Πενήντα δύο χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη μεγάλη εξέγερση του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1973, που άφησε το αποτύπωμά της στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Με αφορμή την επέτειο, το Νομαρχιακό Τμήμα Λακωνίας της ΑΔΕΔΥ αναφέρει σε ανακοίνωσή του:
«Το αίτημα για “ψωμί – παιδεία – ελευθερία” είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ, ενάντια στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τις ζωές μας για τα κέρδη, που θεωρούν τις ανάγκες μας κόστος. Η παρακαταθήκη του αντιδικτατορικού αγώνα και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου ενάντια στην αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών και η αγωνιστική στάση των χιλιάδων εργαζομένων, φοιτητών, αγωνιστών στις εξορίες, στα κολαστήρια των φυλακών και στα βασανιστήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ, φωτίζουν και αποτελούν έμπνευση και φάρο και για τους δικούς μας αγώνες. Ο αγώνας για την επιβίωση είναι καθημερινός και οι συνθήκες δυσκολεύουν. Ο λαός μαστίζεται από την φτώχεια και την ακρίβεια κι ενώ οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, αγωνιά πως θα ζεστάνει το σπίτι του, την ίδια στιγμή που ενεργειακή κολοσσοί κολυμπάνε στα κέρδη».
Και προσθέτει η ΑΔΕΔΥ: «Σήμερα η παιδεία στοιχίζει πανάκριβα με τα παιδιά μας να ξεκινούν φροντιστήρια από το δημοτικό. Το συνεχώς υποχρηματοδοτούμενο δημόσιο σχολείο δεν μορφώνει, αλλά εξοντώνει και βομβαρδίζει τα παιδιά μας με ασύνδετες πληροφορίες. Την ίδια στιγμή τα πανεπιστήμια αιμορραγούν από τις ελλείψεις σε διδακτικό, τεχνικό και εργαστηριακό προσωπικό. Η κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των φοιτητών σε σίτιση, στέγαση, υποδομές, ψήφισε νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η αλλεπάλληλη ψήφιση αντεργατικών νόμων από την κυβέρνηση, όπως η ψήφιση του 13ωρου, του νέου πειθαρχικού δικαίου, καταργεί θεμελιώδη εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Κοινωνικά αγαθά όπως η υγεία, η παιδεία, η κοινωνική ασφάλιση, η περίθαλψη, μεταλλάσσονται από την νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, χάνοντας τον δημόσιο χαρακτήρα τους σε βάρος του λαού και των εργαζομένων».
Καταλήγοντας, το ΝΤ Λακωνίας της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα. Στους αγώνες για τη δημοκρατία, για δουλειές με δικαιώματα και καλούς μισθούς, για δημόσια και δωρεάν παιδεία, στο νέο αντιπολεμικό κίνημα, στους αγώνες ενάντια στην ακρίβεια. Το Πολυτεχνείο διδάσκει ότι ο λαός όταν θέλει, ακόμη και σε καθεστώς ακραίας καταστολής μπορεί! Μας διδάσκει να μη μένουμε απαθείς, να μην περιμένουμε να μας χαρίσουν αυτά που δικαιούμαστε, αλλά μαχητικά και οργανωμένα να τα διεκδικήσουμε. Για εμάς. Για τα παιδιά μας. Σήμερα είναι πια καθαρό σε όλες και όλους πως δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».
Κάλεσμα σε συγκέντρωση στη Σπάρτη
Η ΑΔΕΔΥ Λακωνίας καλεί τους πολίτες να τιμήσουν «τους ηρωικούς αγωνιστές της 17ης Νοεμβρίου 1973», συμμετέχοντας σε συγκέντρωση μνήμης και τιμής, μαζί με τους φοιτητές της πόλης, τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου και ώρα 7 μμ στην κεντρική πλατεία Σπάρτης. «Τιμάμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου. Οι αγώνες τους αποτελούν οδηγό για νέες νίκες με πίστη, όραμα και αποφασιστικότητα», τονίζεται στο σχετικό κάλεσμα.




