Κάτοικοι Σκούρας: Άκαμπτο «όχι» για το ΣΜΑ

Προχωρούν σε κάθε νόμιμη διαδικασία

Τετάρτη, 03 Αύγουστος 2022 19:28 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Κάτοικοι Σκούρας: Άκαμπτο «όχι» για το ΣΜΑ

Άκαμπτο παραμένει το φρόνημα των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Σκούρας, που αντιδρούν στη δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη θέση «Κάκαρι», που βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του χωριού. 

Περισσότερα από 200 άτομα συμμετείχαν στη συνέλευση κατοίκων, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία της Σκούρας το βράδυ της Πέμπτης 28 Ιουλίου, με σκοπό την ενημέρωση και τη λήψη απόφασης για τις περαιτέρω ενέργειές τους. Το μήνυμα που έστειλαν προς κάθε αρμόδιο ότι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους για τη ματαίωση του έργου.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης των κατοίκων, η οποία διήρκεσε σχεδόν δυο ώρες, παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων. 

Το λόγο έλαβαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σκούρας κ. Παύλος Κούρος, ο εκπρόσωπος της επιτροπής κατοίκων κ. Γιάννης Τσαρκαλής, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Καρλαύτης, ο Πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ και επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένοι Πολίτες» κ. Σταύρος Αργειτάκος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Αλέξανδρος Βουνάσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Νίκος Βλήτας, Παναγιώτης Κουρτσούνης και Αντώνης Καλομοίρης και οι κάτοικοι της Σκούρας κ.κ. Σαράντος Κουρτσούνης, Πέτρος Βόρτσος, Δημοσθένης Βλήτας και Βασίλης Σωτηρίου.

Λίγο πριν το τέλος της συζήτησης και κατόπιν προτάσεως από το Τοπικό Συμβούλιο Σκούρας, τέθηκε σε ψηφοφορία η επιθυμία ή όχι των κατοίκων για τη δημιουργία ΣΜΑ, είτε ανοιχτού προσωρινού είτε κλειστού και μόνιμου τύπου, στη θέση «Κάκκαρη».
Το σώμα των κατοίκων αποφάνθηκε ομόφωνα κατά της δημιουργίας οποιασδήποτε μορφής ΣΜΑ στην περιοχή, με συνολικά 181 «όχι».

Έχοντας τη «λαϊκή εντολή» ως όπλο της, η Επιτροπή Κατοίκων, με την υποστήριξη της Τοπικής Κοινότητας Σκούρας, ξεκινά την υπεράσπιση όλων των εννόμων συμφερόντων του χωριού και της προστασίας της δημόσιας υγείας, με εκπρόσωπο δικηγόρο τον κ. Βασίλη Σωτηρίου, ο οποίος αναλαμβάνει αμισθί την υπόθεση.

Άλλωστε, εκτός όλων των νόμιμων απαραίτητων ενεργειών που θα δρομολογηθούν, το σύνολο των κατοίκων της Σκούρας ζητά να τεθεί το θέμα του ΣΜΑ στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης και καλεί όλους τους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν ανοιχτά για την πρόθεση δημιουργίας ΣΜΑ, είτε ανοιχτού είτε κλειστού τύπου, αλλά και για τη μη διενέργεια της απαιτούμενης διαβούλευσης μεταξύ του Δήμου και του χωριού.

Ακόμα, οι κάτοικοι ζητούν από τον Δήμαρχο Σπάρτης να ανακαλέσει όσα ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο δελτίο τύπου που εξέδωσε περί δωδεκάμηνης διαβούλευσης, ενημέρωσης τοπικών συμβούλων, τοπικού συμβουλίου, φορέων και κατοίκων της ΤΚ Σκούρας. «Είναι ασύστολα ψεύδη, τα οποία διαμοιράζονται στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τη δημιουργία κλίματος υπέρ του Δήμου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι κάτοικοι.

Επιπλέον, απαιτούν να τους κοινοποιηθεί, από τα αρμόδια όργανα του Δήμου Σπάρτης, ο φάκελος με όλα τα νόμιμα έγγραφα που αφορούν στη δημιουργία του συγκεκριμένου ΣΜΑ.

«Η Σκούρα υποφέρει από τη μόλυνση του Ευρώτα με τα βιομηχανικά απόβλητα και βοθρολύματα. Έχει υπάρξει μόνιμο εργοτάξιο για πολλά έτη προκειμένου να δημιουργηθεί το πολύπαθο έργο της εθνικής οδού Σκούρα-Πυρί, χωρίς να εκφράσει αντιρρήσεις διότι επρόκειτο για το κοινό καλό», σημειώνουν οι κάτοικοι του χωριού ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα επιτρέψουν την περαιτέρω υποβάθμιση του χωριού τους.

 

Ενημερωθείτε για όλη την επικαιρότητα της Λακωνίας και όχι μόνο μέσα από τη συνεχή ροή του www.lakonikos.gr. Κάνετε like στη σελίδα και γίνετε μέλος στην ομάδα του lakonikos.gr στο Facebook για να μαθαίνετε τα νέα πρώτοι! Με το κύρος και την αξιοπιστία του «Λακωνικού Τύπου»της μοναδικής ημερήσιας εφημερίδας της Λακωνίας με ιστορία 26 ετών

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση