Πρωτοδικείο Λακωνίας με κέντρο τη Σπάρτη και έδρες σε Γύθειο, Μολάους

Καταργούνται τα 4 Ειρηνοδικεία του νομού, ενοποιούνται στο κεντρικό Δικαστήριο - Στα «κάγκελα» 7 Δικηγορικοί Σύλλογοι μεταξύ των οποίων και του Γυθείου

Τρίτη, 09 Απρίλιος 2024 14:09 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πρωτοδικείο Λακωνίας με κέντρο τη Σπάρτη και έδρες σε Γύθειο, Μολάους

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης». Στο νομοσχέδιο προβλέπεται αναλυτικά η αναδιάρθρωση των πολιτικών και των ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού, καθώς και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους, συνθέτοντας έτσι τον περίφημο νέο Δικαστικό Χάρτη.

Σε επίπεδο Λακωνίας, η τελική εισήγηση του αρμόδιου υπουργείου για τον «Καλλικράτη» στη Δικαιοσύνη, προβλέπει σύσταση Πρωτοδικείου Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη, ενώ καταργείται το Πρωτοδικείο Γυθείου. Ως παράλληλη έδρα τού Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης. Περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας θα είναι οι Μολάοι, όπου θα υπαχθούν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου.

Συνάμα, το σχέδιο νόμου προβλέπει τίτλους τέλους για τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεάπολης Βοιών, που καταργούνται και συγχωνεύονται στο Πρωτοδικείο.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει ως τις 18 Απριλίου 2024, ενώ ολόκληρο το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί ΕΔΩ.

Η δικαστική χωροταξία
στη Λακωνία
Αναλυτικά, για την αναδιάρθρωση των δικαστηρίων στη Λακωνία ορίζονται ως εξής:
- Ορίζονται Πρωτοδικείο Λακωνίας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Λακωνίας, με έδρα τη Σπάρτη.
- Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Λακωνίας εμπίπτουν οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.
- Ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζεται το Γύθειο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.
-  Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας ορίζονται οι Μολάοι (Επιδαύρου Λιμηράς), στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας και Ελαφονήσου.
- Τα Ειρηνοδικεία Σπάρτης, Γυθείου, Επιδαύρου Λιμηράς και Νεάπολης Βοιών καταργούνται και συγχωνεύονται στο Πρωτοδικείο.

Στο Εφετείο Καλαμάτας
η Λακωνία
Σε ό,τι αφορά τα Εφετεία το νομοσχέδιο αναφέρεται ότι διατηρείται το Εφετείο Καλαμάτας, διευκρινίζοντας ότι στην περιφέρειά του θα εμπίπτουν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Λακωνίας και Μεσσηνίας.

Προσφεύγουν στο ΣτΕ
οι δικηγορικοί σύλλογοι
«Αρχή του τέλους για τα Πρωτοδικεία»
Ωστόσο, οργισμένη ήταν η αντίδραση από τους δικηγορικούς συλλόγους 7 Πρωτοδικείων, μεταξύ των οποίων και του Πρωτοδικείου Γυθείου, τα οποία καταργούνται σύμφωνα με τη νέα γεωγραφία του Δικαστικού Χάρτη. Με κοινή ανακοίνωση οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αιγίου, Αμαλιάδας, Γυθείου, Θήβας, Καλαβρύτων, Κυπαρισσίας και Ι.Π. Μεσολογγίου, ύστερα από συνεδρίασή τους στο Αίγιο, περιγράφουν σειρά πρωτοβουλιών και δράσεων κατά των διατάξεων που δημιουργούν «Πρωτοδικεία-φαντάσματα».

Πιο συγκεκριμένα σκοπεύουν να καταθέσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ),  αίτηση ακυρώσεως «κάθε διάταξης του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί και η οποία μεταβάλλει την αυτοτέλεια των δικαστικών σχηματισμών». Περαιτέρω θα προβούν σε «επαναλαμβανόμενες καταλήψεις των δικαστικών μεγάρων», αλλά και θα αποκλείσουν τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου. Τέλος, την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, και οι επτά δικηγορικοί σύλλογοι με τα μέλη τους θα βρεθούν στη Βουλή όπου θα μιλήσει εκπρόσωπός τους.

Η ομόφωνη απόφαση των 7 δικηγορικών συλλόγων αναφέρει:
  «-Οι διατάξεις του δικαστικού χάρτη οι οποίες καταργούν οργανικές θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων στα Πρωτοδικεία μας, δημιουργώντας έτσι Πρωτοδικεία –φαντάσματα, αποτελούν ουσιαστικά την αρχή του τέλους για τα Πρωτοδικεία μας. Οι δομές που υπάρχουν σε αυτά και οι χιλιάδες υποθέσεις που εκδικάζονται, έχουν συμβάλει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Είναι αδιανόητο οι παθογένειες της Αττικής, με τους μετά δεκαετία ορισμούς δικασίμων, οι οποίες παθογένειες ουδόλως επιλύονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, να μετακυλίονται σε καθ’ όλα υγιείς δικαστικούς σχηματισμούς, που αποτελούν εχέγγυα αποδεδειγμένα και με αριθμούς για την ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης.
-Θα προβούν οι ως άνω δικηγορικοί σύλλογοι σε επαναλαμβανόμενες καταλήψεις των δικαστικών μεγάρων σε ημερομηνίες που θα καθορίσουν οι γενικές συνελεύσεις
-Θα λάβει χώρα αποκλεισμός της γέφυρας Ρίου–Αντιρρίου με τη συμμετοχή όλων των δικηγόρων των επτά πρωτοδικείων σε ημερομηνία που θα καθορισθεί από τα διοικητικά συμβούλια.
-Θα προχωρήσουμε σε αίτηση ακυρώσεως κάθε διάταξης του νομοσχεδίου που θα ψηφιστεί και η οποία μεταβάλλει την αυτοτέλεια των δικαστικών σχηματισμών των πρωτοδικείων μας.
-Όσοι βουλευτές συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης υπερψηφίσουν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, που εξαφανίζουν στην ουσία τα Πρωτοδικεία μας από τον δικαστικό χάρτη, θα θεωρηθούν ανεπιθύμητοι και ότι συνέβαλαν στην υποβάθμισή τους, και καθιστούμε αυτούς υπευθύνους για το μαρασμό των τοπικών κοινωνιών.
-Να ζητηθεί άμεση σύγκληση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων, προκειμένου να λάβουν μέτρα όλοι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας για τη μεθοδευμένη κατάργηση των πρωτοδικείων μας.
-Να μεταβούν και οι επτά δικηγορικοί σύλλογοι με τα μέλη τους στη Βουλή την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και την ημέρα που εκπρόσωπός μας θα μιλήσει στην επιτροπή της Βουλής.

Ο αγώνας που κάνουμε είναι αγώνας για την κοινωνία και το δικαίωμα κάθε πολίτη να έχει άμεση πρόσβαση στη Δικαιοσύνη. Ό,τι είναι υγιές δεν το καταστρέφεις, αλλά το αναβαθμίζεις».

«Προσεκτική αξιολόγηση των αιτημάτων
Αν. Μάνης, Μονεμβασίας και Ελαφονήσου»
Τετ-α-τετ Κρητικού με Φλωρίδη
Για το πολύκροτο θέμα του νέου Δικαστικού Χάρτη της Λακωνίας, που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, είχε συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη, ο βουλευτής Λακωνίας, Νεοκλής Κρητικός.

Όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής, «ενεχείρισα και από κοντά στον κ. υπουργό τα έγγραφα των Δήμων Ανατολικής Μάνης, Μονεμβασίας και Ελαφονήσου (τα οποία του είχα προωθήσει και μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας όταν εκδόθηκαν), ζητώντας του την προσεκτική αξιολόγηση των αιτημάτων. Επιπλέον, του εξέφρασα την αγωνία μου αναφορικά με τη διαφύλαξη της υπηρεσιακής κατάστασης όλων των δικαστικών υπαλλήλων, καθώς και της ακώλυτης πρόσβασης του πολίτη στη Δικαιοσύνη».

Ο Ν. Κρητικός επισημαίνει κάποιες από τις προτεινόμενες διατάξεις του υπό διαβούλευση σ/ν που αφορούν στη Λακωνία, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τον πρώτο κύκλο των παρεμβάσεων:

«Το Πρωτοδικείο Γυθείου ορίζεται ως παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας, με διατήρηση της σύνθεσης και ύλης του.

Από τα υπό κατάργηση Ειρηνοδικεία Επιδαύρου Λιμηράς (Μολάων) & Νεάπολης (τα Ειρηνοδικεία της χώρας καταργούνται και συγχωνεύονται με τα πρωτοδικεία), οι Μολάοι ορίζονται ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Λακωνίας, με αυξημένη τοπική αρμοδιότητα, αφού σε αυτήν θα εμπίπτουν οι Δήμοι Μονεμβασίας & Ελαφονήσου.

Το αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης, για υπαγωγή του Πρωτοδικείου Σπάρτης στην Εφετειακή Περιφέρεια Καλαμάτας, ικανοποιείται».

434829146 1191914291775408 5624568433283815546 n

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti