Όταν αδιαφορείς για το τι θα φορέσεις...

Παρασκευή, 17 Μάιος 2024 08:15 | | E-MAIL ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Όταν αδιαφορείς για το τι θα φορέσεις...

O μέσος άνθρωπος λαμβάνει από 10.000 έως 40.000 αποφάσεις την ημέρα. Οι αποφάσεις αυτές κυμαίνονται από καθημερινές εργασίες έως κρίσιμες εκτιμήσεις και κάθε μία απορροφά ένα μέρος της νοητικής μας ενέργειες. Οι περισσότερες είναι αυτόματες. Πού θα στρίψω, τι ώρα είναι, να πάρω ένα τηλέφωνο κ.ο.κ.

Έρχεται τώρα η επιστήμη και τι μας λέει; Πως οι ευφυείς άνθρωποι, ασυνείδητα μάλλον, αδιαφορούν για τα ασήμαντα. Τα πετούν από την καθημερινότητα τους ώστε να αφήσουν χώρο για τα σοβαρά με τα οποία ασχολούνται. Ένα παράδειγμα είναι τα... ρούχα. Έχει παρατηρηθεί ότι όλοι οι ευφυείς άνθρωποι στην ιστορία φοράνε τα ίδια ρούχα (σχεδόν) κάθε μέρα.

Ο Bob Pozen, λέκτορας στο MIT και συγγραφέας του βιβλίου «Extreme Productivity», τονίζει ότι η έννοια του ομοιόμορφου ντυσίματος αναδύεται ως μια στρατηγική απάντηση για τον μετριασμό της κόπωσης των αποφάσεων. Υιοθετώντας μια συνεπή γκαρνταρόμπα, τα άτομα απελευθερώνουν νοητικό εύρος ζώνης που διαφορετικά θα καταναλωνόταν από τη διαβούλευση για τις επιλογές ρούχων.

Ο Jobs φορούσε ως γνωστόν ένα μαύρο ζιβάγκο, τζιν Levi’s και αθλητικά παπούτσια ως την καθημερινή του στολή. Στην εγκεκριμένη βιογραφία του από τον Walter Isaacson, ο Jobs διατύπωσε το σκεπτικό του, δηλώνοντας: «Δεν θέλω να παίρνω αποφάσεις για το τι φοράω ή τι τρώω. Γιατί έχω πάρα πολλές άλλες αποφάσεις να πάρω».

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, φορούσε καθημερινά ένα γκρίζο κοστούμι, ένα λευκό πουκάμισο, μια συνειδητή επιλογή για τον εξορθολογισμό της καθημερινής του ρουτίνας και τη διατήρηση της πνευματικής του ενέργειας για πιο σημαντικές ασχολίες.

Με λίγα λόγια, όπως αναφέρει και ο ψυχολόγος Roy F. Baumeiste οι γνωστικοί μας πόροι μειώνονται καθώς κάνουμε διαδοχικές επιλογές. Όπως ένας μυς που κουράζεται από την υπερβολική χρήση, έτσι και η ικανότητα του εγκεφάλου μας για λήψη αποφάσεων μειώνεται όταν σε απασχολούν τα ασήμαντα. Ας μας απασχολούν λοιπόν μόνο τα ουσιώδη.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΡΘΡΑ
του Ανδρέα Πετρουλάκη
Το κλίκ της ημέρας
του Ανδρέα Πετρουλάκη

Πρόσφατα Νέα

LINARDI
Koutsoviti