Τα κρούσματα αυξάνονται αλλά η πανδημία υποχωρεί

Πέμπτη, 04 Νοέμβριος 2021 11:38 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Τα κρούσματα Covid-19 τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη συνεχίζουν να αυξάνονται, στον υπόλοιπο κόσμο όμως το πανδημικό κύμα του στελέχους Δέλτα δείχνει να υποχωρεί.
Ο ιός σε κάποιες χώρες θα αρχίσει να γίνεται ενδημικός το 2022. Οι πρώτες χώρες που θα δουν την πανδημία να εξελίσσεται σε ενδημία, μια κατάσταση όπου ο ιός θα συνεχίσει να προκαλεί κρούσματα αλλά χωρίς μεγάλες εξάρσεις, θα είναι αυτές που συνδυάζουν την υψηλή εμβολιαστική κάλυψη με υψηλά επίπεδα φυσικής ανοσίας. Η Ελλάδα της αδιαφορίας και των συνωμοσιών μάλλον δεν θα είναι ανάμεσά τους.
Η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία και η Ινδία μπορούν να ελπίζουν σε αυτή την γρήγορη προοπτική, αν φυσικά ο κορωνοϊός δεν περάσει σε μια άλλη μετάλλαξη.

Στη Βρετανία, τα κρούσματα αυξάνονται καθώς αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, (πάνω από 40.000 χθες), όμως ο εμβολιασμός κρατά τις νοσηλείες σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
«Το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας ως επείγουσας κατάστασης έχει περάσει» δήλωσε για την περίπτωση της Βρετανίας ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον του Imperial College στο Λονδίνο.

Για την περίπτωση των ΗΠΑ, αρκετοί ειδικοί εκτίμησαν ότι το πανδημικό κύμα του στελέχους Δέλτα θα υποχωρήσει αυτό τον μήνα και θα είναι το τελευταίο μεγάλο κύμα.
Αυτά αξιολογεί η ελληνική κυβέρνηση και δεν πρόκειται να κλείσει πάλι την αγορά. Άλλωστε ούτε οι εμβολιασμένοι ούτε οι ανεμβολίαστοι θέλουν lockdown οπότε «όλα καλά».
Όλα καλά; Όχι βέβαια. Είμαστε μια κοινωνία σε καθυστέρηση, με περιοχές που πάνω από τους μισούς δεν εμβολιάζονται. Δεκάδες πεθαίνουν στα σπίτια τους πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει πανδημία. Άλλοι βρίζουν και απειλούν. 

Σε δημοσκόπηση της Pulse το 56% των μη εμβολιασμένων δηλώνει ότι δεν θα το κάνει με τίποτε. Και στα Νοσοκομεία 6.500 εργαζόμενοι δεν εμβολιάζονται. Σε κάποιες πόλεις μαζεύουν τρόφιμα και τους τα στέλνουν κρυφά σε γιάφκες. Αυτά και άλλα παρόμοια δεν τα λες «όλα καλά»

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Κυρ
Το κλίκ της ημέρας
του Κυρ
oncologists.gr

Πρόσφατα Νέα

Linardi Anastasia
Koutsoviti