Πεζοδρόμια

Τρίτη, 24 Δεκέμβριος 2019 22:57 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Ζούμε σε μια μικρή, ένδοξη πόλη, χτισμένη πάνω στην αρχαία. Οι φαρδιοί δρόμοι και τα μεγάλα πεζοδρόμια συνθέτουν αυτό που ο πολύς κόσμος θεωρεί όμορφη πόλη. Κι η Σπάρτη είναι όμορφη. Στη σκιά του Ταΰγετου, συνομιλεί με τον Ευρώτα, χαιρετίζοντας τον Πάρνωνα. Ξεχωριστή, μοναδική πόλη!

Όμως τα τελευταία πενήντα χρόνια, ίσως και πιο πολλά, τίποτα δεν έχει αλλάξει σ’ αυτήν. Αν ο Ριπ Βαν Ουίνκλ ξυπνούσε εδώ μετά από τον πολύχρονο λήθαργό του, θα νόμιζε πως δεν έχει περάσει μια μέρα από τότε που κοιμήθηκε.

Ας μην επεκταθώ σ’ αυτό το θέμα, άλλωστε δεν είμαι ειδικός, κι ας σταθώ στο θέμα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, όσοι τυχεροί από εμάς ζούμε στη Σπάρτη: στα πολύπαθα πεζοδρόμια.

Πρώτα απ’ όλα οι πλάκες που είναι στρωμένα, γλιστρούν. Μετά από ένα ψιλόβροχο, πολλοί πεζοί «φιλούν» το πεζοδρόμιο, που μοιάζει παγοδρόμιο. Φυσικό είναι, αφού έχουν ν’ αλλαχτούν από την εποχή του … Όθωνα. Δεν έφτασε άραγε ο καιρός για την αλλαγή τους;

Πεζοδρόμιο σημαίνει δρόμος πεζών, ανοιχτός για όλους, ακατάληπτος από οτιδήποτε. Ο νόμος το λέει πεντακάθαρα, αλλά βλέπετε η λέξη παράθυρο δεν χρησιμεύει μόνο στους αρχιτέκτονες και στους κατασκευαστές σπιτιών, αλλά και στους νομικούς, που τον ερμηνεύουν κατά το δοκούν.

Η αρχή έγινε όταν οι καφετέριες άρχισαν να βγάζουν καθίσματα στο πεζοδρόμιο, γνωρίζοντας ότι παρανομούν. Ήρθε η δημοτική αρχή, είδε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα, και σκέφτηκε: «Αφού δεν μπορώ να το καταργήσω, δεν επωφελούμαι τουλάχιστον από αυτό;», και θέσπισε το δημοτικό τέλος περί χρήσης πεζοδρομίων. (Μιλάω όχι μόνο για την πόλη μας, αλλά πανελλήνια).

Οι ιδιοκτήτες καφετεριών το δέχτηκαν, (θα τολμήσω να πω με χαρά), γιατί έτσι νομιμοποιήθηκε η παρανομία τους, έναντι κάποιου αντιτίμου. Φυσικά κι η δημοτική αρχή γνωρίζει ότι παρανομεί, όταν εισπράττει αυτό το τέλος, αλλά ας το αφήσουμε κι αυτό. Νομικός δεν είμαι, ούτε γνωρίζω από παράθυρα…

Κι ερχόμαστε στο σήμερα, όπου ο πρωθυπουργός αποφασίζει να εφαρμόσει τον ήδη υπάρχοντα αντικαπνιστικό νόμο, (στην Ελλάδα νόμοι υπάρχουν, αλλά ως γνωστόν δεν εφαρμόζονται), που ρητά τονίζει ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε δημόσιους, κλειστούς χώρους.

Θρήνος και οδυρμός από τους καφετεριάρχες. Είδαν τους θαμώνες τους να λιγοστεύουν δραματικά. Όμως βρήκαν τη λύση. Κατέλαβαν τα πεζοδρόμια ολοκληρωτικά, χωρίς ουσιαστικά ν’ αφήσουν μια λωρίδα διέλευσης για τους πεζούς, τοποθετώντας τραπέζια, καρέκλες και σόμπες σ’ αυτά, και το χειρότερο κλείνοντάς τα με διαφανείς υαλοπίνακες, και σκεπάζοντάς τα με τέντες ή ειδικά στέγαστρα.

Να λοιπόν που βρέθηκε χώρος για τους καπνιστές. Μόνο που αυτός ο χώρος δεν είναι γι’ αυτούς, αλλά για τους κακόμοιρους τους πεζούς που δεν βρίσκουν τόπο να περάσουν, και πολλές φορές αναγκάζονται να βγουν στο δρόμο.

Παρανομία καραμπινάτη που υποβαθμίζει την πόλη και την ποιότητα ζωής σ’ αυτήν, τη στιγμή που εμποδίζεται η άνετη διέλευση των πεζών. Όλα αυτά μπροστά στα μάτια των αρχών, του δήμου, του εισαγγελέα και της αστυνομίας, που υποτίθεται ότι σκοπό έχουν να πατάσσουν την παρανομία. Τα σχόλια δικά σας!

Ν’ αναφερθούμε και στο δίκιο των καπνιστών. Φυσικά κι έχουν δικαίωμα να βγουν έξω, να καθίσουν στην καφετέρια, απολαμβάνοντας το τσιγαράκι τους, αλίμονο! Τι πρέπει να γίνει; Πολύ απλό, να υπάρχουν καταστήματα που δέχονται μόνο καπνιστές, κλειστά ή ανοιχτά, δεν έχει σημασία.

Οι καπνιστές δεν πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται σαν παρείσακτοι. Όταν δεν υπάρχει δίπλα τους μη καπνιστής, υποχρεωμένος να ρουφήξει στα πνευμόνια του τον καρκινογόνο εν πολλοίς καπνό τους, τότε δεν ενοχλούν, ούτε εξαναγκάζουν σε παθητικό κάπνισμα κανένα.

Θα παρακαλέσω τον κ. δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο της πόλης μας να εξετάσουν το χάλι που δημιουργήθηκε, και να ελευθερώσουν τα πεζοδρόμια. Αν αυτό είναι αδύνατο, τουλάχιστον ας μείνουν τα μισά καθίσματα, κι ας απομακρυνθούν οι υαλοπίνακες. Ευελπιστώ, κ. δήμαρχε ότι το θέμα της αλλαγής πλακών στα πεζοδρόμια, θα το πάρετε ζεστά. Ευχαριστώ!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti