Παγκόσμια ακτινοβολία για τη Σπάρτη η επετειακή σειρά γραμματοσήμων

Πρωτοβουλία του Δημάρχου Π. Δούκα - Θα παρουσιαστούν παρουσία της ΠτΔ

Δευτέρα, 24 Μάιος 2021 19:10 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Παγκόσμια ακτινοβολία για τη Σπάρτη η επετειακή σειρά γραμματοσήμων

Στην έκδοση επετειακών γραμματοσήμων που θα αναδείξουν την ιδιαίτερη σημασία της ιστορίας της αρχαίας Σπάρτης και του Βυζαντινού Μυστρά προχώρησε ο Δήμος Σπάρτης σε συνεργασία με τα Ελληνικά Ταχυδρομεία.

Η αναμνηστική σειρά που έχει ήδη τυπωθεί και θα παρουσιαστεί στις εκδηλώσεις των «Παλαιολογείων» 2021 το ερχόμενο Σάββατο 29 Μαΐου, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου,  αποτελείται από τέσσερις θεματικές ενότητες που στόχο έχουν να αναδείξουν πτυχές της ένδοξης ιστορίας της Λακεδαίμονας.

Πρόκειται για μια μοναδική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία που θα συμβάλει ουσιαστικά στην προβολή της πόλης μας σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς τα γραμματόσημα θα ταξιδέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ θα βρεθούν και σε συλλογές φιλοτελιστών

Η συγκεκριμένη σειρά γραμματοσήμων, θα υπενθυμίσει σε ολόκληρο τον πλανήτη τη σπουδαιότητα της ιστορίας της Σπάρτης αλλά και του Βυζαντινού Μυστρά στέλνοντας το μήνυμα πως η Λακωνική πρωτεύουσα αξίζει ακόμα να κατέχει μια θέση στο πάνθεο των παγκοσμίους φήμης πόλεων.

177976813 313008117059361 6359553535636206565 n

Η «γέννηση» της ιδέας, ανήκει στο Δήμαρχο Σπάρτης Πέτρο Δούκα ενώ η υλοποίησή της δεν θα μπορούσε να ήταν δυνατή δίχως τη συμβολή της αντιδημάρχου Οικονομικών Γεωργίας Δεδεδήμου, η οποία είχε την επιμέλεια και την εποπτεία του εγχειρήματος.  

Οι σειρές γραμματοσήμων
Οι σειρές γραμματοσήμων που πρόκειται να κυκλοφορήσουν άμεσα, αφορούν τέσσερις θεματικές ενότητες, άμεσα συνυφασμένες με την ιστορία της πόλης μας:
-Η Ωραία Ελένη με τα μάτια των ζωγράφων της Δύσης
-Λυκούργος, ο μεγαλύτερος νομοθέτης όλων των εποχών
-Σπαρτιάτισσες, με έμφαση στη Σπαρτιάτισσα Μητέρα
-Μυστράς – Παλαιολόγεια, τιμή στον Κωνσταντίνο ΙΑ’ Παλαιολόγο
Ενώ ετοιμάζονται ακόμα εννέα επετειακές σειρές.
  

183748066 3154464024687759 5136472232339417467 n

Για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος χρειάστηκε πολύμηνη έρευνα και επικοινωνία με μουσεία και πανεπιστήμιά του εξωτερικού, όπως το Μουσείο της Ρώμης, το Μουσείο του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, το Παλάτι των Μεδίκων στη Φλωρεντία αλλά και το Υπουργείο Πολιτισμού καθώς όλοι οι παραπάνω φορείς, παραχώρησαν αφιλοκερδώς τις σχετικές άδειες, ώστε να χρησιμοποιηθούν απεικονίσεις από σημαντικά έργα τέχνης στα γραμματόσημα.

Τις παραπάνω άδειες κατάφερε να εξασφαλίσει η κ. Ελένη Τσουλόγιαννη, μέλος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Σπάρτης, η οποία αφιλοκερδώς εργάστηκε σκληρά για την περάτωση του πρότζεκτ. 

Φυσικά, η συμβολή των Ελληνικών Ταχυδρομείων και ιδιαίτερα του γραφιστικού τους τμήματος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τελική μορφή των γραμματοσήμων που θα βρεθούν σε κάθε άκρη του πλανήτη. 

Η Σπάρτη εκτός από πρώτη στρατιωτική δύναμη της εποχής της, υπήρξε σπουδαίο καλλιτεχνικό κέντρο που είχε έρθει σε επαφή με τον έξω κόσμο.
Η περίοδος της ρωμαϊκής κυριαρχίας είναι εποχή άνθισης οικονομικής και καλλιτεχνικής, όπως μαρτυρούν τα ερείπια του Αρχαίου Θεάτρου, τα περίφημα ψηφιδωτά δάπεδα των επαύλεων, ο μεγάλος αριθμός των γλυπτών που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, οι σπουδαίες μάχες των πολεμιστών της αλλά και οι μεγάλες μορφές της τότε κοινωνίας της όπως ο νομοθέτης Λυκούργος, μπορούν να μας βοηθήσουν να αναβαθμίσουμε σήμερα το προφίλ και το μελλοντικό αποτύπωμα της πόλης μας.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου», της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία άνω των 24 ετών

 

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα