Μπετόν αρμέ τα δάση μας ή μπακλαβάδες με πρόσβαση;

Μπετόν αρμέ τα δάση μας ή μπακλαβάδες με πρόσβαση;

Στις 30/11/18 έγραψα ένα κείμενο με τίτλο «το αρνί του παραθερισμού». Φίλες και φίλοι μου σας παραθέτω μερικές παραγράφους μου που αφορούν το καλοκαίρι του 1940, που ο Αντρέας, ο μεγάλος μου αδελφός με μερικούς φίλους του, είχανε ανεβεί στο βουνό για παραθερισμό σε δάσος, στη θέση Κανελάκια, πάνω απ’ την Τρύπη στους πρόποδες του Λατζινίκου. Τότε η θάλασσα ήτανε άγνωστη και απρόσιτη σ’ εμάς, σαν τόπος παραθερισμού. Είχανε φτιάξει καλύβες πάνω σε πεύκα και έλατα, με ξύλα απ’ το δάσος, πολλή φτέρη που διέθετε η περιοχή και διάφορα στρωσίδια. Τον Ηλία κι εμένα, μας πήγαινε η γιαγιά Ελένη, με τον γάιδαρο, φορτωμένο με διάφορα τρόφιμα. Καθίσαμε εμείς οι μικροί λίγες ημέρες και ήλθε η γιαγιά και μας πήρε. «Το αρνί του παραθερισμού» είναι μια ανέμελη και διασκεδαστική ιστορία αληθινή που συνέβη τότε στο βουνό λίγους μήνες πριν τον πόλεμο του 40. Ακολούθησε η Κατοχή, ο εμφύλιος μετά και φθάσαμε τώρα στα 90 μου στα αποκαΐδια των δασών μας και ψάχνουμε πλέον να βρούμε τα αίτια της καταστροφής των από πυρκαγιές, που ακολουθούν πλημμύρες καταστροφής στους κάμπους, στα χωριά και τις πόλεις μας μετά, συνήθως, όπως στο Θεσσαλικό κάμπο και αλλαχού.

Μήπως τα μπετόν-αρμέ δάση μας, έπρεπε να τα είχαμε κόψει σε μπακλαβάδες με πρόσβαση, με δρόμους φαρδείς και ζώνες ασφαλείας, επίσης ευρείς για να τα προστατεύουμε καλλίτερα; Στις 7/10/21, έγραψα ένα κείμενο της επικεφαλίδος μου για τη φωτιά που ξεκίνησε απ’ την Πάρνηθα και έκαψε τη Βαρυμπόμπη και άλλες περιοχές της Αττικής με μεγάλες καταστροφές. Αν οι αρμόδιοι έδιδαν κάποια σημασία θα γλιτώναμε εφέτος το Δάσος της Δαδιάς. Φίλες και φίλοι μου, ο λαός λέγει πολλές φορές ότι, από μικρό παιδί κι’ από ζαβό μαθαίνεις την αλήθεια. Αν τα περιμένεις όλα απ’ τους καθώς πρέπει γραβατωμένους, χάνεις τον καιρό σου. Αυτοί κοιτάζουν πρωτίστως το συμφέρον τους και πόσα θα βάλλουν στη τσέπη για να κάνουν συνήθως ένα έργο όχι τέλεια, αλλά της κακιάς συμφοράς. Αυτοί παίρνουν εντολές συνήθως από παράγοντες τοπικούς, υπεράνω κάθε υποψίας που νομίζουν ότι στέκονται τόσο ψηλά, ακουμπώντας ακόμα και τον ουρανό, με τη φαντασία τους, που αγνοούν ακόμα γιατί το φεγγάρι, φαίνεται μισό ενίοτε, στον ορίζοντα. 

Τώρα άρχισαν έρευνες για τα ημιτελή έργα στο Θεσσαλικό Κάμπο, μετά τις πλημμύρες προ τριετίας που σπαταλήθηκαν χρήματα, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να τιμωρηθούν. Ευτυχώς που στα ηνία της χώρας βρίσκεται η Ν.Δ. με τον κ. Μητσοτάκη που θα προσπαθήσει με την βοήθεια και της Ευρώπης να διορθώσει κάπως την κατάσταση με έργα αποτελεσματικά. Άκουα στην τηλεόραση ότι και η Καλαμάτα βελτιώθηκε σαν πόλη μετά τους σεισμούς του 1986. Άκουσα επίσης να προτείνουν, ώστε, στους πρόποδες στα γύρω βουνά του Θεσσαλικού Κάμπου να κατασκευαστούν αρκετοί υδροταμιευτήρες να μαζεύουν τα νερά της βροχής και να τα κατευθύνουν εκεί που θα τα χρησιμοποιούν για πότισμα του κάμπου το καλοκαίρι. Έτσι θα απαλλάσσεται ο Κάμπος από περιττά νερά της πλημμύρας. Θέληση να υπάρχει και όλα διορθώνονται με τον καιρό, τώρα που έχουμε και τις βοήθειες για τη χώρα μας. Είναι απαραίτητος ο Θεσσαλικός Κάμπος σε όλους μας και ευχόμαστε να ευημερούν οι κάτοικοί του, προσφέροντας τα προϊόντα τους σε όλους μας, που παράγουν στην εύφορη γη τους.

Όσον αφορά τα δάση μας, η γνώμη μου είναι να επεμβαίνουμε, με διάνοιξη δρόμων και ζωνών ασφαλείας, για να έχουμε πρόσβαση άμεσα με το άναμμα της φωτιάς. Να καλούμε εθελοντές παραθεριστές το καλοκαίρι για φύλακες των Δασών μας, που θα σπεύσουν νομίζω να κατακλύσουν τα βουνά μας και τα Δάση μας. Να μένουν σε καταλύματα από ξύλα του Δάσους, που θα προσφέρουν εθελοντική υπηρεσία επιβλέποντες τα δάση από πυρομανείς που στέλνουν τους πύρινους μηχανισμούς τους από μακριά ή τους τοποθετούν σε διάφορα σημεία να εκραγούν αργότερα. Να φτιάχνουν φραγματάκια στα ρέματα να συγκρατούν τα νερά της βροχής, ώστε να μη κατακλύζουν τους κάμπους. Να μαζεύουν τα συσσωρευμένα ξερά ξύλα, που όταν ανάψει φωτιά, κρατάει για μέρες αναμμένη στο δάσος. Να προσφέρουν τα ξύλα σε φτωχούς οικογενειάρχες για θέρμανση να κρατούν ένα μικρό χαρτζιλίκι για τον εαυτόν τους πουλώντας τα, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν. Για όλα αυτά θα παίρνουν οδηγίες από τους επιστήμονες δασικούς για μεγαλύτερο συντονισμό μεταξύ τους, στο έργο τους.

Το μέλημα της πολιτείας θα είναι να προμηθεύουν με νερό τους παραθεριστές, όπου δεν υπάρχει και τρόφιμα με ντρόουνς ή άλλα μέσα. Έτσι θα δώσουμε ζωή και ασφάλεια στα Δάση μας, οι δε εμπρηστές, δεν θα τολμούν να πλησιάσουν και έχουμε πολλούς από δαύτους ντόπιους και ξένους πυρομανείς, που εκτελούν παραγγελίες εχθρών της χώρας μας, που αντιπαθούν το δημοκρατικό πολίτευμα μας.

Άλλο μέλημα της πολιτείας είναι ν’ ανοίξει δρόμους και ζώνες ασφαλείας, στα εναπομείναντα Δάση μας. Αυτό θα μπορούσαν και ιδιώτες να το αναλάβουν, εκμεταλλευόμενοι την ξυλεία. Επίσης στις αναδασώσεις όλων των καμένων περιοχών να προβλεφθούν διανοίξεις δρόμων και ζωνών ασφαλείας για καλλίτερη πρόσβαση και παροχή προστασίας από πυρκαγιά. Όλα μπορούν να γίνουν τώρα που η χώρα μας αναβαθμίστηκε από ξένους οικονομικούς οίκους, παρά τις δυσμενείς συγκυρίες εκάστοτε, μας συμβαίνουν, από καιρικά φαινόμενα, λόγω αλλαγής του περιβάλλοντος σε όλον τον μοναδικό πλανήτη μας, Γη.

Υ.Γ.
Αυτά, τα παραπάνω έγραφα πριν τις 19/9/23 που παράδωσα το κείμενό μου στην εφημερίδα. Μεσολάβησε προεκλογική περίοδος και δύο εκλογές κι έμεινε το κείμενό μου στα αζήτητα, αφού είχε άλλα πιο επίκαιρα να δημοσιεύσει η εφημερίδα που ενδιέφεραν το αναγνωστικό κοινό. Και πολύ καλά έκανε. Έτσι μου δόθηκε κι εμένα η ευκαιρία με το παρόν υστερόγραφο να σχολιάσω τα μετά των εκλογών συντελεσθέντα στη χώρα μας. Έγιναν οι πρώτες εκλογές και ο χάρτης χρωματίσθηκε μπλε. Με τις δεύτερες σε ορισμένες περιοχές άλλαξε χρωματισμούς. Έχασε και Δήμους και Περιφέρειες η Ν.Δ. Επόμενο ήτανε. Δεν μπορούσε να πάρει το 50% σε όλες τις περιοχές.

Η κεντρική εξουσία όμως ανήκει στη Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον κ. Μητσοτάκη. Και ευτυχώς γιατί έτσι θα βοηθήσει όλες τις περιοχές. Έχει τη θέληση και τα χρήματα να το κάνει. Ευτυχώς που έχουμε Δημοκρατία στη χώρα μας και καλούς διαχειριστές. Αν κυβερνούσαν άλλοι δεν γνωρίζω τι θα γινότανε. Θα είχε η οικονομία μας τη σημερινή αναγνώριση; Απ’ όλους τους Διεθνείς οικονομικούς οίκους; Καιρός είναι τώρα, οι Περιφέρειες και οι Δήμοι εκείνοι που έπεσαν σε χέρια της Αντιπολίτευσης να μπουν για τα καλά στο χορό, για την ανάπτυξή τους, γιατί έξω απ’ το χορό πολλά τραγούδια ξέρουν και θα έχουν τη βοήθεια της Κυβέρνησης. Εκείνο που φοβάμαι είναι το μακελειό που συντελείται στη Μ.Α. που επηρεάζει όλη την περιοχή και απειλεί γενικές συρράξεις όλων των Μεγάλων Δυνάμεων. Με ομαλές καταστάσεις θα πάει καλά η χώρα μας γιατί η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει έργα και συστήματα ανάπτυξης και το ποτάμι δεν γυρίζει εύκολα πίσω. Υπομονή να έχουμε, φίλες και φίλοι μου.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη
RIGAKOS

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti

Η δική σας είδηση