5.000 χρόνια ελληνικής ναυτοσύνης ζωντανεύουν στη Νεάπολη

Εντυπωσιακή η έκθεση «…ἰκανόπλοιοί τε καὶ θαλαττουργοί» του Αν. Τάντουλου
Δευτέρα, 22 Ιούνιος 2026 09:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
5.000 χρόνια ελληνικής ναυτοσύνης ζωντανεύουν στη Νεάπολη
Ένα μοναδικό ταξίδι στην πλούσια ναυτική ιστορία της Ελλάδας προσφέρει η έκθεση με τίτλο «…ἰκανόπλοιοί τε καὶ θαλαττουργοί», η οποία φιλοξενείται σε ειδικά διαμορφωμένο ισόγειο χώρο του ξενοδοχείου «Λιμηρά Μάρε» στη Νεάπολη Βοιών. Πρόκειται για ένα πολυετές και ιδιαίτερα σημαντικό έργο ζωής του ερευνητή και συλλέκτη Αντώνη Τάντουλου, αφιερωμένο εξ ολοκλήρου στα 5.000 χρόνια της ελληνικής ναυτοσύνης.
 
Επιμελημένη αποκλειστικά από τον ίδιο, με την αξιοποίηση των πολύτιμων προσωπικών του συλλογών, η έκθεση δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να αντιληφθεί και να κατανοήσει την ιστορική εξέλιξη της ναυτικής τέχνης στη χώρα μας. Ο χώρος πλαισιώνεται από άφθονο εποπτικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει πιστά αντίγραφα πλοίων, μηχανισμούς, ναυτικά εργαλεία και ιστορικούς χάρτες.
 
Η ιστορική αυτή αναδρομή αναπτύσσεται μεθοδικά μέσα από τις εξής θεματικές ενότητες: Χτίζοντας ένα ξύλινο σκάφος, Προϊστορικά πλοία, Ναυμαχία της Σαλαμίνας (480 π.Χ.), Βυζαντινή Αυτοκρατορία, Ναυμαχία Ναυπάκτου (1571 μ.Χ.), Ανάπτυξη Χαρτογραφίας, Αιώνες Σκλαβιάς – Πειρατεία, Αγώνας της Ανεξαρτησίας (1821), Ναυμαχία του Ναβαρίνου (1827), Ιστιοφόρα του 19ου και 20ου αιώνα, και τα πλοία των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13).
 
Η επίσκεψη της ΠΕΣ 
Τη σπουδαία αυτή έκθεση της ελληνικής ναυτοσύνης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τα μέλη και οι φίλοι της Πνευματικής Εστίας Σπάρτης το Σάββατο 6 Ιουνίου, οι οποίοι ξεναγήθηκαν από τον Αντώνη Τάντουλο, στο πλαίσιο προγραμματισμένης εκδρομής. Η απόδραση της ΠΕΣ στη Νεάπολη Βοιών, ωστόσο, δεν περιορίστηκε μόνο στη ναυτική έκθεση, αλλά περιέλαβε σταθμούς σε δύο ακόμη κορυφαία σημεία ενδιαφέροντος και πιο συγκεκριμένα στο απαράμιλλης γεωλογικής και αισθητικής αξίας Σπήλαιο Καστανιάς και το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών, ένα κομβικό σημείο ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς των Βατίκων και της ευρύτερης Λακωνίας.
 
φωτογραφίες: Γιώργος Γιαξόγλου
 

| Από την εβδομαδιαία έντυπη έκδοση «Λακωνικός Τύπος Plus+»

> Κυκλοφορεί κάθε Δευτέρα στα περίπτερα και στην πόρτα σας.

Έκθεση εικόνων

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ
Του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
Του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα