Δήμος Σπάρτης: Καθαρίστε οικόπεδα κι ακάλυπτους χώρους

Χρονικό όριο η 30η Απριλίου - Υπάρχει πρόστιμο

Τρίτη, 02 Απρίλιος 2024 11:39 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δήμος Σπάρτης: Καθαρίστε οικόπεδα κι ακάλυπτους χώρους

Αν και η αντιπυρική περίοδος δεν έχει αρχίσει ακόμα, οι επαναλαμβανόμενες πυρκαγιές μόνο ανησυχία προκαλούν, στον Δήμο Σπάρτης. Έτσι υπενθυμίζει σε «ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων ή οικισμών, καθώς και σε απόσταση έως 100 μέτρων από τα όρια αυτών», πως υποχρεούνται «μέχρι και τις 30 Απριλίου 2024 να προβούν σε καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους». Η υποχρέωση εντάσσεται στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας για την αντιπυρική περίοδο 2024 -σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και την υπ’ αριθμ. 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη- «προς αποτροπή του κίνδυνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασης αυτής».

Σημειώνεται πως «υποχρέωση των ανωτέρω είναι και η συντήρηση καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από 1η Μάιου έως την 31η Οκτωβρίου».

Τι περιλαμβάνει ο απαιτούμενος καθαρισμός:

«•Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με κτίσμα.

•Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.

•Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.

•Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.

•Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.»

Υπογραμμίζεται πως ο μη καθαρισμός των χώρων αυτών οδηγεί στην επιβολή προστίμου 0,50 ευρώ /τ.μ, με ελάχιστο ποσό τα διακόσια (200) ευρώ.

Συνεργασία των δημοτών
Όπως αναφέρθηκε, «o Δήμος προσβλέπει στη συνεργασία των δημοτών καθώς η πυροπροστασία αφορά στην ασφάλειά τους, την προστασία της περιουσίας τους και του περιβάλλοντος».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti