Χνουδωτές διαδρομές: Χελώνα κατοικίδιο

Σάββατο, 18 Μάιος 2024 11:38 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Χνουδωτές διαδρομές: Χελώνα κατοικίδιο

Εάν αποφασίσετε ότι οι χελώνες είναι το κατάλληλο κατοικίδιο για εσάς, δεσμεύεστε σε μια σχέση ζωής. Σε ιδανικές συνθήκες, η χελώνα σας θα πρέπει να περνά όσο περισσότερο χρόνο γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Οι βιότοποι που θα τους παρέχετε πρέπει να είναι εντελώς κλειστοί: μια καλύβα χωρίς κάλυμμα δεν αρκεί. Επιπλέον, ο κήπος σας θα πρέπει να είναι επαρκώς σκιασμένος. Εξάλλου οι χελώνες λατρεύουν να κάνουν ηλιοθεραπεία, αλλά μπορούν επίσης να υπερθερμανθούν γρήγορα!

Τροφές: Ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών της χελώνας της ξηράς μπορεί να καλυφθεί με κροκέτες, από τις οποίες μπορεί να λάβει τις πρωτεΐνες που χρειάζεται. Επίσης, τρώνε χόρτα και μυρίζουν φυτά που βρίσκουν στον κήπο, όπως πικραλίδες, τρίχρωμες βιολέτες και λευκό τριφύλλι. Θα πρέπει επίσης να δίνετε καθημερινά στη χελώνα σας λαχανικά, όπως λάχανο, φασόλια, καρότα. Είναι καλύτερο να της παρέχετε νερό σε ρηχό πιάτο.

Συχνές παθήσεις
-Φλεγμονή στα μάτια: Μπορεί να προκληθεί από μολυσμένο νερό ή/και κακή υγιεινή, αλλά και λόγω έλλειψης βιταμινών. Σε αυτή την περίπτωση καθαρίζετε τα μάτια με φυσιολογικό ορό.

-Πυραμιδισμός: Είναι η παραμόρφωση ή η διόγκωση του κελύφους και αυτό συμβαίνει όταν δεν βρέχεται συχνά το καβούκι τους με νερό ή δεν κάθονται συχνά στον ήλιο.

-Ερπητοϊός: Είναι η πιο σοβαρή ασθένεια από την οποία υποφέρουν οι χελώνες της ξηράς. Μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή μόνο μεταξύ χελωνών. Διαγιγνώσκεται παρατηρώντας λευκωπή βλέννα, ερεθισμό στα μάτια, πυώδεις εκκρίσεις και αιμορραγία από την εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου. Αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν με οξεία στοματίτιδα και δεν έχουν θεραπεία.

Φροντίδα
Αν έχετε χελώνα για κατοικίδιο, είναι καλό να την κρατάτε σε μέρος με μεγάλη έκταση εδάφους, άφθονο νερό και να μπορεί να έχει πρόσβαση σε σημεία που πέφτει ο ήλιος. Προσομοιώνετε το φυσικό της περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη την υγιεινή του χώρου.

Επίσης, δεν μπορούμε να παρακάμψουμε το γεγονός ότι οι χελώνες που ζουν σε αιχμαλωσία ή ως κατοικίδια σε κλειστούς χώρους πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο τουλάχιστον 15 λεπτά την ημέρα, καθώς το φως του ήλιου συμβάλλει στην αξιοποίηση του ασβεστίου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, όπως όλα τα ερπετά, η χελώνα της ξηράς είναι φορέας της σαλμονέλας, που μεταδίδεται εύκολα στον άνθρωπο. Ως εκ τούτου, πρέπει να τηρείτε μια σωστή υγιεινή για να αποφευχθεί η μετάδοση.

-------

Marina

Μόλις 4 μηνών το πιο γλυκό και έξυπνο κουταβάκι, η Μαρίνα μας!
Το κοριτσάκι μας φιλοξενείται στην Αθήνα, είναι ημίαιμο κόλεϊ με κόκερ, έχει κάνει το πρώτο της εμβόλιο, έχει αποπαρασιτωθεί και φέρει τσιπ.

Πολλοί σκύλοι παραμένουν στο καταφύγιο ζώων Αγ. Κυριακής Σπάρτης και περιμένουν τον άνθρωπο τους. Αν σας ενδιαφέρει να υιοθετήσετε, θα μας βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook και Instagram, καθώς και στο straysparta.gr, σε συνεργασία με το Δήμο Σπάρτης.

Stray Sparta Greece
Smart paws save a stray
SRF

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ PLUS +
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti