Ένα «ταξίδι» στο Φανταστικό με οδηγό τη Σπαρτιάτισσα Ελ. Ρήγα!

Μια νεαρή συγγραφέας με σημαντικές διακρίσεις στο ενεργητικό της μιλά στο «ΛΤ»

Σάββατο, 25 Μάρτιος 2017 20:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Ένα «ταξίδι» στο Φανταστικό με οδηγό τη Σπαρτιάτισσα Ελ. Ρήγα!

Το 1ο  Φεστιβάλ Φαντασίας στη Θεσσαλονίκη, το μεγάλο Fantasmagoria, θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στις 1 και 2 Απριλίου 2017, στους χώρους του δημαρχιακού μεγάρου της συμπρωτεύουσας!

Το Φεστιβάλ Φανταστικού Fantasmagoria αποτελεί έναν πυρήνα έκφρασης όπου όλοι μπορούν να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τη λειτουργία της φαντασίας στην τέχνη και κατ’ επέκταση στην κοινωνία, με επίκεντρο τη λογοτεχνία του φανταστικού.

Παρουσιάσεις βιβλίων, αφιερώματα σε μεγάλους συγγραφείς, ομιλίες ακαδημαϊκών, διάθεση προϊόντων και βιβλίων στον εκθεσιακό χώρο, παράλληλες δράσεις, cosplay, stand up comedy, θέατρο, επιτραπέζια παιχνίδια, κόμιξ, μουσική, εργαστήρια μουσικών οργάνων και συγγραφής, κινηματογράφος, δημιουργική αποκατάσταση και μεταποίηση επίπλων, καλλιτεχνικές δημιουργίες και εκδηλώσεις για παιδιά, και τόσα άλλα θεάματα, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης!

15401033 711211709037349 7517041382322303072 n

Μάλιστα, το 1ο Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria έχει έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και στηρίζει έμπρακτα ομάδες που χρειάζονται τη βοήθειά μας. Για το λόγο αυτό, όλα τα έσοδα της διοργάνωσης θα διατεθούν στο Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών Θεσσαλονίκης «Καταφύγιο Γυναίκας», ως ένα ελάχιστο «ευχαριστώ» στο έργο όλων των εθελοντών του κέντρου που παλεύουν καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια για την ισότητα των δύο φύλων και την καταπολέμηση οποιασδήποτε μορφής έμφυλης βίας.

Με άρωμα Σπάρτης!
17240061 1335249879869908 2298465041201544382 oΤο 1ο Φεστιβάλ Φαντασίας Fantasmagoria περιλαμβάνει και σπαρτιατική συμμετοχή, αυτή της Ελένης Ρήγα και της ομάδας της Nyctophilia. Η Ελένη Ρήγα είναι μια ανερχόμενη συγγραφέας με πηγαίο ταλέντο και έμπνευση που ξεπερνά το πραγματικό και κινείται στη σφαίρα του φανταστικού, η οποία ζει και δραστηριοποιείται στη Σπάρτη. Έχει ήδη πετύχει σημαντικές διακρίσεις στο χώρο της λογοτεχνίας του φανταστικού, κερδίζοντας επάξια το σεβασμό των συναδέλφων της, παρά το νεαρό της ηλικίας της!

«Ηρωίδες της λογοτεχνίας τρόμου αφυπνίζουν ενάντια στην γυναικεία κακοποίηση» θα είναι ο τίτλος της ομιλίας που θα αναπτύξει η ομάδα του Nyctophilia. Ομιλητές, εκτός από την Ελένη Ρήγα, θα είναι η Αργυρώ Χαρίτου, Μαρία Δανιήλ και Χρήστος Κεσκίνης.


-  Πώς η λογοτεχνία τρόμου αφυπνίζει και ευαισθητοποιεί κατά της γυναικείας κακοποίησης;
-  Πώς εκφράζεται η κακοποίηση μέσα από τα μάτια των ηρωίδων της λογοτεχνίας τρόμου;
-  Με ποιους τρόπους καθόρισε την διάπλαση του χαρακτήρα τους;
- Πόσο καθοριστικές ήταν οι εμπειρίες τους για την εξέλιξη της ιστορίας;

Αυτά τα ερωτήματα, καθώς και πολλά ακόμα θα επιχειρήσει να απαντήσει η ομάδα των συντακτών της Νyctophilia σε μια ομιλία αφιερωμένη στη λογοτεχνία, στη γυναίκα και στα τρομακτικά μυστικά πίσω από κλειστές πόρτες.


Η Ελ. Ρήγα μιλά στο «Λακωνικό Τύπο»:

«Με κάθε νέο δημιούργημα συναγωνίζεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό»
Ο «Λακωνικός Τύπος» ήρθε σε επαφή με την Ελένη Ρήγα, που είναι συνιδρυτής του  διαδικτυακού τόπου www.nyctophilia.gr, η οποία μας μίλησε για το ερέθισμα που την υποκίνησε  να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία του φανταστικού, το μέχρι τώρα συγγραφικό της «ταξίδι», το Φεστιβάλ Φαντασίας της Θεσσαλονίκης, καθώς και τα μελλοντικά της όνειρα.

Ας δούμε τι μας είπε:

- Πόσο καιρό ασχολείσαι με τη λογοτεχνία του φανταστικού; Ποιο ήταν αυτό το έρεισμα που σε υποκίνησε να δραστηριοποιηθείς με αυτό το -όχι και τόσο γνωστό στο ευρύ αναγνωστικό κοινό- είδος λογοτεχνίας;
Πριν απαντήσω, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για την εγκάρδια φιλοξενία στον «Λακωνικό Τύπο» και την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε περί λογοτεχνίας – και όχι μόνο. Το φανταστικό υπήρχε στην βιβλιοθήκη μου από την στιγμή που ξεκίνησα να διαβάζω, μάλλον προϋπήρχε, καθώς ο πατέρας μου είχε φροντίσει να υπάρχουν μερικά καλά βιβλία φανταστικού στα ράφια της βιβλιοθήκης του. Στην ηλικία των 11 περίπου, ανακάλυψα εκεί το βιβλίο που καθόρισε την μετέπειτα κλίση μου προς το φανταστικό. Ήταν ένας τόμος με τα έργα του Edgar Allan Poe, τον οποίο θαυμάζω και μελετώ μέχρι και σήμερα. Πιο επαγγελματικά ξεκίνησα να γράφω πριν λίγα χρόνια, μέχρι που αποφάσισα να αρχίσω να στέλνω κάποια κείμενά μου σε διαγωνισμούς για να δοκιμάσω τις δυνάμεις μου. Και τα υπόλοιπα ήρθαν από μόνα τους.

13260222 10209403236697644 3000268076616569289 n- Έχεις λάβει διακρίσεις και αναγνώριση για το συγγραφικό σου έργο. Πώς αισθάνεσαι που οι κόποι σου βρίσκουν ανταπόκριση από τους ανθρώπους του χώρου;
Είναι ένα ανάμεικτο συναίσθημα βαθιάς ικανοποίησης, αλλά και ευθύνης. Ο πήχης ανεβαίνει κάθε φορά όλο και ψηλότερα, γιατί πλέον δεν φοβάσαι μην απογοητεύσεις μόνο τον εαυτό σου, αλλά και όλους όσους σε πιστεύουν και σε στηρίζουν. Η συγγραφή είναι – πρέπει να είναι - μια αυθόρμητη, αλλά επίπονη διαδικασία και με κάθε νέο δημιούργημα συναγωνίζεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό. Όταν το αποτέλεσμα σε δικαιώνει και βιώνεις την αποδοχή από σημαντικά πρόσωπα του χώρου, σου δίνει δύναμη για να μην το βάλεις κάτω, παρά τις όποιες δυσκολίες.

- Μίλησε μας λίγο για τη Nyctophilia που αποτελεί δική σου έμπνευση. Τι σημαίνει το συγκεκριμένο όνομα και ποιο σκοπό έχει;
«Nyctophilia» σημαίνει αγάπη για τη νύχτα και καθώς η έμπνευση για δημιουργία χτυπά την πόρτα κυρίως τις βραδινές ώρες, σκέφτηκα ότι είναι το ιδανικό όνομα για μια ιστοσελίδα αφιερωμένη, κατά βάση, στη λογοτεχνία τρόμου. Και έτσι, δημιουργήθηκε ο ιστότοπος nyctophilia.gr, όπου σκοπός μας είναι μέσα από ποιοτικά άρθρα, κριτικές, συνεντεύξεις, αλλά και διηγήματα, να  συστήσουμε στο ευρύ κοινό την ελληνική σκηνή του φανταστικού, προτείνοντας βιβλία που πρέπει να διαβαστούν και δημιουργούς που αξίζει να ακουστούν. Επικρατεί δυστυχώς η άποψη ότι η λογοτεχνία του φανταστικού, και κατά συνέπεια και του τρόμου, είναι ένα είδος υποκουλτούρας, μια κατηγορία παραλογοτεχνίας αν θέλεις. Θέλουμε να δείξουμε πως αυτό δεν ισχύει, πως υπάρχουν δυνατά και αξιόλογα αναγνώσματα που έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν από απλές αναγνωστικές συγκινήσεις.

- Πόσο δύσκολο είναι για νεαρούς πνευματικούς δημιουργούς να μπορέσουν να προωθήσουν το έργο τους, πόσω μάλλον στην επαρχία όπου οι ευκαιρίες είναι λιγότερες;
Μπορώ να πω ότι πλέον, μέσω του διαδικτύου αλλά κυρίως των κοινωνικών μέσων δικτύωσης που εκμηδενίζουν τις αποστάσεις, δεν είναι τόσο δύσκολο όσο παλιότερα. Σίγουρα, οι ευκαιρίες στην επαρχία για έκδοση και εξειδικευμένη μόρφωση είναι λίγες, όμως αυτό δεν είναι εμπόδιο πλέον. Ο νέος δημιουργός έχει τα μέσα για να έρθει σε επαφή με εκδότες και ομότεχνούς του, μπορεί να παρακολουθήσει online σεμινάρια για να βελτιωθεί, μπορεί να συμμετέχει σε διαγωνισμούς, από την άνεση του υπολογιστή του. Βεβαίως, όλα αυτά προϋποθέτουν την καλή γνώση του διαδικτύου, την θέληση να ξοδέψεις τον προσωπικό σου ελεύθερο χρόνο για την αυτοπροβολή σου και, το βασικό, να έχεις ολοκληρώσει ένα έργο για να κυνηγήσεις τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.

- Η συμμετοχή στο Φεστιβάλ Φαντασίας της Θεσσαλονίκης πως προέκυψε;
Τα τέσσερα μέλη της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, συγγραφείς όλοι του φανταστικού, η Ευλαμπία Τσιρέλη, η Ευαγγελία Παπανίκου, ο Γιώργος Δάμτσιος και ο Μάριος Δημητριάδης, είχαν όραμα να διοργανώσουν στη Θεσσαλονίκη ένα φεστιβάλ φαντασίας στα πρότυπα του πολύ πετυχημένου και καθιερωμένου πια Φantasticon της Αθήνας. Πρόκειται για μια γιορτή – συνάντηση όλης της κουλτούρας και ελληνικής τέχνης του φανταστικού, με ομιλίες, σεμινάρια και πολλά δρώμενα. Έτσι, όταν ο Γιώργος και ο Μάριος, που είναι και συντάκτες στη Nyctophilia, μου πρότειναν να συμμετέχουμε και εμείς στο Fantasmagoria, αποφασίσαμε εκτός από χορηγοί επικοινωνίας, να οργανώσουμε και μια ομιλία που θα συνδύαζε τη λογοτεχνία με τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα του φεστιβάλ. Προσεχώς λοιπόν, το Σάββατο 1 Απριλίου στις 16:00 στο Δημαρχιακό Μέγαρο, θα πραγματοποιηθεί η ομιλία μας με θέμα «Ηρωίδες της λογοτεχνίας τρόμου αφυπνίζουν ενάντια στην γυναικεία κακοποίηση», ενισχύοντας έτσι τον κοινωνικό χαρακτήρα της διοργάνωσης, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Κέντρο Στήριξης Κακοποιημένων Γυναικών Θεσσαλονίκης «Καταφύγιο Γυναίκας». Η ομάδα που έχει αναλάβει την ομιλία αποτελείται από τους συγγραφείς Αργυρώ Χαρίτου, Μαρία Δανιήλ και Χρήστο Κεσκίνη.

- Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου και το μεγάλο σου όνειρο στο χώρο της λογοτεχνίας;
Σκοπός μου πλέον είναι να αφοσιωθώ στο μεταπτυχιακό μου και να ολοκληρώσω την πρώτη μου προσωπική συλλογή διηγημάτων. Θα ήθελα στο μέλλον να διοργανώσω εδώ, στην πόλη μου, σεμινάρια λογοτεχνίας και δημιουργικής γραφής, ώστε να τα παιδιά που θέλουν να εκφραστούν μέσω της συγγραφής να έχουν ευκαιρίες έκφρασης και την σωστή καθοδήγηση που θα τους ανοίξει τα φτερά της φαντασίας. Η Λακωνία έχει βγάλει αξιόλογους συγγραφείς και θα συνεχίσει να βγάζει, και είναι χρέος μας να εμπνέουμε και να στηρίζουμε την δημιουργικότητα των νέων και να τους παροτρύνουμε να αγαπήσουν τη λογοτεχνία, καθώς μέσα από την ανάγνωση και την συγγραφή, ο άνθρωπος απελευθερώνεται πνευματικά και ψυχικά.

Ευχαριστώ και πάλι για τον χρόνο που μου διαθέσατε. Κάθε επιτυχία στον «Λακωνικό Τύπο» στον αγώνα του για έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση.

Λίγα λόγια για
την Ελένη Ρήγα
16864826 10212246094127303 3514694205054713003 nΓεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά, αλλά μεγάλωσε και ζει στην Σπάρτη. Είναι πτυχιούχος της Γαλλικής Φιλολογίας Αθηνών και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο ΕΑΠ στο πρόγραμμα της «Δημιουργικής Γραφής». Παράλληλα με τη διδασκαλία, ασχολείται και με την μετάφραση. Από το 2015 αρθρογραφεί και μεταφράζει κείμενα στο διεθνές site “Global Voices”, ενώ τον Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς δημιούργησε τον λογοτεχνικό, κατά βάση, ιστότοπο Nyctophilia.gr. Το 2015, διακρίθηκε με την 3η θέση στα βραβεία φανταστικού “Larry Niven” του εκδοτικού οίκου Συμπαντικές Διαδρομές, στην κατηγορία Τρόμου. Έχει  συμμετάσχει με διηγήματά της στις ανθολογίες «Στα Σύνορα του Τρόμου» (εκδ. Άλλωστε) και «Κόκκινος Θάνατος: Ιστορίες εμπνευσμένες από το έργο του Ε.Α. Πόε» (εκδ. Συμπαντικές Διαδρομές), ενώ αναμένεται να εκδοθεί και τρίτο διήγημά της, «Το τίμημα του ειδώλου», σε ανθολογία των Εκδόσεων Πηγή.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα