Οι πόλεμοι αναγκαίοι για τα αυταρχικά κράτη

Τετάρτη, 31 Ιανουάριος 2024 15:44 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Οι πόλεμοι αναγκαίοι για τα αυταρχικά κράτη

Πόσο κοντά είμαστε σε έναν παγκόσμιο πόλεμο; Οι κίνδυνοι παραμένουν κυρίως από τα αυταρχικά καθεστώτα παγκοσμίως, καθώς οι αυταρχικοί ηγέτες βλέπουν τη δύναμη τους στο εσωτερικό της χώρας τους να μειώνεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Telegraph».

Η εφημερίδα εξηγεί ότι πλέον, οι αυταρχικοί ηγέτες για να αντιμετωπίσουν την εσωτερική αμφισβήτηση τους, κατασκευάζουν εξωτερικούς εχθρούς και παραπλανούν τους λαούς τους, είτε μέσω επεκτατικών περιφερειακών πολέμων είτε μέσω δήθεν υπαρξιακών συγκρούσεων υψηλού κινδύνου εναντίον της Δύσης.

Ως πρώτο παράδειγμα αυτής της «νέας τρομακτικής πραγματικότητας» θεωρείται το Ιράν και η επίθεση του με drone σε βάση των ΗΠΑ κοντά στα σύνορα της Ιορδανίας με τη Συρία. Δεδομένης της αναπόφευκτης απάντησης των ΗΠΑ, τίθεται το ερώτημα: Γιατί να συμμετάσχει το Ιράν σε μια τέτοια απερίσκεπτη περιπέτεια εξαρχής;

Το Ιράν έχει ένα τρελό, κακό φονταμενταλιστικό καθεστώς εντελώς αποτυχημένο, σημείωσε η εφημερίδα. Στη συνέχεια, περιγράφει την παρακμή του Ιράν με τον μισό πληθυσμό να ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας, παρά το γεγονός ότι η χώρα διαθέτει από τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.

Το δημοσίευμα εξήγησε ότι το καθεστώς των μουλάδων προσπαθεί να στρέψει την προσοχή από τα εσωτερικά προβλήματα στο εξωτερικό, γι’ αυτό και επιχειρεί να εμφανιστεί ως μία σημαντική περιφερειακή δύναμη στη Μέση Ανατολή.

H ίδια η ιστορία μας έχει διδάξει πως οι προηγούμενοι παγκόσμιοι πόλεμοι δεν ξεκίνησαν από χώρες με αυτοπεποίθηση και επιτυχία, αλλά από διαβρωμένες και σχιζοφρενικές χώρες που υποφέρουν από μεγαλειώδεις αυταπάτες και θανάσιμο τρόμο για το μέλλον.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti