Για καλό… και για κακό...

Πέμπτη, 04 Απρίλιος 2019 20:25 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Το παρόν σημείωμα, εκτός από γνωστοποίηση ας εκληφθεί και ως υπόμνηση προς συγκεκριμένους αποδέκτες, οι οποίοι μπορεί μεν να είναι πρόσωπα άγνωστα, πλην όμως είναι πρόσωπα υπαρκτά, με ό,τι αυτό μπορεί και να συνεπάγεται σε σχέση με το περιεχόμενό του.
Για πολλοστή φορά, ο λόγος γίνεται για το Παληό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης. Το εμβληματικό αυτό κτήριο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Νέο Δικαστικό Μέγαρο. Κοντά στο Μητροπολιτικό Ναό και το Επισκοπείο. Εγγύτατα τουΔημοτικού Παιδότοπου. Σε ελάχιστη απόσταση από τη Βιβλιοθήκη Σπάρτης.
Με πρόσοψη στην κεντρική λεωφόρο Λυκούργου και με την ανατολική πλευρά του στη οδό Άγιδος. ΄Ίσως το αρχαιότερο δημόσιο κτήριο της νεώτερης ιστορίας μας. Που θα μπορούσε να είναι κόσμημα της πόλης ,αλλά και το πλέον ενδεδειγμένο για τη στέγαση των Γενικών Αρχείων Λακωνίας, των οποίων προβλέπεται η μελλοντική εγκατάσταση σ΄αυτό μέσω του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στο οποίο ανήκει κατά κυριότητα το κτήριο τούτο.
Ο Δικηγορικής Σύλλογος Σπάρτης, για λόγους συναισθηματικής ιστορικότητας αλλά και αισθητικής και πολιτισμικής αντίληψης, με διαμαρτυρίες και οχλήσεις του προς κάθε κατεύθυνση, έχει επαρκώς αναδείξει την πολύχρονη περιπέτεια αυτού του οικοδομήματος, διαθέτοντας μάλιστα-αν και μη υπόχρεος- και ικανό χρηματικό ποσό για την πολεοδομική τακτοποίηση ολόκληρου του Οικοδομικού Τετραγώνου, η οποία θεωρείται αναγκαίαπροϋπόθεση για την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας πάνω σ΄ αυτό.
Το ιστορικό τούτο οικοδόμημα στην κατάσταση που βρίσκεταισήμερα, σε προηγούμενο σημείωμά μας το είχαμε αναφέρειως «η ντροπήτης Σπάρτης». Πλήρως εγκαταλελειμμένο στο ιστορικό κέντρο της πόληςνα «βγάζει μάτι».Με κίνδυνο κατάπτωσης της οροφής του και όχι μόνο. Με τα κουρέλια από το πλαστικό δίχτυ πάνω στις ανασφαλείς από την πολυκαιρία μεταλλικές σκαλωσιές που το περιβάλλουν , να ανεμίζουν περιπαικτικά και να προκαλούν αρνητικά το κοινό αίσθημα των πολιτών. Με εμφανήτα αποκαϊδια πουπριν λίγους μήνες προκάλεσε στην ανατολική πλευρά του, μια παρ΄ ολίγον καταστροφική πυρκαγιάαπό τους κάδους των απορριμάτων ,που βρίσκονται δίπλα στο πεζοδρόμιοεπί τηςοδού ΄Αγιδος, και εξακολουθούννα «κοσμούντην πλευρά του αυτή.
Οποιαδήποτε περιγραφή της εικόνας του κτηρίου και ανεπιχειρηθεί, σίγουρα θα υστερεί και δεν θα αποδίδειεπαρκώςτην πραγματικότητα. Ακόμη και η λέξη ντροπή, από μόνη τηςνα μην αποδίδει επαρκώς το δυσάρεστο συναίσθημα, που δηλώνει η λέξη αυτή και ίσως να απαιτείται και η προσθήκη κάποιων ηχηρών εκ των συνωνύμων της, όπως οι λέξεις «αιδώς, όνειδος, αίσχος», έτσι ώστε να τονιστεί πιο έντονα το αρνητικό σημασιολογικό στοιχείο τηςσυγκεκριμένης λέξης.
Ό,τι όμως και να ειπωθεί, όσες διαμαρτυρίες και αν υπάρξουν, όσες οχλήσεις και αν επιχειρηθούν, δυστυχώς απ΄ότι δείχνουν τα πράγματα και επειδή κανείς δεν δηλώνει αρμόδιος ,τίποτα δεν φαίνεται ικανό να συγκινήσει αυτούς, που είναι οι πραγματικοί υπόχρεοι για την διάσωση του κτηρίου .
Ναι καλά διαβάσατε..! Το Παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Σπάρτης αν και τυπικά ανήκει στην Πολιτεία, εν τούτοις η ίδια είναι σε τέτοιο βαθμό αδιάφορη, έτσι ώστε βασίμως να μπορεί κάποιος και να υποθέσει, πως πρόκειται για εξαιρετική περίπτωση πλήρους εγκατάλειψης, που σημαίνει ότι το οίκημαέχει αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη του (σημ. για ανάλογες περιπτώσεις και μόνοόσον αφορά σε κινητά πράγματα, χρησιμοποιούμε τη λέξη αδέσποτος-η-ο).
Και ανκαθ΄ υπόθεση το άτυχο και πονεμένο τούτο κτήριο αρχίσει τμηματικά να καταρρέει, όπως ήδη άρχισε να συμβαίνει με την πτώση στο πεζοδρόμιο των πρώτων τμημάτων εκ της ανατολικής πλευράς της οροφής, πουμάλιστα προξένησαν ζημίες σε σταθμευμένο αυτοκίνητο κατά τις πρωϊνές ώρες της 19-3-2019, δεν θα εμφανιστεί κανείς; Ούτε έστω και για τη σήμανση του επικίνδυνου τμήματος του δρόμου για την οποία ουδείς ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα(26-3-2019);Και ο ιδιοκτήτης του ζημιωθέντος οχήματος πως θα αποζημιωθεί; Και αν στη θέση το οχήματος βρισκόταν κάποιος περαστικός από τους πολλούς που διέρχονται καθημερινά από το συνεχόμενο τούτο πεζοδρόμιο, τι θα μπορούσε να συμβεί; Και οι επιχειρηματίες τωνένθεν και ένθεν του κτηρίου καταστημάτων πρέπει να βιώνουν καθημερινά το άγχος κάποιας τυχόν συμφοράς;
Και τέλος, τι το απευκταίο θα μπορούσε να συμβεί, αν από την επαπειλούμενη πτώση μεγάλων τμημάτων της οροφής και των τοιχίων και γιατί όχι και των καταπονημένων από τον καιρό μεταλλικών σκαλωσιών, διακινδυνεύσουν διερχόμενοι πολίτες και ανάμεσά του και παιδιά, που καθημερινά και όλες τις ώρες τις ημέρας κινούνται προς και από τον απέχοντα είκοσι μέτρα περίπου δημοτικό παιδότοπο;
Τα πρόσφατα παραδείγματα των, ασφαλώς μεγαλυτέρων και μη συγκρίσιμων σε μέγεθος,συμβάντων στη Μάνδρα και το Μάτι Αττικής δεν δίδαξαν τίποτα; Και εκεί ,πριν συμβεί το κακό, οι υπόλογοι ήταν άγνωστοι. Μετά όμως το κακό οι πάντες ταυτοποιήθηκαν και μάλιστα κάποιοι απ΄ αυτούς, ίσως κριθούν και υπαίτιοι. Με αποδεκτή την παραδοχή έστω και κατ΄ελάχιστο της κατά τα ως άνω αναλογικής σχέσης, εκεί δηλαδή πρέπει να φτάσουμε; Δεν μας αρκούν τόσα άλλα;

*Ο Παναγιώτης Κομνηνός είναι Πρόεδρος του Δικηγορικού Σπάρτης

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα