Πιο επικίνδυνες από το τσιγάρο οι επεξεργασμένες τροφές

Παρασκευή, 08 Μάρτιος 2024 09:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Πιο επικίνδυνες από το τσιγάρο οι επεξεργασμένες τροφές

Η εικόνα είναι απλή: Στέκεσαι μπροστά σε ένα περίπτερο και διαπιστώνεις ότι το ΣΥΝΟΛΟ των προϊόντων που πουλά είναι ανθυγιεινά! Το ίδιο ισχύει και για ένα μίνι μάρκετ ή ένα σούπερ μάρκετ. Αλκοόλ, αναψυκτικά, τσιγάρα, σοκολάτες και τώρα όπως μαθαίνουμε ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ.

Η υψηλή κατανάλωση τους σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για περισσότερες από 30 παθήσεις, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The BMJ».

Οι μελέτες αφορούσαν σχεδόν 10 εκατομμύρια συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων σχετίζεται με περίπου 50% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, 48 έως 53% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κοινών ψυχικών διαταραχών και 12% υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. Η υψηλή πρόσληψη των εν λόγω τροφίμων σχετίζεται με 21% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 22% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης.

Οι ερευνητές τονίζουν την ανάγκη για επείγουσα δράση και από τις κυβερνήσεις για τη μείωση της διατροφικής έκθεσης σε αυτά τα τρόφιμα.

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα περιλαμβάνουν είδη όπως στιγμιαία νουντλς, κοτομπουκιές, χοτ ντογκ, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, δημητριακά με ζάχαρη, συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, σνακ και αναψυκτικά. Αυτά τα τρόφιμα συχνά υφίστανται πολλές βιομηχανικές διεργασίες, ενώ περιέχουν ελάχιστες βιταμίνες ή φυτικές ίνες.

Από ένα υπερεπεξεργασμένο τρόφιμο έχει αφαιρεθεί η θρεπτική του αξία. Περιέχει επίσης πολλά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων (υδρογονωμένα λίπη, τροποποιημένα άμυλα) που δεν χρησιμοποιούμε όταν μαγειρεύουμε στο σπίτι.

(ΥΓ: Διαβάζοντας τη σοκαριστική αυτή μελέτη που δηλώνει ότι μια τέτοια κατανάλωση είναι χειρότερη από το... τσιγάρο, σκέπτεσαι μήπως θα πρέπει να υπάρχει ένας κατάλογος για το τι πρέπει να τρώμε: Μια φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας, δυο φορές λευκό, φρούτα, λαχανικά, ωμούς ξηρούς καρπούς, όσπρια και φυσικά ψάρι).

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti