Έλληνες Πολιτικοί

Δευτέρα, 20 Ιούλιος 2020 20:47 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Δυστυχώς φτωχύναμε. Δεν έχουμε πολιτικούς, άντρες και γυναίκες. Κατάντησε η φράση «Έλληνας πολιτικός», να δηλώνει το πιο σύντομο ανέκδοτο. Από τον Καποδίστρια, τον μέγιστο, τον μοναδικό που προσπάθησε να μας κάνει κράτος χωρίς να υπολογίσει τις έξωθεν επεμβάσεις, δεν έχουμε αξιωθεί να μας κυβερνήσει ένας ικανός πολιτικός. Να μας βγάλει από τα αδιέξοδα και να κάνει τη χώρα αυτάρκη σε όλα τα επίπεδα, σεβαστή στους φίλους και υπολογίσιμη στους εχθρούς.

Αν εξαιρέσουμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που πήγαινε στις διεθνείς διασκέψεις με άδεια χέρια και γύριζε φορτωμένος, δεν θα συναντήσεις έναν Έλληνα πολιτικό αντάξιο του. Φωτεινές εξαιρέσεις ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, στη θητεία του μετά το 1974 και ο Αντρέας Παπαντρέου.
Ειδικά για τον τελευταίο, μόνο εγκώμια έχω να πλέξω, όσον αφορά την πολιτική που χάραξε απέναντι στους γείτονες. Με το που ονόμασαν οι Σκοπιανοί τη χώρα τους Μακεδονία κι έκαναν σημαία τον ήλιο της Βεργίνας, έκλεισε τα σύνορα. Αναγκάστηκαν να τα πάρουν πίσω.

Απέναντι στους Τούρκους ήταν αμείλικτος, αφού δεν καταλαβαίνουν άλλη γλώσσα. Με το που έβγαλαν το “Χόρα” στο Αιγαίο για να βρει πετρέλαιο, έδωσε την περίφημη εντολή: «Βυθίσατε το Χόρα». Φυσικά, την επομένη, το τουρκικό πλοίο τα μάζεψε και γύρισε πίσω. Μετά από αυτόν ουδείς.
Σαν μικρό κράτος που είμαστε δεχόμαστε πιέσεις από τους μεγάλους, (ΗΠΑ, ΕΕ, κλπ), που μπροστά στα συμφέροντά τους δεν ορρωδούν προ ουδενός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και λοιπόν; Θα καθίσουμε να μας χορεύουν στα γόνατά τους κατά πώς επιθυμούν εσαεί;

Δεν έχουμε τα δικά μας δυνατά χαρτιά για να ρίξουμε στο τραπέζι; Δεν έχουμε τις βάσεις, τη μοναδική μας γεωπολιτική θέση, τα εξαιρετικά μνημεία που προσελκύουν τους τουρίστες; Δεν έχουμε πετρέλαιο στο Αιγαίο; Κι όμως, φίλοι μου, έχουμε πολλά, αλλά δεν τα εκμεταλλευόμαστε.
Γιατί δεν θέτουμε βέτο στους διεθνείς οργανισμούς απέναντι στην αδιαλλαξία της Τουρκίας; Αν βρισκόταν ένας Έλληνας πολιτικός να διαπραγματευτεί σωστά και με γνώμονα το εθνικό συμφέρον τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, θα έβλεπες πότε οι Τούρκοι θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια και δεν θα τολμούσαν να ξεμυτίσουν από τα παράλιά τους, ούτε θα παραβίαζαν καθημερινά τον εναέριο χώρο μας κι ούτε θα τολμούσαν να σκεφτούν τις παράλογες απαιτήσεις τους σε βάρος μας.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά: Κακά τα ψέματα, οι ΗΠΑ κουμαντάρουν εν πολλοίς τον πλανήτη. Οι στρατιωτικές βάσεις που έχουν στη Σούδα κι αλλού στην Ελλάδα, είναι απαραίτητες για να διαφεντεύουν στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή.
Αυτό το χαρτί δεν τολμάμε να το εκμεταλλευτούμε, για να μη σκεφτώ τίποτα χειρότερο, καταλαβαίνετε!

Φταίνε μόνο οι πολιτικοί; Σίγουρα όχι. Το βασικό φταίξιμο βαραίνει τους ώμους μας, γιατί οι πολιτικοί είναι ο καθρέφτης κάθε λαού. Αυτοί είμαστε, αυτοί μας αξίζουν. Εμείς τους ψηφίζουμε, εμείς τους δίνουμε την εξουσία να κάνουν ό,τι κάνουν, είναι οι αντιπρόσωποί μας κι άρα, αν ήμασταν εμείς στη θέση τους, τα ίδια θα κάναμε.

Εδώ το θέμα προχωράει πιο βαθιά και καλούμαστε να βρούμε και να εξαλείψουμε την αιτία της κακοδαιμονίας μας. Κι αυτή είναι η έλλειψη παιδείας σ’ όλα τα επίπεδα. Δυστυχώς δεν έχουμε παιδεία, κι ούτε γνωρίζουμε την ιστορία μας. Αν ρωτήσεις τους νέους μας ποιοι ήταν ο Όμηρος, ο Λεωνίδας κι ο Κολοκοτρώνης, σίγουρα δεν θα γνωρίζουν να σου απαντήσουν.
Θλιβερή κατάντια! Το μάθημα της ιστορίας οι μαθητές το αντιμετωπίζουν βαθμοθηρικά, κι οι καθηγητές κάπως έτσι το διδάσκουν. Κανείς δεν του δίνει τη σημασία που πρέπει. 

Η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών έχει νοοτροπία δημοσίου υπαλλήλου, κι όχι λειτουργού, όπως θα έπρεπε. Από την άλλη το κράτος τους παρέχει ψίχουλα, τους ταλαιπωρεί, είτε βάζοντάς τους να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, (ωρομίσθιοι), είτε αρνούμενο να τους διορίσει. Κανονικά έπρεπε οι απολαβές τους να είναι τουλάχιστον διπλάσιες, για να είναι το πνευματικό επίπεδο των παιδιών μας ανεβασμένο, και να μη χάνονται εκατομμύρια στα φροντιστήρια. Να γνωρίζουν τα παιδιά μας ότι κουβαλάμε βαριά ιστορία, κι ότι η γλώσσα μας είναι το δυνατότερο όπλο που έχουμε σαν έθνος.

Όλοι έχουν δει τις εκλογές σαν ευκαιρία να βγάλουν ένα επιπλέον εισόδημα. Πάρτε παράδειγμα τις δημοτικές. «Ψήφισέ με», μου είπε γνωστός, «μήπως με βάλουν σε καμμιά αμειβόμενη θέση, να βγάζω το ενοίκιο των παιδιών που σπουδάζουν». Λίγο πολύ οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι αυτό περιμένουν. Το όραμα απουσιάζει, ενώ θα έπρεπε να είναι επικεφαλής.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας όχι μόνο δεν έπαιρνε μισθό για τις υπηρεσίες που προσέφερε σαν κυβερνήτης, αλλά διέθεσε ολόκληρη την περιουσία του για την ανασύσταση του κράτους. Η πληρωμή του; Τον σκοτώσαμε!

Έφεραν στον Θ. Κολοκοτρώνη να υπογράψει ένα έγγραφο αίτησης για να πάρει σύνταξη, σαν πολέμαρχος, κι αυτός τους απάντησε: «Η πατρίδα δεν μου χρωστάει τίποτα», και πέθανε πάμφτωχος. Χρειάζονται σχόλια;

Όταν είδαν τον αδερφό του πρωθυπουργού Πλαστήρα να στέκεται στην ουρά για να υποβάλει αίτηση για δημόσιος υπάλληλος και τον ρώτησαν γιατί δεν το λέει στον αδερφό του, εκείνος τους απάντησε: «Δεν πάτε να του το πείτε εσείς;». Ζητείται λοιπόν σήμερα ένας Πλαστήρας.

Σήμερα, η έκπτωση των αξιών κυριαρχεί σ’ όλους τους τομείς. Ξεχάσαμε το «καλόν καγαθόν» των προγόνων μας. Αν σκύψουμε στη σοφία τους, θα βρούμε απαντήσεις και λύσεις για όσα μας ταλανίζουν, αλλά χρειάζονται κι οι κατάλληλοι ηγέτες που θα τολμήσουν να βάλουν το μαχαίρι βαθιά στη σήψη και να πετάξουν ότι σάπιο υπάρχει.

Νόμοι υπάρχουν για όλα, ικανοί ν’ αποδώσουν το δίκιο. Όμως τους φορτώσαμε τόσα πολλά παράθυρα, που στην ουσία αυτοαναιρούνται. Κι όταν ο πολίτης αισθάνεται ότι δεν ζει σε ευνομούμενο κράτος, κι ότι αν δεν πληρώσει, δεν πρόκειται να βρει το δίκιο του, τότε η σαπίλα θα προχωρήσει πολύ βαθιά κι η δυσοσμία της θα μας καλύψει. «Αν πληρώσεις, όλα γίνονται!». Τι εξευτελιστικό! Η δικαιοσύνη έπαψε να είναι τυφλή!

Θα με ρωτήσετε, γιατί τα γράφω όλα αυτά. Μήπως κι εγώ δεν έχω αναγκαστεί να πληρώσω, είτε για την υγεία μου, είτε για πολλά άλλα; Τι παριστάνω; Τον σωτήρα της ανθρωπότητας; Όχι, φίλοι μου, απλά με πνίγουν τα κακώς κείμενα και θέλω να τα φωνάξω, κι ας με πείτε γραφικό ή λαϊκιστή!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti