Ταξίδεψε από την Ισπανία μέχρι τη Γεωργία και την Τουρκία για να γνωρίσει το σύνολο του ελληνικού κόσμου, να συγκρίνει και να καταλάβει τη λακεδαιμονική εμπειρία στο σύνολό της. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συμμετέχει σε συνέδρια με θέμα την έρευνά της.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Ελαία στον αίθριο χώρο του ξενοδοχείου “Alas resort and spa”, παρουσία, μεταξύ άλλων, του δημάρχου Ηρακλή Τριχείλη, του αντιδημάρχου Κώστα Μαυρομιχάλη και της προέδρου του Νομικού Προσώπου του δήμου Παναγιώτας Αλιφέρη, η οποία και προλόγισε την εκδήλωση.
Ο αν. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Μπιργάλιας μίλησε για το επιστημονικό έργο της κ. Christien και η Μαρία Μυλωνά παρουσίασε το βιογραφικό της, τις δημοσιεύσεις της, καθώς και τον τρόπο έρευνας αυτά τα χρόνια που συνεργάζεται μαζί της.
Στη συνέχεια, η ίδια η επιστήμονας έδειξε τον τρόπο εργασίας της μέσα από φωτογραφικό υλικό, αναλύοντας τα ευρήματα και μοίρασε την εισήγησή της στο κοινό. Έγινε επίσης αναφορά στους συνεργάτες της Μario della Santa και Yohann Le Tallec, οι οποίοι συνεχίζουν την έρευνά της. Η βραδιά έκλεισε με απονομή τιμητικής πλακέτας από το δήμαρχο στην κ. Christien, δείγμα αναγνώρισης της προσφοράς της στον πολιτισμό.




