Γερμανοί μαθητές σε εθελοντισμό στη νότια Πελοπόννησο

Οι εργασίες στη λιμνοθάλασσα Μουστού

Τετάρτη, 12 Ιούνιος 2024 13:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γερμανοί μαθητές σε εθελοντισμό στη νότια Πελοπόννησο

Σε εθελοντικό πρόγραμμα για τη συντήρηση και κατασκευή υποδομών υποδοχής επισκεπτών στην προστατευόμενη περιοχή της λιμνοθάλασσας του Μουστού στην Αρκαδία, συμμετείχαν μαθητές από τη Γερμανία, με τη διοργάνωση και τον συντονισμό της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από τις 21 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου, συμμετείχαν 21 μαθητές της 12ης τάξης του σχολείου Freie Waldorfschule Saar-Pfalz από το Μπέξμπαχ (Σάαρλαντ), με το οποίο έχει αναπτυχθεί μακρόχρονη συνεργασία, καθώς οι μαθητές του επισκέπτονται το Άστρος από το 2001. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που υλοποιεί εθελοντικές δράσεις στην περιοχή.

Για τις ανάγκες του εθελοντικού προγράμματος μεταφέρθηκε από τη Γερμανία μια σειρά εργαλείων και μηχανημάτων ξυλουργικής, ενώ οι απαραίτητες για τις εργασίες προμήθειες καλύφθηκαν από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

Οι μαθητές προχώρησαν συγκεκριμένα στις εξής εργασίες:
- αντικατάσταση της παλιάς περίφραξης στον Μουστό από ξύλο καστανιάς
- κατασκευή ξύλινων κάδων για τα απορρίμματα και εγκατάστασή τους στη θέση θέας,
- εργασίες συντήρησης των ξύλινων πλαισίων των πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος στην ευρύτερη προστατευόμενη περιοχή,
- κατασκευή ξύλινων κλωβών για την προστασία φωλιών ωοτοκίας θαλασσίων χελωνών καρέτα καρέτα,
- εργασίες συντήρησης (κλάδεμα βλάστησης) στο πεζοπορικό μονοπάτι Μονή Λουκούς - Ελληνικό.

Παράλληλα με το εθελοντικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκαν και μια σειρά από δράσεις όπως αθλητικές συναντήσεις στο κλειστό γυμναστήριο Άστρους με νέους/νέες από την ομάδα πετοσφαίρισης Αίολος, στο πλαίσιο φιλικών αγώνων βόλεϊ, καλλιτεχνικές δραστηριότητες με σαπουνόπετρες για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παραλίου Άστρους, εκπαιδευτικές εκδρομές σε πολιτιστικά μνημεία και αξιοθέατα της Πελοποννήσου, αλλά και στην Ακρόπολη των Αθηνών.

Όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου, Δήμος Αναστόπουλος, «είναι σημαντικό για τη Μονάδα Διαχείρισης να συμμετέχει ενεργά σε κοινωνικά, πολιτιστικά και οικολογικά προγράμματα με τη μαθητική κοινότητα, τόσο εντός του σχολικού περιβάλλοντος όσο και στο πεδίο των προστατευόμενων περιοχών αρμοδιότητας. Τα αποτελέσματα των προηγούμενων προγραμμάτων έχουν αποδείξει ότι μπορεί να αναπτυχθεί αφενός η συνειδητοποίηση της διασυνοριακής συνεύρεσης, αλλά και της υπευθυνότητας των νέων μαθητών. Τα παιδιά ένιωσαν υπερήφανα που όλες οι δραστηριότητες ολοκληρώθηκαν στον προβλεπόμενο χρόνο, ενθουσιάστηκαν από την ομορφιά της φύσης και του πολιτισμού στην Ελλάδα, την υποδειγματική φιλοξενία των ντόπιων, αλλά και τα θετικά σχόλια για το έργο που επιτέλεσαν. Δεδομένου ότι το σημείο θέας στον Μουστό είναι πολύ δημοφιλές, το εθελοντικό έργο δεν πέρασε απαρατήρητο, αλλά προκάλεσε πληθώρα σχολίων σε τοπικό επίπεδο».

Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τους μαθητές την τελευταία βραδιά παραμονής τους στο Παράλιο Άστρος, όταν εντόπισαν στην αμμουδιά μια θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα που ετοίμαζε τη φωλιά της.

Ο ΟΦΥΠΕΚΑ
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εποπτεύεται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti