Άνοιξη Primavera (9-24 Μαρτίου 1941)

Τρίτη, 02 Απρίλιος 2024 09:00 | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Άνοιξη Primavera (9-24 Μαρτίου 1941)

Γράφει ο Παν. Κ. Μηνακάκης-ΦιλόΛΟΓΟΣ

Σε συνέχεια του προηγούμενου άρθρου με τίτλο «Δύο ιστορικές επέτειοι», όπου μίλησα για την επέτειο του θανάτου του μεγάλου πολιτικού Λευτέρη Βενιζέλου, επανέρχομαι σήμερα με τη δεύτερη που έχουμε μέσα στο Μάρτιο, που τη θεωρώ μεγάλη και ύψιστη:

Δεύτερη επέτειος είναι η Εαρινή επίθεση στον πόλεμο της Αλβανίας μεταξύ Τρεμπεσίνας και Μπούμπεσι-Μαρτίου 1941. Στις 9 του ίδιου μηνός οι Ιταλοί εξαπολύουν σφοδρή επίθεση που προετοιμάζαν από πολύ καιρό, και υπό την επίβλεψη του ίδιου του Ιταλού δικτάτορα… Η επίθεση εκδηλώθηκε στο κέντρο του μετώπου, στον τομέα επιχειρήσεων του Β΄ Σώματος Στρατού.

Οι Ιταλοί έριξαν στην επίθεση νέες και ισχυρές δυνάμεις, με άφθονη υποστήριξη πυροβολικού και αεροπορίας. Επί επτά ημέρες, ως τις 15 Μαρτίου, η 1η Μεραρχία δοκιμάστηκε σκληρά, αλλά απέκρουσε τα κύματα των επιτεθέμενων αντιπάλων. Στον τομέα ιδίως του 5ου συντάγματος και κατόπιν του 19ου που το αντικατέστησε, γράφτηκαν μερικές από τις ηρωικότερες σελίδες του Ελληνοϊταλικού πολέμου.

Οι επιθέσεις και αντεπιθέσεις άρχιζαν με πυκνό κανονιοβολισμό, που κατέσκαβε τα υψώματα, για να καταλήξουν σε συμπλοκές όπου τον λόγο είχαν η χειροβομβίδα και η λόγχη. Και οι δύο αντίπαλοι πολέμησαν με ηρωισμό και οι δύο υπέστησαν τεράστιες απώλειες, ιδίως οι Ιταλοί. Το ύψωμα 731 μεταξύ του Αώου και του Άψου έμεινε θρυλικό. Ως τις 19 Μαρτίου μετά από σχετική τριήμερη ανάπαυλα οι Ιταλοί εξαπέλυσαν κατά του υψώματος 731 όχι λιγότερες από 18 επιθέσεις.

Το 731 έμεινε γνωστό στην πολεμική ιστορία και των δύο αντιπάλων, υπήρξε ίσως ένα από τα πιο αιματοβαμμένα υψώματα ολοκλήρου του παγκοσμίου πολέμου. Οι πλαγιές του είχαν κατασκαφεί από τον κανονιοβολισμό και τα δέντρα είχαν ξεριζωθεί ή κοπεί. Το έδαφος του, όπως και αυτό του γειτονικού υψώματος, σκέπαζαν χιλιάδες πτώματα.

Στις 21 Μαρτίου, Ιταλός αξιωματικός και στρατιωτικοί ιερείς που επισκέφθηκαν για να διαπραγματευθούν τους όρους ολιγόωρης ανακωχής για την περισυλλογή και ταφή των νεκρών, αντίκρυσαν ένα μακάβριο και φρικιαστικό θέαμα. Ιταλός ιερέας όταν του αφαιρέθηκε ο επίδεσμος από τα μάτια στις ελληνικές γραμμές κάλυψε αμέσως τα μάτια του με τα χέρια, όταν αντίκρυσε το αποτέλεσμα της άγριας ανθρωποσφαγής ψελλίζοντας «terribile» (τρομερό). Οι Ιταλοί στο ύψωμα 731 ύψωσαν το γενικό μνημείο των πεσόντων στην Αλβανία μαχητών τους και το ονόμασαν «Ιερή Ζώνη».

Οι απώλειες των εμπολέμων ήσαν τρομακτικές. Οι Ιταλοί είχαν 12.000 νεκρούς και 2.500 τραυματίες και οι Έλληνες 2.000 περίπου νεκρούς.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti