Κοινωνικό κράτος, μετανάστες και πρόσφυγες

Δευτέρα, 24 Αύγουστος 2015 20:26 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Προχθές σε ένα super market της πόλης το ενδιαφέρον εστιάστηκε σε μια γυναίκα, η οποία με ιδιαίτερη διάθεση γέμισε το καρότσι με παιδικά - και όχι μόνο - τρόφιμα. Δεν έδειχνε ευκατάστατη, μάλλον ταλαιπωρημένη και κουρασμένη φαινόταν. Το βλέμμα διακριτικά τη συνόδευσε μέχρι το ταμείο. Απευθυνόμενη στην ταμία της είπε ότι θα πληρώσει με κάρτα αλληλεγγύης.
Στέκεσαι αμήχανα και με ανάμεικτα συναισθήματα μπροστά στην ευαισθησία και την ανθρωπιά αυτής της χώρας. Ταπεινωμένη και προδομένη αναδύεται μέσα από την κατάθλιψη, μειδιά και αισιοδοξεί. Συμπυκνώνει το μεγαλείο ενός λαού που μέσα από θυσίες, πολέμους, καταστροφές, διχασμούς και εμφυλίους, φτώχεια και ανέχεια ποτέ δεν απεμπόλησε τις αξίες της ύπαρξης, της συμπαράστασης, της αλληλοβοήθειας, της κοινής ευθύνης και υποχρέωσης.
Η παροχή φαγητού και νερού - και όχι μόνο - σε περισσότερους από 450 μετανάστες στο πεδίο του Άρεως στην Αθήνα από κατοίκους της περιοχής, αλλά και η οργανωμένη μεταφορά τους στον Ελαιώνα αποτελεί απτή απόδειξη της λεπτής προσέγγισης και της ευγενικής φυσιογνωμίας ενός λαού που έχει υψηλό φρόνημα και Παιδεία και μπορεί να διαχειρίζεται την κρίση των ανθρώπων αυτών μέσα στη δική του κρίση. Το σκύψιμο του γιατρού για να εξετάσει το παιδί που είχε την τύχη να σωθεί από τα κύματα - που κάποια μάνα έχει ταυτίσει μαζί του την ύπαρξή της, τη ζωή της - αποτελεί κορύφωση στην πανανθρώπινη αξία και το σεβασμό όλων των λαών της γης.
Η αθρόα εισβολή μεταναστών και προσφύγων στη χώρα είναι πολύ σοβαρή υπόθεση με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Η καθημερινή αποβίβαση κατά εκατοντάδες κυρίως στα νησιά του Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα και η προώθησή τους στις μεγάλες πόλεις και στην ηπειρωτική χώρα δημιουργεί μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Η συνεχόμενη ροή ταλαιπωρημένων, δυστυχισμένων και εξαθλιωμένων από την Ασία και τη βόρεια Αφρική έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι χώρες του Ευρωπαϊκού νότου δε μπορούν να διαχειριστούν την τεράστια αυτή ανθρωπιστική κρίση. Όσα κονδύλια και αν
εκταμιευτούν δεν πρόκειται το μέγα αυτό πρόβλημα να αμβλυνθεί. Τώρα που το κύμα των προσφύγων έφτασε στη Γαλλία και προσπαθεί να περάσει στην Αγγλία άρχισαν στην βόρεια Ευρώπη να συνειδητοποιούν την τεταμένη και έκρυθμη κατάσταση, καθώς και τις διαφαινόμενες σοβαρότατες συνέπειες και επιπτώσεις. Αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος του προβλήματος, αφού άγγιξε την πόρτα τους, προσπαθούν με μέτρα αποτρεπτικά και αποσπασματικά να το αντιμετωπίσουν και καλούν εσπευσμένα την ΕΕ να πάρει θέση.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η έξαρση του κοινωνικού διωγμού οφείλονται στον εμφύλιο που μαίνεται σ’ αυτές τις χώρες. Ο άγριος εσωτερικός, δήθεν θρησκευτικός, σπαραγμός είναι αποτέλεσμα επιρροών, εξαρτήσεων και συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων και ισχυρών οικονομικών παραγόντων.
Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί και οι πραγματικοί εγκληματίες αυτών των λαών. Αυτοί είναι που συντηρούν την αλληλοσφαγή - αν δεν την επιδιώκουν - με θύματα αθώους πολίτες μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Αυτοί είναι που ξεσπιτώνουν χιλιάδες ανθρώπους και τους οδηγούν μακριά από τα πατρογονικά τους εδάφη και τις εστίες τους. Αφού τους αναγκάσουν να αγγίξουν τον υγρό τάφο της Μεσογείου τους αποβιβάζουν στην απατηλή και ψεύτικη ουτοπία της Ευρώπης. Αυτοί είναι που θα τους χρησιμοποιήσουν ελεγχόμενους και εξαρτώμενους στην απόλυτη εκμετάλλευση.
Αυτοί είναι που έμμεσα υποδαυλίζουν τις χώρες και ωθούν την κατάσταση στα άκρα. Αυτοί είναι που υποστηρίζουν τους σκοταδιστές στην καταστροφή μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Αυτοί είναι που από τον περασμένο Μάιο, παρότι είχαν εκφραστεί ανησυχίες για την τύχη των πολύτιμων αρχαιοτήτων, δεν είχαν την πρόνοια και δεν απέτρεψαν την λεηλασία και την εξαφάνιση.
Αυτοί είναι που όπλισαν με μανία τους εξτρεμιστές και κατέστρεψαν τον Λέοντα της Παλμύρας, το μοναδικό έργο τέχνης, το διάσημο άγαλμα που κοσμούσε την είσοδο του μουσείου της αρχαίας συριακής πόλης. Αυτοί είναι που βοηθούν και ενισχύουν τους τζιχαντιστές, οι οποίοι αποκεφάλισαν τον διακεκριμένο αρχαιολόγο, ερευνητή, διευθυντή ανασκαφών και κρέμασαν το σώμα του από μια κολόνα στην κεντρική πλατεία της ιστορικής πόλης.
Αυτοί είναι που σκόπιμα με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έγιναν συμμέτοχοι στην καταστροφή. Αυτοί είναι οι πραγματικοί αυτουργοί, είναι συγκεκριμένοι και γνωστοί.
Το έγκλημα κατά των λαών να σταματήσει πάραυτα. Η τραγωδία που είναι σε πλήρη εξέλιξη πρέπει άμεσα να διακοπεί. Η διεθνής κοινότητα, οι πνευματικοί άνθρωποι και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να εγερθούν και να αναγκάσουν τις δυνάμεις που καταπιέζουν τους λαούς και κυριαρχούν στην περιοχή να αποσυρθούν τελείως και να αποχωρήσουν. Θα είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα. Οι λαοί να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Χωρίς αφεντικά και προστάτες, πάτρονες και υποκινητές βρίσκουν το δρόμο τους και χαράζουν την πορεία τους. Έτσι όχι μόνο θα σταματήσει το κύμα των προσφύγων, αλλά πολλοί θα γυρίσουν πίσω στην πατρίδα τους.
Στο Ιράκ και στη Λιβύη εφάρμοσαν την πολιτική της άμεσης εκκαθάρισης. Εδώ φαίνεται ότι οι σκοπιμότητες και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα δεν επιτρέπουν τη μεταξύ τους συνεννόηση.
Είναι επιτακτική ανάγκη ο παραλογισμός και η εξαπάτηση να σταματήσουν. Το δίκαιο και η λογική να επιστρέψουν. Η ανθρωπιά και το βαθύ αίσθημα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης να επικρατήσουν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti