Ψέματα, ψέματα, όλη μέρα, κάθε μέρα

Τετάρτη, 10 Ιούνιος 2020 14:34 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Κατηγορούμε, πολύ σωστά, τον εντελώς άχρηστο και επικίνδυνο Τραμπ, ότι ψεύδεται συνεχώς παραπλανώντας τους πολίτες αλλά δεν ρίχνουμε μια ματιά και στο δικό μας χάλι όπου κάνουμε τα ίδια!

Αυτή η εμμονή στην καθημερινή ψευδολογία καταντά βαρύ έλλειμμα δημοκρατίας γιατί οι πολίτες δεν έχουν σωστή πληροφόρηση και παρασύρονται σε λάθος εντυπώσεις που μάλιστα τις αναπαράγουν και τις υπερασπίζονται στο διαδίκτυο.

Ας δούμε μερικά πρόσφατα παραδείγματα ψευδολογίας που τα υπερασπίζονται με σθένος οι κομματικοί στα Μέσα Ενημέρωσης:

- ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΟ για τα 32 δισ. ευρώ! Η αλήθεια: Και για την Ελλάδα θα υπάρξουν απλές διαδικασίες όπως με όλες τις χώρες. Η ΕΕ το ξεκαθάρισε.

- ΤΟ SPOT ΤΟΥ ΕΟΤ στοίχισε 32 εκατ. ευρώ! Η αλήθεια: δεν στοίχισε ούτε ένα ευρώ.

- ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ! Μόνοι τους το έβαλαν στην επικαιρότητα και στη συνέχεια καταγγέλλουν τον πρωθυπουργό για... τυχοδιώκτη! Η αλήθεια: Δεν θα γίνουν εκλογές.

- ΑΠΛΩΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ το έργο στην Ομόνοια, δεν έκανε τίποτε ιδιαίτερο ο Μπακογιάννης! Η αλήθεια: Ο Μπακογιάννης βρήκε τσίγκους στην Ομόνοια και ένα έργο ανάπλασης της προηγούμενης ψυχρής πλατείας με άλλα υλικά. Το σταμάτησε και επέβαλε το σιντριβάνι με όλο το κόστος να καλύπτεται από δωρεές.

- ΠΟΥΛΑΝΕ ΤΟ ΝΕΡΟ! Η αλήθεια: Το νερό δεν πωλείται. Θα υπάρξουν κάποιες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα στα δίκτυα.

- Η ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ είπε ότι ο Καποδίστριας ήταν δικτάτορας! Η αλήθεια: Δεν το είπε ποτέ. Ανέσυραν και απομόνωσαν από ένα παλιό κείμενο μέλους της επιτροπής μια προσωπική πρόταση που σχολίαζε τον Καποδίστρια. Ούτε η Αγγελοπούλου δεν την γνώριζε.

Τα παραπάνω ψέματα είναι light. Υπάρχουν πολύ χειρότερα όπως π.χ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας έβγαλε από τα μνημόνια (ενώ μας έβγαλαν οι Ευρωπαίοι). Με μικρά ή μεγάλα ψεύδη ωστόσο, αυτή η καθημερινή διαστρέβλωση της αλήθειας είναι η κύρια τακτική κομμάτων. Έτσι αντιπολιτεύονται, με ανυπόστατους ισχυρισμούς που στο τέλος ακυρώνονται αλλά η ζημία έχει γίνει. Πολίτες στο ψέμα και μια κυβέρνηση που χάνει χρόνο να αντιμετωπίζει τερατολογίες.

Επείγει να συνέλθουμε αλλά δεν βλέπω το πως. Μήπως να δημιουργηθεί ένα ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΨΕΥΔΟΥΣ που καθημερινά θα αποδομεί τις αναλήθειες; Το έκανε και η Washington Post που μετρά τα ψέματα του Τραμπ, αλλά ούτε ο Τραμπ σταμάτησε ούτε οι πολίτες έπαψαν να μην τον ακούν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia