Ιός και παρελάσεις

Δευτέρα, 08 Νοέμβριος 2021 13:03 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ

Οι πολιτικές αποφάσεις των υπευθύνων και η πορεία του κυβερνητικού έργου, ο τρόπος άσκησης της εξουσίας και η κατεύθυνση των επιλογών τους επιδρούν άμεσα στο κοινωνικό σύνολο, με την ειλικρίνεια και την αλήθεια να είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις όσον αφορά την αξιοπιστία τους. Η υποκρισία και οι σκοπιμότητες, οι παραπλανήσεις και τα ψεύδη, οι μονομερείς αναφορές και οι φωτογραφικές διατάξεις, το ρουσφέτι και η αναξιοκρατία  έχουν οδηγήσει τους πολίτες στην αποστασιοποίηση από το πραγματικό περιεχόμενο, την ουσία της πολιτικής. Και αν αυτά συλλαμβάνονται διαφορετικά από τον καθένα ανάλογα με την ευαισθησία και τον προσανατολισμό της κεραίας που διαθέτει, τα συγκριτικά στοιχεία είναι οι ακλόνητες και οι αδιάψευστες μαρτυρίες, που η κατάθεσή τους καθορίζει, προσδιορίζει και επιβεβαιώνει την πραγματικότητα. Ο τρόπος αντιμετώπισης και διαχείρισης της πανδημίας και η εξέλιξη της πορείας του ιού αποτελούν ένα μέτρο γνώσης και επίγνωσης, αφού συνδέονται άμεσα με τα αποτελέσματα, τα οποία είναι μετρήσιμα και αδιαμφισβήτητα.  
Πριν από λίγες μέρες, κατά μέσο όρο τα ημερήσια κρούσματα από τον ιό ήταν 3 000, οι  θάνατοι πάνω από 60 και στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν 380 άτομα, ενώ πέρυσι την αντίστοιχη χρονική περίοδο τα καθημερινά κρούσματα ήταν 400, οι θάνατοι σε μονοψήφιο αριθμό και οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ περίπου 90. Και ενώ πέρυσι δεν έγιναν παρελάσεις, και πολύ σωστά, φέτος οι κυβερνώντες στήθηκαν ευθυτενείς και ακλόνητοι στις εξέδρες, λες και δεν συμβαίνει τίποτα, για να παρακολουθήσουν τη στοίχιση των μηχανοκίνητων και των πεζοπόρων τμημάτων του στρατού και της μαθητιώσας νεολαίας για να «διαπιστώσουν» το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και την προσαρμογή των μαθητών/τριών στα νέα εκπαιδευτικά δεδομένα. (Η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα στην Ευρώπη που διατηρεί ακόμη τις μαθητικές παρελάσεις). Περιφέρονται με χαμόγελα, συνεπαρμένοι και από τις πρόσφατες συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, με τις οποίες θεωρούν ότι έχουν πετύχει κάτι εξαιρετικό, αφού έχουν αποκλείσει κάθε επιβουλή από τον εξ’ ανατολών γείτονα(!). Όμως, η αλήθεια είναι ότι με  την πρώτη δεν προστατεύονται τα θαλάσσια σύνορα, η υφαλοκρηπίδα και οι ΑΟΖ της χώρας -το επισήμανε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος και το ξεκαθάρισε το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών- με την  Ελλάδα να υποχρεούται να στείλει στρατιώτες στην περιοχή Σαχέλ της υποσαχάριας Αφρικής υποστηρίζοντας τα γαλλικά συμφέροντα. Με τη δεύτερη εκχωρούνται επ’ αόριστον στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε ελληνικό έδαφος, με γενικόλογες αναφορές περί προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας. Και παρά την έξαρση του θανατηφόρου ιού, με τη χώρα να βρίσκεται στις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε θύματα λόγω πανδημίας, αντιλήφθηκαν ότι η απουσία για ένα χρόνο από τις μεταξικής έμπνευσης επετειακές εκδηλώσεις αποδυνάμωσε το φρόνημα και τον πατριωτισμό, το βαθμό υπακοής και υποταγής του λαού και της νεολαίας αποκαλύπτοντας έναν δεσποτικό δογματισμό, όταν πολλοί έχουν προτείνει την αναθεώρηση, ή ακόμη και την κατάργησή τους. Ο αείμνηστος κορυφαίος συνταγματολόγος και ακαδημαϊκός Αριστόβουλος Μάνεσης στην ομιλία του στην Ακαδημία Αθηνών στις 27.10.1993 για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου τόνισε: «Η άρνηση, είτε ατομική είτε συλλογική, έναντι οποιουδήποτε μεγάλου ή μικρού αυταρχισμού συμβάλλει διαλεκτικά στον αυτοκαθορισμό, δηλαδή στην ελευθερία του ανθρώπου, και επιβεβαιώνει την αξία του αλλά και την ευθύνη του ως υποκειμένου της Ιστορίας».

