Δύο οι περιοχές της Λακωνίας που καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το '27

Ποιους αφορά το κυβερνητικό μέτρο

Τετάρτη, 09 Σεπτέμβριος 2026 10:11 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Δύο οι περιοχές της Λακωνίας που καταργείται ο ΕΝΦΙΑ από το '27

Σε 131 επιπλέον οικισμούς της χώρας -μεταξύ των οποίων δύο στη Λακωνία και συνολικά δέκα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου- επεκτείνεται από το επόμενο φορολογικό έτος, 2027, η πλήρης κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για την κύρια κατοικία, όπως αποτυπώνεται μετά την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της 90ής ΔΕΘ.

Με τη διεύρυνση του πληθυσμιακού ορίου από τους 1.500 στους 2.000 κατοίκους, ο συνολικός αριθμός των οικισμών που απαλλάσσονται από τον δυσβάστακτο φόρο, διαμορφώνεται πλέον στους 12.855. Η κυβέρνηση συνδέει άμεσα τη συγκεκριμένη παρέμβαση με τη συνολική προσπάθεια για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιφέρεια, τη στήριξη της μικρής ιδιοκτησίας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της δημογραφικής συρρίκνωσης στην ελληνική ύπαιθρο. «Ο συγκεκριμένος φόρος παύει να επιβαρύνει 650.000 ιδιοκτήτες, για να στηρίξουμε έμπρακτα την ελληνική περιφέρεια», είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη.

Οι προϋποθέσεις,
τα κριτήρια και οι δικαιούχοι
Σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο, απαλλάσσονται πλήρως από την καταβολή του φόρου τα φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, των οποίων η κύρια κατοικία βρίσκεται σε οικισμούς με πληθυσμό έως 2.000 κατοίκους, βάσει της εκάστοτε τελευταίας επίσημης απογραφής. Από το μέτρο εξαιρούνται οι οικισμοί της Περιφέρειας Αττικής, με μόνη εξαίρεση τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων. Παράλληλα, ειδική πρόνοια υπάρχει για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου λόγω της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης το πληθυσμιακό όριο αυξάνεται στους 2.200 κατοίκους.

Για τη θεμελίωση της απαλλαγής τίθεται ένα σαφές περιουσιακό όριο, καθώς η ελάφρυνση αφορά αποκλειστικά τα δικαιώματα επί της κύριας κατοικίας, εφόσον η συνολική αντικειμενική αξία του 100% της πλήρους κυριότητας του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 400.000 ευρώ. Με την προσθήκη των 131 νέων περιοχών, υπολογίζεται ότι επιπλέον 62.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μηδενικό εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ για το σπίτι τους, με το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος να διαμορφώνεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Συνολικά, το ετήσιο κόστος της πλήρους απαλλαγής για το σύνολο των 12.855 οικισμών της επικράτειας αγγίζει τα 86 εκατομμύρια ευρώ.

Πού μηδενίζεται ο φόρος
σε Λακωνία και Πελοπόννησο
Η διεύρυνση του πληθυσμιακού ορίου φέρνει άμεσο όφελος και σε δέκα περιοχές της Πελοποννήσου που βρίσκονταν μέχρι σήμερα στην «οριακή ζώνη» των 1.500 έως 2.000 κατοίκων.

Στη Λακωνία, στο καθεστώς της πλήρους απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ για την κύρια κατοικία εντάσσονται από το 2027, δύο μεγάλοι και κομβικοί οικισμοί, ο Βλαχιώτης του Δήμου Ευρώτα με πληθυσμό 1.990 κατοίκους και τα Παπαδιάνικα του Δήμου Μονεμβασίας με 1.736 μόνιμους κατοίκους.

Στην υπόλοιπη Περιφέρεια Πελοποννήσου, στη λίστα των εξαιρέσεων προστίθενται άλλοι οκτώ οικισμοί, που περιλαμβάνουν τα Αθίκια, την Αρχαία Κόρινθο, τον Άσσο, τα Εξαμίλια και το Χιλιομόδι στην Κορινθία, την Αρχαία Επίδαυρο και το Κουτσοπόδι στην Αργολίδα, καθώς και την Παραλία Βέργας στη Μεσσηνία.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Του Αντρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Αντρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα