Αναμορφώνεται η περιοχή έναντι του Πάρκου Γουδέ

Έργο ζωτικής σημασίας για τη Σπάρτη - Ποιες παρεμβάσεις περιλαμβάνει η μελέτη

Παρασκευή, 22 Ιανουάριος 2021 09:24 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Αναμορφώνεται η περιοχή έναντι του Πάρκου Γουδέ

Το πράσινο φως για την «Ανάπλαση των κοινόχρηστων χώρων έναντι του Άλσους Γουδέ» έδωσε τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου η Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σπάρτης. Η μελέτη, συνολικού προϋπολογισμού 531.000 ευρώ εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Χωροταξίας, Δόμησης και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης και από την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Πάρνωνα και υπογράφεται από τους Χρ. Περδίκη - αρχιτέκτονα, Ευ. Σκούρο μηχανολόγο-μηχανικό και Μιχ. Αναστασιάδη, γεωπόνο. 

Η μελλοντική παρέμβαση στο χώρο απέναντι από το άλσος Γουδέ, αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα και τη λειτουργία της περιοχής. Πρόκειται για ένα σχέδιο ενοποίησης του κέντρου της πόλης και της συγκεκριμένης περιοχής, που θα δημιουργήσει έναν μεγάλο περίπατο, έναν ποδηλατοδρόμο και θα αλλάξει την καθημερινότητα των κατοίκων και των επισκεπτών προς το καλύτερο.

Η έκταση που αφορά  η μελέτη είναι η παραποτάμια περιοχή του δυτικού άκρου της Σπάρτης, που ξεκινά αμέσως μετά την οδική γέφυρα του ρέματος «Κνακίωνα» για μήκος περίπου 600 μέτρων.
Τη σημερινή εικόνα της περιοχής χαρακτηρίζει η έντονη βλάστηση από ψηλά δέντρα και ένας δύσκολος για πεζοπορία δρόμος. 

Το έργο προβλέπει  στην ενσωμάτωση της παραποτάμιας διαδρομής και του «Άλσους Γουδέ» στον αστικό ιστό της πόλης και τη δημιουργία προϋποθέσεων για περαιτέρω αξιοποίηση της σημαντικής περιαστικής αυτής περιοχής.
Τα τεχνικά έργα θα αφορούν διαδρομές πεζών, ποδηλατόδρομο, νέους χώρους στάθμευσης, αλλά και αναζωογόνησης της χλωρίδας της περιοχής μέσω φύτευσης νέων υψηλών δέντρων και θάμνων.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση
Η αρχιτεκτονική πρόταση της ανάπλασης αποτελείται από δύο άξονες.
1)  Ο πρώτος και κύριος άξονας πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου θα περιλαμβάνει διακριτά τμήματα τόσο ως προς την λειτουργία τους, όσο και προς τα υλικά κατασκευής τους. Το πρώτο τμήμα του πρώτου άξονα θα είναι κατασκευασμένο από οπλισμένο μπετόν. Η πορεία του μήκους θα ξεκινά αμέσως μετά τη γέφυρα του Κνακίωνα, ενώ θα έχει πλάτος 5 μέτρα και αξονικά θα διαχωρίζεται με χρωματική σαφή αναφορά το μέρος για τους πεζούς και το μέρος για τον ποδηλατόδρομο.
Σε όλο το μήκος της διαδρομής και στη ζώνη των πεζών θα τοποθετηθεί οδηγός όδευσης τυφλών, ο οποίος θα καταλήγει στην στρογγυλή πλατεία που σχεδιάζεται να υπάρχει στο τέλος της διαδρομής.
Επιπλέον, στη διαδρομή συνολικού μήκους 505 μέτρων, θα τοποθετηθούν ιστοί με μονά φωτιστικά σημεία.
Το δεύτερο τμήμα είναι η διαδρομή από την πλατεία προς το Μυστρά και θα έχει πλάτος 4 μέτρα ενώ το μήκος του θα εκτείνεται σε 205 μέτρα.

2)  Ο δεύτερος άξονας είναι εκείνος που θα συνδέει τη διαδρομή με το κύριο άλσος το οποίο βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της οδού Σπάρτης-Μυστρά.
Αφετηρία του θα είναι η κυκλική πλατεία ακτίνας 4 μέτρων που θα δημιουργηθεί στο σημείο. Η σύνδεση  με την απέναντι είσοδο του πάρκου Γουδέ, θα γίνεται με έναν εγκάρσιο επί της οδού διάδρομο από μπετόν σε χρώμα ώχρας πλάτους τριών μέτρων.
Στο τμήμα της διαδρομής που κινείται παράλληλα με την ΕΟ Σπάρτης-Μυστρά, το οποίο χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, το πράσινο θα αναβαθμιστεί και θα εμπλουτιστεί.

Σύμφωνα με τη μελέτη το συγκεκριμένο τμήμα της οδού λόγω της σημερινής του βλάστησης, δημιουργεί μια αίσθηση «τούνελ». Ωστόσο οι ευκάλυπτοι που συνθέτουν το σκηνικό κρίνονται στην πλειοψηφία τους  είτε κακοσχηματισμένοι, είτε ακρωτηριασμένοι και σε γενικές γραμμές ενέχουν στοιχεία επικινδυνότητας.

Στον σχεδιασμό, προβλέπεται η απομάκρυνση της βλάστησης που βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Συγκεκριμένα, θα απομακρυνθούν 37 ευκάλυπτοι, τέσσερις μουριές κι ένα κυπαρίσσι από τη νότια πλευρά κι έξι πλατάνια από τη βόρεια. 

Προβλέπεται, επιπλέον, η εξυγίανση και ο καλλωπισμός όσων δέντρων παραμείνουν, δηλαδή σε 2 ευκαλύπτους, μία λεύκα, δυο μουριές στη νότια πλευρά και πέντε πλατάνια στη βόρεια.
Στη νότια πλευρά, στο διάστημα μεταξύ του πεζόδρομου και του οδοστρώματος προτείνεται ακόμα η φύτευση σαράντα οκτώ νέων δέντρα μεγάλου μεγέθους όπως κυπαρίσσια, οστρυές και άλλα. Τα οποία θα ποτίζονται αυτόματα από το υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης. 

Επιπλέον, στη νότια πλευρά μεταξύ των δέντρων θα φυτευθούν επτακόσιοι θάμνοι σε διπλό στοίχο, ώστε να δημιουργηθεί φυτοφράχτης που να αποτρέπει την ακούσια κίνηση από τον πεζόδρομο προς την εθνική οδό.
Συνολικά θα πραγματοποιηθούν 58 νέες φυτεύσεις δέντρων κι 700 φυτεύσεις θάμνων.

Όπως υπογραμμίζουν οι μελετητές, «ο βασικός άξονας της πρότασης, προσδιορίζει από την αρχή και μορφοποιεί με αδρότητα τη σχέση της πόλης με το πάρκο Γουδέ, που έως σήμερα λόγω της υπάρχουσας κατάστασης είναι χαλαρή παρά τη σπουδαιότητά του». 

Είναι φανερό ότι η μελέτη ανάπλασης είναι ζωτικής σημασίας για την ουσιαστική αναβάθμιση και ανάδειξη της περιοχής, η οποία αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους της Σπάρτης. 

Η μελέτη αναμένεται να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης στο αμέσως επόμενο διάστημα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες προκειμένου να ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία εκτέλεσης του έργου.

Φωτογραφία: Θανάσης Ρουμελιώτης

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia