Βίοι παράλληλοι

Τρίτη, 12 Ιανουάριος 2021 19:35 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Βίοι παράλληλοι

Δεν συνηθίζω να γράφω για τη ζωή και τα κατορθώματα των πολιτικών, όμως, όταν υπάρχουν περιπτώσεις, όπως αυτή του βίου των Μάκη Βορίδη και Τάκη Θεοδωρικάκου, τότε ο πειρασμός είναι μεγάλος. Θα μπορούσε να γράψει κανείς, πιστεύω, ακόμα και θεατρικό έργο με τα κατορθώματά τους.

Αρχίζουμε από τον Μάκη Βορίδη. Φοιτητής Νομικής έγινε αρχηγός της Νεολαίας ΕΠΕΝ, καθ’ υπόδειξη προφανώς του έγκλειστου δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλου. Θυμίζουμε ότι η ΕΠΕΝ ήταν το ακροδεξιό κόμμα με πρόεδρο τον Ν. Μιχαλολιάκο, μετέπειτα αρχηγό της Χρυσής Αυγής, κόμμα που δημιουργήθηκε από συμπαθούντες τη χούντα, με προτροπή του δικτάτορα, που ασκούσε τον πλήρη έλεγχό του από τη φυλακή.

Μετά τη διάλυση της ΕΠΕΝ, ο Βορίδης ιδρύει το Ελληνικό Μέτωπο, που κινείτο στις ίδιες παραμέτρους και συνέπλεε με τον ακροδεξιό Γάλλο ηγέτη Λεπέν, με τον οποίο έχει ακουστεί ότι ήρθε σε κουμπαριά.

Στη συνέχεια ακολουθεί τον Καρατζαφέρη στο ΛΑΟΣ και γίνεται βασικό του στέλεχος. Όταν ναυαγεί κι αυτό, έρχεται η μεγάλη αγκαλιά της Νέας Δημοκρατίας να τον περιμαζέψει, μαζί με τον Γεωργιάδη και τους υπουργοποιεί κιόλας.

Και πάμε στον πατριώτη μας Τάκη Θεοδωρικάκο, παιδαγωγό, που κατάγεται από αριστερή οικογένεια της Μάνης. Βασικό στέλεχος του ΚΚΕ από μικρός, καταφέρνει να γίνει πρόεδρος της ΚΝΕ. Όμως το κλίμα δεν τον κρατά εκεί και μεταπηδά στο κόμμα του Αντρέα Παπαντρέου. Τον βρίσκουμε διευθυντή τύπου του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη και κολλητό του Λαλιώτη.

Όταν αυτό αρχίζει να παίρνει την κατηφόρα, ο Τάκης ιδρύει εταιρία δημοσκοπήσεων και μεταπηδά στην αντίπερα όχθη, στην Νέα Δημοκρατία, όπου γίνεται σύμβουλος εξ απορρήτων του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υπουργός εσωτερικών, θέση που κατείχε μέχρι πριν λίγες μέρες, την οποία παρέδωσε στον Μάκη Βορίδη.
Υποθέτω ότι αυτή η κίνηση του πρωθυπουργού έγινε για να συγκρατήσει τους όποιους δυσαρεστημένους ακροδεξιούς που υποστηρίζουν το κόμμα του από τη μια, κι από την άλλη μυρίζομαι εκλογές και πιθανή κατάργηση της απλής αναλογικής.

Ο Μητσοτάκης πρέπει ν’ αποδειχτεί έξυπνος μαέστρος στη διεύθυνση της πολύμορφης ορχήστρας της Νέας Δημοκρατίας, που έχει μαζέψει στους κόλπους της και μερικούς αριβίστες χωρίς κοινωνικό όραμα, αλλά με μοναδικό χαρακτηριστικό την μανία εξουσίας και διάκρισης για τον εαυτό τους.

Πώς αλλιώς να ερμηνεύσω το φαινόμενο να σμίγουν πρώην ακροδεξιοί με πρώην κομμουνιστές; Να μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και ν’ αποφασίζουν για τις τύχες μας; Τι παράδειγμα να δώσει ένας γονιός στα παιδιά του, όταν τον ρωτήσουν, τι είναι πολιτική και τι άνθρωποι είναι αυτοί που μας κυβερνούν; Τι να τους πει για τα πολιτικά πιστεύω;

Τι να πω, όταν βλέπω ότι βασικές πολιτικές αρχές καταπατούνται χάριν της υπουργικής καρέκλας κι ανάδειξης; Ποιος μπορούσε να φανταστεί είκοσι χρόνια πριν, ότι ο Βορίδης θα έσμιγε με τον Θεοδωρικάκο, κι ότι θα έβρισκαν πολιτική στέγη στο δεξιό κόμμα; Το 45 οι έγκλειστοι αριστεροί στα ξερονήσια αρνούνταν να υπογράψουν δήλωση μετανοίας για να κερδίσουν την ελευθερία τους και προτιμούσαν να υποφέρουν, παρά να αρνηθούν την ιδεολογία τους. Ας μη συγκρίνουμε καλύτερα τις σημερινές συμπεριφορές.

Αυτή είναι η σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας μας. Το δημόσιο χρέος από τα τριακόσια είκοσι δις έχει εκτοξευτεί στα τριακόσια εξήντα, κι όσο εξακολουθούν να ορκίζονται υπουργοί σαν κι αυτούς, μη εξαιρουμένου κανενός κόμματος, θα παίρνει συνεχώς την ανηφόρα. Ξέρουμε πια πολύ καλά πως, συνήθως, όποιος ανεβαίνει πολιτικά, το κάνει πρώτα για το δικό του καλό, της τσέπης του δηλαδή και της ανάδειξής του, ή και των δύο και μετά για το καλό της χώρας και των πολιτών που πίστεψαν σ’ αυτόν και τον ψήφισαν.

Ζητείται σύγχρονος Αριστοφάνης να διακωμωδήσει πρόσωπα και συμπεριφορές. Αυτή η κατάσταση μου θυμίζει ρήση γνωστού κωμικού: «Αυτές είναι οι αρχές μας, κι αν δεν σας αρέσουν, έχουμε κι άλλες!».

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti