Αγία ΣοφίαΤετάρτη, 29 Ιούλιος 2020 19:37 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Την Αγία Σοφία δεν είχα την τιμή να την επισκεφτώ. Την γνωρίζω μόνο από φωτογραφίες και τηλεοπτικές ανταποκρίσεις. Περικαλλής ναός, πομπώδης, περικλείει πολλές αρχιτεκτονικές μορφές, θα έλεγα μάλιστα ότι είναι η προβολή της υπερβολής, σε αντίθεση με τον Παρθενώνα, που είναι το απαύγασμα του μέτρου και της αρμονίας.

Κτίσμα του Ιουστινιανού από τους αρχιτέκτονες Ανθέμιο και Ισίδωρο, που κατάφεραν με θαυμαστό τρόπο να κάνουν να φαίνεται ο επιβλητικά τεράστιος τρούλος του ότι αιωρείται. Κτίστηκε πριν από το σχίσμα των εκκλησιών, (ποτέ δεν κατάλαβα τις απειροελάχιστες διαφορές ανάμεσα στα δόγματα και τα δεινά που προήλθαν από αυτές), άρα ανήκει σε όλους τους χριστιανούς, κι έπρεπε να ενώνει τη χριστιανοσύνη όλου του κόσμου.
Σήμερα λοιπόν, 24 του Ιούλη, οι καμπάνες των εκκλησιών μας χτύπησαν πένθιμα, γιατί ο Ερντογάν εφέντης αποφάσισε να μετατρέψει σε τζαμί αυτό το χριστιανικό ναό, που πριν είχε χαρακτηριστεί από τον Κεμάλ σαν μουσείο. Βασικά συμφωνώ με τον Ερντογάν. Ο Κεμάλ είχε κάνει λάθος. Η Αγία Σοφία δεν είναι μουσείο.

Είναι όμως ναός χριστιανικός και τέτοιος πρέπει να παραμείνει. Δεν έχει σχέση με τη λατρεία του Ισλάμ, όπως δεν είχε ο Παρθενώνας με το χριστιανισμό, που ο Ιουστινιανός είχε μετατρέψει σε ναό της Παναγίας. Είδες οι καιροί που εκδικούνται;
Θορυβηθήκαμε τώρα που ο σουλτάνος την έκανε τζαμί. Γιατί, φίλοι μου, σας άρεσε που ήταν μουσείο; Γιατί κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ γι’ αυτό; Τώρα μας έπιασε ο πόνος; Μήπως αργήσαμε πολύ να διαρρήξουμε τα ιμάτιά μας;

Έχουμε αργήσει 567 ολόκληρα χρόνια. Τόσα συμπληρώνονται από την ημέρα της άλωσης της Πόλης, που δεν την υπερασπιστήκαμε, αλλά την προσφέραμε ουσιαστικά στον Μωάμεθ τον Πορθητή κι αφήσαμε τον τελευταίο αυτοκράτορα, τον μέγιστο ήρωά μας Κωνσταντίνο Παλαιολόγο να θυσιάζεται σαν άλλος Λεωνίδας, προσπαθώντας ν’ αποκρούσει τις ορδές των Τούρκων, με ποιους; Με πέντε χιλιάδες υπερασπιστές μόνο, οι μισοί από τους οποίους ήταν Γενουάτες μισθοφόροι.
Ολόκληρη αυτοκρατορία και δεν είχε στρατιώτες να την υπερασπιστούν. Βέβαια, αφού οι νέοι είχαν γεμίσει τα μοναστήρια τρώγοντας και πίνοντας, (το ίδιο συνέχισαν να κάνουν και με τους Τούρκους αφεντάδες), ποιος να βρεθεί να την υπερασπιστεί;
Ο Σχολάριος, που κατά τινες άνοιξε την κερκόπορτα στον Μωάμεθ και γι’ αυτό τον έκανε πατριάρχη, φέρεται να είχε πει:
«Καλύτερα φέσι Τουρκικό, παρά τιάρα παπική!».
Κι ο υπόλοιπος κλήρος σιγοντάριζε με το άθλιο, «Ήτανε θέλημα θεού η Πόλη να τουρκέψει».
Οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι να μπουν στην Πόλη, τα τείχη ήταν μισογκρεμισμένα κι ο κόσμος περίμενε το θαύμα, κλεισμένος στις εκκλησιές, αντί να βγει να τους πολεμήσει με όποιο μέσο μπορούσε. Οποία παράνοια!

Εκεί μας είχαν οδηγήσει η άκρατη θρησκοληψία και το μένος εναντίον των δυτικών καθολικών. Όχι ότι ήταν καλύτεροι αυτοί. Τους είδαμε το 1204 τους σταυροφόρους του Πάπα, που αντί να ελευθερώσουν τους Αγίους Τόπους, κατέλαβαν τη Βασιλεύουσα και την έγδυσαν από κάθε θησαυρό, μεταφέροντάς τον στη Βενετία, στη Ρώμη και αλλού.

Το γεγονός είναι ότι σταθήκαμε ανάξιοι της Κωνσταντινούπολης. Δεν μπορέσαμε να την κρατήσουμε, όπως δεν μπορέσαμε να κρατήσουμε τον Ελληνισμό στα παράλια της Μικράς Ασίας. Αν με ρωτήσετε ποιο με πονάει πιο πολύ, η άλωση της Πόλης ή ο χαμός των Ιωνικών παραλίων, θ’ απαντήσω κλαίγοντας, το δεύτερο. Φυσικά κι η ανατολική Θράκη επαρχία Ελληνική ήταν. Ήταν όμως!

Τώρα πια δεν έχουμε λόγο να διαμαρτυρόμαστε, να κλαίμε και να οδυρόμαστε. Έχουμε αποδεχτεί τη μοίρα μας. Δεν έφταιγαν οι Τούρκοι. Εμείς φταίξαμε που δεν μπορέσαμε να υπερασπιστούμε και να κρατήσουμε τη γη των προγόνων μας. Ας κρατήσουμε τουλάχιστον όση μας έχει απομείνει.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το παλικαράκι μας ετοίμασε το σκάφος του και πάει να βρει πετρέλαιο, όχι στα δικά του νερά, αλλά στα δικά μας, που τα βάφτισε όπως τον βολεύουν, αμφισβητούμενα δηλαδή. Κι εκεί που έχουμε τόσα προβλήματα, άντε τώρα να είσαι στην τσίτα με τους γείτονές σου.

Δεν φοβάμαι ότι μπορεί να συμβεί θερμό επεισόδιο ανάμεσα στους δύο λαούς, γιατί οι μεγάλες δυνάμεις, (λέγε με ΗΠΑ), δεν το επιθυμούν. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να πουλάνε όπλα και σε μας και στους Τούρκους. Μετά την πρωτοβουλία της Μέρκελ, είπαν ότι τράβηξε το αυτί του Ερντογάν, νομίζω πως θα σπεύσουμε ν’ αγοράσουμε, (με τι χρήματα άραγε;), οπλικά συστήματα από τους Γερμανούς. Μακάρι να μην πρόκειται για υποβρύχια που γέρνουν τούτη τη φορά. Μήπως αυτός ήταν κι ο λόγος των μεγαλοστομιών του σουλτάνου; Τι κουτόχορτο έχουμε φάει, δεν λέγεται!

Η αλήθεια είναι ότι ο Ταγίπ βλέπει το έδαφος να φεύγει κάτω από τα πόδια του και προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια, εντυπωσιάζοντας τον Τουρκικό λαό, που στην πλειοψηφία του υποφέρει και πεινάει. Η Τουρκική οικονομία καταρρέει, αλλά αυτός δεν λέει ν’ αφήσει τους λεονταρισμούς. Ελπίζουμε να τον ξηλώσουν γρήγορα.
Ο Τουρκικός λαός δεν έχει να χωρίσει τίποτα από τον Ελληνικό, όπως δεν έχει κανένας λαός από οποιονδήποτε άλλον. Τα παιχνίδια της ηγεσίας του είναι επικίνδυνα για την ειρήνη και την καλή γειτονία, κι αυτό ο ίδιος ο λαός πρέπει να το διορθώσει, απομακρύνοντας τους ακατάλληλους ηγέτες τύπου Ερντογάν. 

Η Μεσόγειος πρέπει να γίνει θάλασσα ειρήνης και αδερφοσύνης ανάμεσα στους λαούς. Πολιτιστικές εκδηλώσεις θα βοηθούσαν σ’ αυτό πολύ. Σκεφτείτε πόσο πιο ωραία θα ζούσαμε κι εμείς κι οι Τούρκοι και κάθε λαός, αν δεν ξοδεύαμε το μισό μας προϋπολογισμό για αμυντικές δαπάνες. 

Δεν διεκδικούμε τίποτα από κανένα, μόνο θέλουμε να σέβεται, (η Τουρκική ηγεσία εννοώ), την κυριαρχία μας, όπως κι εμείς σεβόμαστε τη δική της. Να μας αφήσει ήσυχους, να ορθοποδήσουμε και να ξεχάσει τις παράλογες απαιτήσεις της.

Το πετρέλαιο του Αιγαίου είναι δικό μας, ας το καταλάβει μια και καλή. Δεν έχουμε σκοπό να το μοιραστούμε στο όνομα μιας επίπλαστης φιλίας. Έχει δική της υφαλοκρηπίδα, ας ψάξει εκεί να το αντλήσει κι ας αφήσει την Αγία Σοφία να είναι ό,τι ήταν εδώ και αιώνες: χριστιανικός ναός!

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti