Γιατί η Δύση εγκαταλείπει την Ουκρανία;

Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2024 09:00 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Γιατί η Δύση εγκαταλείπει την Ουκρανία;

Τι ακριβώς κάνει η Δύση στην Ουκρανία; Πάνω από δύο χρόνια μετά την εισβολή και ενώ η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της, η Ουκρανία εκτός από την έλλειψη σε στρατιωτικό εξοπλισμό βρίσκεται αντιμέτωπη και με το χαμηλό ηθικό του στρατιωτικού προσωπικού, καθώς η υποστήριξη από τη Δύση έχει μειωθεί.

Όπως αναφέρει το Politico, οι καθυστερήσεις της Δύσης στερούν από το στρατιωτικό δυναμικό της χώρας το μαχητικό πνεύμα που χρειάζεται για να νικήσει. Ποιος να θέλει να πολεμήσει για την πατρίδα, όταν δεν έχει όπλα απέναντι σε έναν εχθρό που σφυροκοπάει συνεχώς εξ αποστάσεως και εκ του ασφαλούς γιατί δεν υπάρχει αντιαεροπορική άμυνα;

Το ηθικό μεταξύ των στρατευμάτων είναι καταρρακωμένο από τους ανηλεείς βομβαρδισμούς, την έλλειψη προηγούμενων όπλων και τις απώλειες στο πεδίο της μάχης, έστω κι αν έχουν βαριές απώλειες και οι Ρώσοι, που όμως αντικαθιστούν τους νεκρούς τους στρατιώτες.

Η απογοήτευση αποτυπώνεται στην άρνηση πολλών νέων ανθρώπων να ενταχθούν και να ενισχύσουν τον ουκρανικό στρατό, επιλέγοντας να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Politico, η απογοήτευση είναι διάχυτη ανάμεσα και στους πολιτικούς ηγέτες, στρατιωτικούς αξιωματικούς, αλλά και τους απλούς πολίτες.

Τι δεν καταλαβαίνουν στη Δύση; Αν η Ουκρανία χάσει, ο Πούτιν μπορεί να στρέψει τις βλέψεις του στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, που είναι οι επόμενες στη λίστα του. Αυτή η εξοργιστική αδιαφορία των Δυτικών δεν έχει λογική. Όταν οι Ουκρανοί είχαν την υποστήριξή της, είχαν και νίκες και υψηλό ηθικό.

Αυτή τη στιγμή, η Ουκρανία χρειάζεται επιτακτικά εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού. Επιπλέον, ζητάει τουλάχιστον δύο δωδεκάδες συστήματα αεράμυνας Patriot για να προστατεύσει τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή και να υπερασπιστεί το Χάρκοβο, τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά το Κίεβο, η οποία δέχεται σφοδρή επίθεση με πυραύλους και πυροβολικό εδώ και εβδομάδες. Οι φόβοι αυξάνονται ότι η Ρωσία μπορεί να διεξάγει εκεί χερσαία επίθεση. Γιατί η Δύση κοιμάται του καλού καιρού; Μάλλον του κακού καιρού;

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ηλία Μακρή
Το κλίκ της ημέρας
του Ηλία Μακρή

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti