Υποκρισία στα σύνορα της Ευρώπης

Τρίτη, 04 Αύγουστος 2020 19:13 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Πριν λίγες ημέρες στην Ιταλία ξεκίνησε μια περίεργη δίκη. Στο σκαμνί κάθισε ένας πλοίαρχος, ο οποίος μεσοπέλαγα βρήκε μια βάρκα με μετανάστες και τι έκανε; Τους παρέλαβε και τους πήγε πίσω στην Λιβύη, στο λιμάνι της Τρίπολης.

Ο Ιταλός πλοίαρχος δικάζεται διότι καταπάτησε ευρωπαϊκούς νόμους που απαγορεύουν να επιστρέφονται μετανάστες πίσω σε περιοχές όπου πιθανόν να κινδυνεύουν οι ζωές τους.
Σε μια παρόμοια δίκη κινδυνεύει να πάει και ο ακροδεξιός Σαλβίνι επειδή, ως πρωθυπουργός της Ιταλίας, αρνήθηκε να ελλιμενιστεί σκάφος με εκατοντάδες μετανάστες. 

Σε ένα αντίστοιχο περιστατικό έχει εμπλακεί και η Ελλάδα. Στις αρχές Μαΐου φημολογείται πως κάμερα βρετανικού αεροσκάφους βιντεοσκόπησε επαναπροώθηση μεταναστών από Έλληνες λιμενικούς. Το θέμα έχει καταγγελθεί αλλά δεν έχει αποδειχθεί.

Τα παραπάνω είναι άκρως υποκριτικά. Δεν μπορεί από τη μία η Ελλάδα να στήνει νέους φράχτες στον Έβρο και δεκάδες σκάφη να περιπολούν στο Αιγαίο για να αποτρέψουν τους δουλέμπορους και από την άλλη, όταν οι δουλέμποροι καταφέρνουν να περάσουν παράνομα ανθρώπους που ουδείς γνωρίζει τι εκπροσωπούν, να προστατεύονται από τους... νόμους.
Η Ελλάδα σήμερα περιπολεί στο Αιγαίο με 100 σκάφη και έχει μειώσει κατά 94% τις προσελεύσεις και οι δουλέμποροι τι κάνουν; Μετακινούνται προς τα Δωδεκάνησα και από εκεί, πλέοντας νότια της Ρόδου και της Κρήτης, φτάνουν τελικά στην Ιταλία.

Αν είναι όλους αυτούς να τους κυνηγάς αλλά όταν περνούν παράνομα τα θαλάσσια σύνορα να τους δέχεσαι, τι νόημα έχουν οι απαγορεύσεις;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia