Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα των τροχονομικών ελέγχων στη Λακωνία στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», που διεξήχθη πανελλαδικά από την Ελληνική Αστυνομία το διάστημα 26 Ιουνίου έως 6 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Λακωνία πραγματοποιήθηκαν 309 έλεγχοι σε χρήστες δικύκλων, από τους οποίους διαπιστώθηκαν 30 παραβάσεις σε οδηγούς για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 8 παραβάσεις σε συνεπιβάτες και 1 παράβαση από διανομέα, ο οποίος επίσης εντοπίστηκε χωρίς κράνος κατά την ώρα εργασίας.
Η εκστρατεία εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τη σημασία της χρήσης του κράνους. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η μη χρήση κράνους επισύρει πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, τόσο για οδηγούς όσο και για επιβάτες.
Οι έλεγχοι στη Λακωνία έδειξαν πως, παρά την πρόοδο, η συμμόρφωση δεν είναι καθολική και απαιτείται συνέχιση της αστυνόμευσης, αλλά και διαρκής ενημέρωση των πολιτών. Η Ελληνική Αστυνομία τονίζει ότι το κράνος δεν είναι απλώς νομική υποχρέωση, αλλά σωτήρια επιλογή, ιδίως σε μια χώρα με υψηλό δείκτη τροχαίων ατυχημάτων.
Οι στοχευμένες δράσεις θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση το προσεχές διάστημα.




