Μία από τις σημαντικότερες στιγμές της 25χρονης πορείας της ετοιμάζεται να παρουσιάσει φέτος η Ερασιτεχνική Θεατρική Ομάδα Λακωνίας (ΕΘΟΛ), η οποία για πρώτη φορά ανεβάζει αρχαία τραγωδία, επιλέγοντας τη συγκλονιστική «Μήδεια» του Ευριπίδη για τη φετινή καλοκαιρινή θεατρική περίοδο.
Η παράσταση, σε μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αγορά, θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Ιουνίου, στις 21:30, στο Σαϊνοπούλειο Αμφιθέατρο, φιλοδοξώντας να προσφέρει στο κοινό της Σπάρτης και της ευρύτερης Λακωνίας μία ολοκληρωμένη και υψηλής αισθητικής θεατρική εμπειρία.
Πρόκειται για μια μεγάλη και απαιτητική παραγωγή, με 17μελή θίασο, πρωτότυπα κοστούμια και πρωτότυπη μουσική, βασισμένη σε αρχαία μουσικά όργανα όπως βάρβιτος, κιθάρις, λύρα και αρχαιοελληνικοί αυλοί. Ξεχωριστό στοιχείο της παράστασης αποτελεί και η παρουσία δύο μουσικών επί σκηνής, ενώ τα εντυπωσιακά σκηνικά και οι ατμοσφαιρικοί φωτισμοί συμπληρώνουν το σκηνικό μιας ιδιαίτερης θεατρικής προσέγγισης.
Όπως επισημαίνει η ΕΘΟΛ, στόχος της παράστασης είναι να προσφέρει στο τοπικό κοινό μία ποιοτική παραγωγή, αποτέλεσμα πολύμηνης δουλειάς, αγάπης και μερακιού, στοιχεία που χαρακτηρίζουν διαχρονικά την πορεία των ανθρώπων του ερασιτεχνικού θεάτρου.
Η τραγωδία της Μήδειας
Η «Μήδεια», μία από τις πιο εμβληματικές τραγωδίες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, γράφτηκε το 431 π.Χ. και αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας που, προδομένη από τον άνθρωπο που αγάπησε, οδηγείται στα άκρα.
Η ηρωίδα ζει στην Κόρινθο μαζί με τον Ιάσονα και τα δύο παιδιά τους ως πρόσφυγας, μέχρι τη στιγμή που ο Ιάσονας αποφασίζει να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα. Η προδοσία, η ταπείνωση και η εξορία που ακολουθεί, καθώς ο Κρέοντας διατάζει τη φυγή της από την πόλη μαζί με τα παιδιά της, μετατρέπουν τον πόνο της σε ανεξέλεγκτη οργή.
Η Μήδεια καταστρώνει τότε ένα σκοτεινό σχέδιο εκδίκησης, οδηγώντας στον θάνατο τη νέα σύζυγο του Ιάσονα και τον Κρέοντα, πριν φτάσει στην πιο τραγική και ακραία πράξη: τη δολοφονία των ίδιων της των παιδιών. Στο τέλος του έργου εγκαταλείπει την Κόρινθο πάνω στο άρμα που της στέλνει ο θεός Ήλιος, αφήνοντας πίσω της συντρίμμια και απόλυτη καταστροφή.
Οι συντελεστές και οι ηθοποιοί
Στον ρόλο της Μήδειας εμφανίζεται η Μάντυ Κουρμπέλη, ενώ συμμετέχουν οι:
Αμαλία Χριστοδουλοπούλου (Τροφός), Γιάγκος Βασιλάκης (Παιδαγωγός), Παναγιώτης Κουντάνης (Κρέοντας), Στράτης Αιβαλιώτης (Ιάσονας), Παναγιώτης Καψής (Αιγέας) και Κώστας Καφετζόπουλος (Άγγελος).
Τον Χορό αποτελούν οι Ελένη Αγγελέτου, Αθανασία Αργυροπούλου, Νεφέλη Βασιλείου, Βασιλική Βλαχολιά, Τόνια Γκλέκα, Ελένη Καρκαμπάση, Ευγενία Οικονομοπούλου, Κική Σταύρου και Δέσποινα Χρόνη.
Τον ρόλο των παιδιών ερμηνεύουν οι Μάριος Ηλιόπουλος και Νίκος Καππάκος, ενώ οι μουσικοί επί σκηνής είναι οι Κώστας Φραγκής και Δημήτρης Παλαιογιάννης.
Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Αγοράς, τα σκηνικά ο Γιώργος Ζήτης, ενώ τη μουσική επένδυση επιμελούνται οι Κώστας Φραγκής και Δημήτρης Παλαιογιάννης. Η μουσική διδασκαλία είναι του Παναγιώτη Ψαρράκη, ο σχεδιασμός φωτισμού και ήχου της Τέτας και του Δημήτρη Ψυχογιού, τα κοστούμια της Μαριέττας Μαρούδα, η επιμέλεια χτενισμάτων της Ελένης Βόχαλη και η επιμέλεια αφίσας και προγράμματος από το Tzanetea Design Studio.
Για πληροφορίες, το κοινό μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 6973566620.