Βέβαια, μπορεί να αντιπαρατεθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων φέτος σε σχέση με πέρυσι, των οποίων όμως το ποσοστό παραμένει πολύ χαμηλό (63%). Έτσι, η χαλαρή αντιμετώπιση και η επιμονή σε μια πλαστή κανονικότητα, κάτω από καιροσκοπισμούς, εξυπηρετήσεις και κομματικά οφέλη, όχι μόνο δεν έχουν μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη, που ήταν το επίκεντρο των εκδηλώσεων, αλλά αντίθετα έχουν συμβάλει στη διασπορά του θανατηφόρου ιού και σε μικρότερες ηλικίες -ήδη τα  κρούσματα ξεπέρασαν τα 6 000 την ημέρα- με τις ΜΕΘ στις παραπάνω περιοχές να είναι πλήρεις. Οι ανεφάρμοστες αποφάσεις, ποιοι θα μπαίνουν και ποιοι όχι σε κλειστούς χώρους, ποιοι θα κάνουν τους ελέγχους, με μάσκες μονές ή διπλές κλπ, αλλά και οι γενικευμένες συγχωνεύσεις μαθητικών τμημάτων και ο συνωστισμός στα ΜΜΜ, μετά από την αύξηση του ποσοστού πληρότητας από το 65% στο 85% και τους ανεμβολίαστους να εισέρχονται ελεύθερα στις εκκλησίες, θα ενισχύσουν  παραπέρα την έξαρση της πανδημίας προδικάζοντας έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα, η αντιμετώπιση του οποίου θα χρειαστεί πρόσθετη ψυχραιμία, αφού η προχειρότητα και η ανευθυνότητα έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανθρώπινης ανοχής και αντοχής.

Τελικά, μήπως πρέπει ο καθένας να στρέψει περισσότερο την προσοχή του στον πραγματικό ιό, ο οποίος τροφοδοτείται και αναπαράγεται στις κυψέλες του νεοφιλελευθερισμού και του «πατριωτικού» εθνικισμού; Πώς μπορεί να πεισθεί η κοινωνία για την αναγκαιότητα του εμβολίου, όταν ο αρμόδιος υπουργός, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ, αμφισβητούσε το εμβόλιο κατά της τότε πανδημίας, ενώ σήμερα είναι υπέρμαχος του νέου, παρότι και τα δυο έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά; Ποιο εμβόλιο και με ποια σύνθεση θα σταθεί ικανό να προστατεύσει την κοινωνία από το εύρος της ανικανότητας και της ανεπάρκειας των «αρίστων», του εκπαιδευτικού σκοταδισμού, του πουλήματος και του ξεπουλήματος των δημόσιων υποδομών, των υπηρεσιών και των κοινωνικών ωφελημάτων των εργαζομένων, των απλών ανθρώπων, που κατακτήθηκαν στους αιώνες, με αγώνες, θυσίες και αίμα; Ποιο εμβόλιο θα αναδείξει τις ταξικές διαφορές και τον οικονομικό ρατσισμό, θα αποτρέψει τις συνεχόμενες λίστες, τη συνεργασία και το συναγελασμό των υπευθύνων με τους προνομιούχους, θα αναδείξει τη μεταξύ τους διαπλοκή και θα ακυρώσει την καταδίκη των λαϊκών στρωμάτων;

Η αποτυχία των κυβερνητικών μέτρων είναι τεράστια. Η αδιαφορία απέναντι στον άνθρωπο, τον συνάνθρωπο είναι απόλυτη. Η διεξαγωγή των παρελάσεων για φέτος, αν και σε μικρότερο χρόνο, το επιβεβαιώνει. Η ευθύνη απέναντι στον ιό μεταφέρεται πλέον αποκλειστικά στους ίδιους τους πολίτες, όπου ο καθένας θα κρίνει και θα αποφασίζει με ποιο τρόπο θα προστατεύσει τη ζωή του.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti