό πρόγραμμα της νέας χρήσης θα  περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αμφιθέατρο 240 θέσεων για μουσικές, θεατρικές, λογοτεχνικές και άλλες εκδηλώσεις, γραφείο εξυπηρέτησης κοινού, εκθεσιακό χώρο με ψηφιακές διαδραστικές εφαρμογές και γραφεία για διοικητικές υπηρεσίες του δήμου.
Δεδομένου ότι το κτίριο στη σημερινή του κατάσταση είναι ανεπαρκές, τόσο λειτουργικά όσο και στατικά σε σχέση με τους ισχύοντες νόμους, πρόκειται να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επισκευές και μετατροπές, με ιδιαίτερη έμφαση στην αποκατάσταση των όψεων του στην αρχική τους μορφή και στη βιοκλιματική αναβάθμισή του.

Η επίβλεψη του έργου, την οποία επιφορτίζεται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Χωροταξίας, Υπηρεσίας Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, είναι σύνθετη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που απαιτούν συντονισμό δραστηριοτήτων, τεχνικό προσωπικό πολλών ειδικοτήτων για κάθε μελέτη ή έργο, ταυτόχρονη παρακολούθηση και κατά κανόνα ειδικές γνώσεις σε κάποια πεδία των μελετών και έργων,  εφόσον το κτίριο του «Ξενία» Σπάρτης αποτελεί κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο.

Λόγω της πολυπλοκότητας της αποκατάστασης, δημιουργούνται αυξημένες απαιτήσεις ως προς την επίβλεψη του έργου, καθώς είναι ιδιαίτερα αναγκαίο να δοθεί προσοχή στα θέματα που αφορούν στις μελέτες με τις πραγματικές συνθήκες του έργου.

Για τους λόγους αυτούς, ο Δήμος Σπάρτης συμβάλλεται με την «Αναπτυξιακή Πάρνωνα ΑΕ», με σκοπό την υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του στην επίβλεψη του έργου με στόχο την άρτια υλοποίησή του. Ένας ακόμη λόγος σύμπραξης του δήμου με την εταιρεία είναι η έλλειψη χρόνου για την τήρηση των μακρόχρονων διαδικασιών ανάθεσης του αντικειμένου σε ιδιώτη. Τη συνεργασία «υπαγορεύει» και η εξοικονόμηση πόρων, δεδομένου ότι η «Αναπτυξιακή» διαθέτει τον πλέον απαιτούμενο σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, είναι στελεχωμένη και μπορεί να συνεργαστεί αποτελεσματικά με τις υπηρεσίες του Δήμου Σπάρτης και επιπροσθέτως διατηρεί ήδη εταιρική σχέση εξάρτησης με τον Δ. Σπάρτης, εφόσον αυτός είναι μέτοχος σε αυτήν.
  Για την παρακολούθηση εκτέλεσης του έργου και της συμφωνίας, συστάθηκε όργανο με την επωνυμία «Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης» η οποία αποτελείται από τους:
- Δημήτρη Καπονικολό, ως πρόεδρος της Επιτροπής
- Θεμιστοκλή Πατσιλίβα, αναπληρωτής πρόεδρος
- Τσούκλερη Νικόλαο, δημοτικός σύμβουλος Δ. Σπάρτης
- Αθανάσιο Μιχελόγγονα, δημοτικός σύμβουλος Δ. Σπάρτης
- Μαρίνη Μπερέτσο, γενικός διευθυντής «Αναπτυξιακής Πάρνωνα»
- Σπυρίδωνα Φλώρο, διευθύνων σύμβουλος «Αναπτυξιακής Πάρνωνα»
  Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι ο συντονισμός και η παρακολούθηση όλων των εργασιών που απαιτούνται για την εκτέλεση της προγραμματικής συμφωνίας και ειδικότερα η τήρηση των όρων της. Υπενθυμίζεται ότι το «Ξενία» είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για αναβάθμιση και αναδιαρρύθμιση του κτιρίου, ώστε να λειτουργήσει ως πολυχώρος πολιτιστικών και τουριστικών δραστηριοτήτων.
 
Η ιστορία
Το υπάρχον κτίριο, που κατασκευάστηκε το 1959 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Χ. Μπογάτσου υπό την καθοδήγηση του τότε επικεφαλής του ΕΟΤ, αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη, λειτούργησε για αρκετά χρόνια ως πρότυπη ξενοδοχειακή μονάδα. Το 1980 άρχισε η παρακμή του και σταδιακά ακολούθησε η εγκατάλειψή του, ενώ γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 1990, επί δημαρχίας Δημοσθένη Ματάλα, χαρακτηρίστηκε ως διατηρητέο και πέρασε στην ιδιοκτησία του Δήμου Σπάρτης.

Ρεπορτάζ: Αγγελική Κ. Δαλαμάγκα, Χρήστος Πετρούλιας

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του "Λακωνικού Τύπου", της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 23 και πλέον ετών

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του ΚΥΡ
Το κλίκ της ημέρας
του ΚΥΡ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Σπανός Γεώργιος