Μήπως αντί για αύξηση μισθού, μείωση ακρίβειας και φόρων;

Τρίτη, 13 Φεβρουάριος 2024 09:20 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Μήπως αντί για αύξηση μισθού, μείωση ακρίβειας και φόρων;

Ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να ορίζεται με διαγγέλματα και κυβερνητικές αποφάσεις. Στην πραγματικότητα ορίζεται από τη δυναμική της οικονομίας. Ο μισθός των 30 δολαρίων σε φτωχές χώρες της Αφρικής είναι αυτός που αντέχει η οικονομία τους. Και ο μισθός των 7.500 ευρώ είναι αυτός που αντέχει π.χ. η Νορβηγία, αν και εκεί δεν υπάρχει ο θεσμός του κατώτατου μισθού.

Οι μισθοί πρέπει να είναι αντικείμενο συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων και των εργοδοτών. Κατώτερος μισθός δεν υπάρχει στις χώρες της Ευρώπης.

Στην Ελλάδα έχουμε μισθούς δυο ταχυτήτων. Εύρωστες εταιρείες πληρώνουν αρκετά παραπάνω από τον βασικό μισθό σε όλους τους εργαζόμενους τους. Αντίθετα, μικρές επιχειρήσεις που δίνουν αγώνα επιβίωσης υποκρίνονται ότι πληρώνουν τον βασικό μισθό, αλλά τους ασφαλίζουν part time και τους δίνουν λιγότερα. Οι εργαζόμενοι που βλέπουν την ασφυξία της επιχείρησης, στηρίζουν και το ανέχονται.

Ποιος ορίζει στην Ελλάδα τον κατώτατο μισθό; Η εκάστοτε κυβέρνηση. Ο μηνιαίος κατώτατος μισθός των 832 ευρώ σε 12μηνη βάση στην Ελλάδα (έτος 2022) ήταν λίγο υψηλότερος από εκείνον της Πορτογαλίας των 822 ευρώ. Ήταν όμως πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με εκείνον όλων των γειτονικών χωρών μας.

Είναι όμως αρκετά χαμηλότερος σε σύγκριση με τις 2.202 ευρώ του Λουξεμβούργου, των 1.755 ευρώ της Γερμανίας, των 1.724 ευρώ της Ιρλανδίας και των 1.603 ευρώ της Γαλλίας.

Ωστόσο, τα λεφτά που μένουν στην τσέπη όσων αμείβονται με τον μικτό κατώτατο μισθό ανά χώρα, μετά τις κρατήσεις για κοινωνική ασφάλιση και τους φόρους, δεν είναι το ίδιο. Το 2022, ο καθαρός μισθός στην Πορτογαλία εμφανίζεται να είναι στα 705 ευρώ, έναντι 612 ευρώ στην Ελλάδα.

Συμπέρασμα: Αντί να αυξήσετε τον μισθό στα 800 ευρώ από 1η Απριλίου όπως λέτε, μήπως θα ήταν καλύτερο να μειώνατε δραστικά την ακρίβεια και τους φόρους των χαμηλόμισθων; Μήπως θα ήταν σοφό να αφήσετε την αγορά να αυτορυθμιστεί και να στηρίζετε αλλιώς τις τσέπες των πολλών; Δηλαδή των εργαζομένων και των μικρών επιχειρήσεων.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti