Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Κυριακή 5 Οκτωβρίου και ώρα 10.45 το πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Μονεμβασίας (πρώην Ξινού). Στο τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί δωρεάν διανομή και ανταλλαγή παραδοσιακών και τοπικών σπόρων.
Το ΚΠΕ Μολάων απευθύνει πρόσκληση σε όσους από τους συμμετέχοντες διαθέτουν παραδοσιακούς, τοπικούς σπόρους, να τους φέρουν για ανταλλαγή. Δωρεάν σπόρους θα διαθέσει, επίσης, η ομάδα καλλιεργητών Λακωνίας, καθώς και άλλοι φίλοι και συνεργάτες του ΠΕΛΙΤΙ από την ευρύτερη περιοχή.
Πρόγραμμα ημερίδας
10.45 - 11.00: Προσέλευση - εγγραφή – χαιρετισμοί εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της διοίκησης της εκπαίδευσης
11.00 – 11.10: «Επιμένουμε τοπικά. Για το περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία. Ντόπιοι σπόροι, αυτόχθονες φυλές ζώων, τοπικά προϊόντα. Ένας κύκλος αειφορίας»
Νικόλαος Παπαδάκης υπεύθυνος ΚΠΕ Μολάων
Μυλωνά Μαρία, Λέντζα Ευαγγελία, Νεκτάριος Μαστορόπουλος, Πούλου Φωτεινή μέλη Π.Ο. ΚΠΕ Μολάων
11.10– 11.30: «Βασικές αρχές καλλιέργειας. Από τη θεωρία στο χωράφι και στον κήπο»
Αργύρης Μουρούφας, , Μάτα Φωτοπούλου, συνεργάτες του ΠΕΛΙΤΙ, βιοκαλλιεργητές αποκλειστικά ντόπιων ποικιλιών
11.30 – 11.50: «– Ενασχόληση με την γη και τον κήπο - Ψυχική και σωματική υγεία»
Παναγιώτης Νικολινάκος Ιατρός
11.50 – 12.10: «Τοπικές ποικιλίες – παραδοσιακοί σπόροι – ένα βήμα μπροστά»
Χάρης Δαριβάκης - Mυλωνάκου Βαρβάρα, γεωπόνοι
12.10 – 12.30: «Η συμβολή του σχολείου στην απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων μέσα από την καταγραφή – διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών»
Αναστασία Σαββίδου, εκπαιδευτικός – γεωπόνος
12.30 – 13.00: «Παραγωγή λαχανικών. Λίγα – καλά και υγιεινά»
Μιχάλης Καρούνης γεωπόνος
13.00 – 13.45: « Καλλιέργεια Ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών. Σημασία για την τοπική οικονομία - συμβολή σε μια ποιοτικότερη παραγωγή - περιβαλλοντικά οφέλη»
Έλενα Δανάλη συνεργάτης GREENPEACE
13.45 – 14.15: Ερωτήσεις – συζήτηση
14.15 – 14.45: Γιορτή με την ανταλλαγή και διανομή ντόπιων παραδοσιακών σπόρων
14.45 – 15.00: Αξιολόγηση




