Τώρα λένε πως θα διαγράψουν τα ανύπαρκτα χρέη

Τρίτη, 05 Σεπτέμβριος 2023 14:29 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Τώρα λένε πως θα διαγράψουν τα ανύπαρκτα χρέη

Πριν λίγες εβδομάδες έγραφα ότι κυβέρνηση και ΑΑΔΕ είναι ανεπίδεκτοι μαθήσεως, αφού κατά έναν γελοίο και προσβλητικό για τον κοινό νου τρόπο δημοσιεύουν λίστες με ανύπαρκτα χρέη ανύπαρκτων εταιρειών. ΟΛΟΙ γνωρίζουν για παράδειγμα ότι χρέη του παρελθόντος, όπως της Ακρόπολης Χρηματιστηριακής συνολικού ύψους –με πρόστιμα και κεφάλαιο– 13,2 δισ. ευρώ, της παλαιάς Ολυμπιακής με χρέη 2,5 δισ. ευρώ αλλά και του παλαιού Ιπποδρόμου, δεν πρόκειται να εισπραχθούν ποτέ.

Επίσης ενός... φυσικού προσώπου που τον εμφανίζουν να χρωστά 1 δισ. ευρώ. Τα ανύπαρκτα αυτά χρέη τα τοκίζουν κιόλας οι αθεόφοβοι και κάθε χρόνο είναι μεγαλύτερα. Έχουν φτάσει δε τα 105 δισ. ευρώ. 

Γιατί συντηρούν αυτές τις λίστες του ψεύδους και εξευτελίζονται; Το πολιτικό κόστος και ο φόβος για ευθύνες στους εμπλεκομένους για βλάβη του ελληνικού Δημοσίου και οι ενδεχόμενες φωνές της αντιπολίτευσης ότι διαγράφονται τα χρέη του «κεφαλαίου», δεν επέτρεπαν μέχρι τώρα την διαγραφή τους. Μια απόπειρα που είχε κάνει ο Παπακωνσταντίνου να διαγράψει 25 δισ. ευρώ ανύπαρκτων χρεών είχε ξεσηκώσει την καλή αυτή αντιπολίτευση που έχει η χώρα. Το πήρε πίσω.

Στην αντιπολίτευση για λόγους μικροπολιτικής αντιδρούν, με αποτέλεσμα φαντάσματα πάνω από 20 ή 30 έτη να συνεχίζουν να εμφανίζονται στη λίστα των οφειλετών. Τώρα κυβερνητικές πηγές λένε, πως θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και θα «καθαρίσει» η λίστα των οφειλετών του ελληνικού Δημοσίου αλλά και των Ταμείων, τα χρέη των οποίων σήμερα ξεπερνούν τα 142 δισ. ευρώ, και να διατηρηθούν αυτά που μπορούν να εισπραχθούν. 

Από τα 105 δισ. ευρώ που ανέρχονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία, το πραγματικά εισπράξιμο ποσό δεν ξεπερνάει τα 26,3 δισ. ευρώ, δηλαδή το 25% του συνολικού χρέους προς το Δημόσιο.

Ερώτημα: Θα το κάνουν; Θα καθαρίσουν τις λίστες από την φαιδρότητα και τον δημόσιο εξευτελισμό; Μήπως τα διαγραφέντα ανύπαρκτα χρέη τα βάλουν σε μια διπλανή στήλη, άρα θα υπάρχουν έμμεσα; Ίδωμεν.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti