Απριλιάτικη απόλαυση στη φύση της Βαμβακούς

Σειρά δράσεων οργανώνει η «Vamvakou Revival»

Δευτέρα, 01 Απρίλιος 2024 15:59 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Απριλιάτικη απόλαυση στη φύση της Βαμβακούς

Η Άνοιξη άνθισε στη Βαμβακού που καλεί όλους να ανακαλύψουν τη φύση σε συνδυασμό με μοναδικές δραστηριότητες. «Απρίλης φέρνει τη δροσιά, Απρίλης φέρνει τα λουλούδια» και στο γραφικό χωριό του Πάρνωνα έρχονται ένα βιωματικό εργαστήρι φωτογραφίζοντας ιστορίες στα σοκάκια του χωριού, ένα ανατρεπτικό μουσικό κυνήγι θησαυρού, περιβαλλοντικά προγράμματα. Επίσης, ετοιμάζονται ξενοδοχεία εντόμων & μικροί αγρότες, ρομποτική και αβγό-πειράματα, ιστορίες φτιαγμένες με πηλό στο clay play stories και ένα σχολείο… αλλιώς γεμάτο ανοιξιάτικη ανεμελιά.

Οι δράσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Αναβίωσης της Βαμβακούς από τη «Vamvakou Revival», με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Τέχνη, φύση & παράδοση
Η λαογραφία, η φωτογραφία και η μουσική στήνουν χορό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου (6-7/4) στη Βαμβακού. Οι επισκέπτες φωτογραφίζουν ιστορίες στα σοκάκια του χωριού και ανακαλύπτουν βιωματικά τον τόπο μέσα από το φυσικό περιβάλλον και την ιστορία του, την καθημερινότητα των κατοίκων και τις παραδόσεις τους, ενώ ένα διαφορετικό κυνήγι θησαυρού γεμάτο ήχους, μουσική, χορό, τραγούδι και χρώματα θα ξεδιπλωθεί στο χωριό.

Το περιβάλλον που μας «περιβάλλει»
Μέσα από το βιωματικό παιχνίδι, τα παιδιά κατανοούν τον κύκλο της ζωής διαφορετικών εντόμων και κατασκευάζουν ξενοδοχεία, για να προσφέρουν ένα ασφαλές σπίτι στα έντομα του χωριού (Σάββατο 13/4), ενώ γίνονται μικροί αγρότες (Κυριακή 14/4) και εξοικειώνονται με τις καθημερινές εργασίες σε έναν βιολογικό λαχανόκηπο. Μαθαίνουν ακόμα να χειρίζονται ελαφρά εργαλεία, αγγίζουν τη γη και το χώμα και φροντίζουν εποχικές καλλιέργειες.

Το STEAM πήρε τα βουνά στο V.Lab
Η τεχνολογία και οι επιστήμες έχουν την τιμητική τους και τον Απρίλιο στο V.Lab (Vamvakou Technology Lab fully powered by SNF). Ένα εργαστήριο ρομποτικής για ηλικίες 5-10 ετών (Σάββατο 20/4), όπου τα παιδιά θα αντιμετωπίσουν διαφορετικά προβλήματα, από απλές προκλήσεις έως και προηγμένες αλγοριθμικές προσεγγίσεις. Αλλά και ένα επιστημονικό εργαστήριο (Κυριακή 21/4) με βασικό υλικό τα αβγά που επιπλέουν, μαλακώνουν, διογκώνονται και συρρικνώνονται, πιέζονται, από διάφορες οπτικές γωνίες εξετάζονται και βοηθούν της μικρούς πειραματιστές να προσεγγίσουν της βασικές αρχές της Επιστήμης.

Φύση, ελευθερία, δημιουργικότητα & έκφραση
Η επαφή με τη φύση και τη γη, αλλά και η σύνδεση με τους εαυτούς μας είναι οι βασικοί στόχοι του προγράμματος «Clay Play Stories» (Σάββατο 27/4), ενώ η ελευθερία, το παιχνίδι και η δημιουργικότητα συνδυάζονται αρμονικά στο «Σχολείο…Αλλιώς» (Κυριακή 28/4). Οι συμμετέχοντες ξεφυλλίζουν βιβλία της βιβλιοθήκης του σχολείου της Βαμβακούς και συλλέγουν εικόνες, ιστορίες, λέξεις για το δικό τους βιβλίο με πηλό, ενώ παίζουν και διασκεδάζουν μέχρι τελικής πτώσης στο σχολείο της Βαμβακούς επιλέγοντας ανάμεσα σε διάφορες δραστηριότητες και παιχνίδια για όλους.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων Απριλίου στη Βαμβακού στο www.vamvakourevival.org/events.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti