Ύστερα από πρωτοβουλία των συνταξιουχικών οργανώσεων της Λακωνίας, πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, την Τετάρτη (10/4), μαζική σύσκεψη σωματείων, συλλόγων και φορέων του τόπου. Στο επίκεντρο βρέθηκαν τόσο οι πολιτικές επιλογές στον χώρο τού δημόσιο τομέα Υγείας όσο και η «τραγική κατάσταση των δομών δημόσιας Υγείας και στο νομό μας». Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνάντηση «έδωσαν το παρών» πρόσωπα και φορείς με διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες. Εξέφρασαν ανησυχία, απογοήτευση αλλά και αγανάκτηση για καταστάσεις που βίωσαν όταν αναζήτησαν δημόσια περίθαλψη για κάποιο θέμα υγείας στο άμεσο ή ευρύτερο περιβάλλον τους. Επιπλέον, υπογραμμίσεις έγιναν από εργαζόμενους στον χώρο της Υγείας.
Με τις παρεμβάσεις από το σύνολο των συμμετεχόντων, αναδείχθηκαν τα σοβαρά ζητήματα υποστελέχωσης των δυο νοσοκομείων -Σπάρτης και Μολάων- αλλά και των Κέντρων Υγείας της Λακωνίας, οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικές ειδικότητες πρώτης γραμμής όπως και η έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού.
«Συνειδητή πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης»
Επιπλέον καταδείχθηκε ότι «αυτή η υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και του ΕΣΥ, αποτελεί συνειδητή πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης και του υπουργείου». Όπως ειπώθηκε, «μειώνοντας τις κρατικές δαπάνες για την Υγεία, μετακυλίουν το κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στην τσέπη του λαού, είτε εξωθώντας τον στον ιδιωτικό τομέα, είτε ιδιωτικοποιώντας κομμάτι-κομμάτι τις υγειονομικές υπηρεσίες (απογευματινά ιατρεία, χειρουργεία, απεικονιστικές εξετάσεις, στα φάρμακα, νοσοκομεία ΝΠΙΔ) ως λύση στην κατάσταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει». Την ίδια στιγμή «που έχουμε πληρώσει και πληρώνουμε για τη Δημόσια Υγεία μέσω ασφαλιστικών εισφορών», τόνισαν οι συνταξιούχοι.
Να αναδειχθεί το πρόβλημα
Μετά από εποικοδομητική συζήτηση και τις προτάσεις που έγιναν γεννήθηκε η ανάγκη να αναδειχτεί το πρόβλημα με ποικίλες μορφές κινητοποιήσεων και διεκδίκησης, το επόμενο διάστημα. Η αρχή θα γίνει με τη μαζική συμμετοχή των συνταξιουχικών φορέων στη γενική απεργία της 17 Απρίλη και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο Πάρκο ΟΤΕ στις 12:30 μμ.
Υπογραμμίστηκε ότι «βασική αιχμή της Απεργίας μαζί με την ακρίβεια, θα είναι η Δημόσια και Δωρεάν Υγεία με πλήρη στελέχωση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας». Η υγεία μας αφορά όλους, ας μην λείψει κανείς.




